Επεισόδια έξω από το βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ»

kathimerini.gr

Σε πέντε προσαγωγές προχώρησαν νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής δυνάμεις των ΜΑΤ έξω από το βιβλιοπωλείο «Ιανός» επί της οδού Σταδίου στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν μέλη του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής, ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Στην ανακοίνωσή της η αλυσίδα βιβλιοπωλείων «Ιανός» αναφέρει: «Σήμερα, Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014, ο Σ.Υ.Β.ΧΑ. αντιδρώντας στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, παρεμπόδισε το άνοιγμα και τη λειτουργία του ΙΑΝΟΥ στην Σταδίου, δημιουργώντας αλυσίδα από συνδικαλιστές και υπαλλήλους ανταγωνιστικών βιβλιοπωλείων, ενώ ταυτόχρονα όλα τα βιβλιοπωλεία της Αθήνας (Πολιτεία, Public, Πατάκης, Ελευθερουδάκης, Πρωτοπορία κ.α.) ήταν ανοιχτά.

Παρά τις διαπραγματεύσεις που γίνονταν από το πρωί, ώστε να απομακρυνθούν από την είσοδο και να ανοίξει το κατάστημα, ενώ ταυτόχρονα οι ίδιοι θα μπορούσαν να παραμείνουν έξω από το χώρο συνεχίζοντας τη διαμαρτυρία τους, όπως άλλωστε έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, δυστυχώς δεν υπήρξε καμία συνεννόηση.

Αντίθετα ο ΣΥΒΧΑ, απολύτως επιλεκτικά και με τσαμπουκά, διεκδίκησε μόνον ο ΙΑΝΟS, από καταστήματα και τα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, να παραμείνει κλειστός!!! Ανεχτήκαμε επανειλημμένως στο παρελθόν, την παρουσία ανθρώπων αυτής της ομάδας έξω από τα καταστήματά μας  να ασχημονούν, να βρίζουν  ακόμη και να προπηλακίζουν πελάτες και συνεργάτες μας,  όποτε έκριναν εκείνοι σκόπιμο. Σήμερα, το θράσος τους ξεπέρασε κάθε όριο.  Γι΄αυτό, για πρώτη φορά, καταθέσαμε μηνύσεις εναντίον κάθε υπευθύνου για παρεμπόδιση και παρακώληση της λειτουργίας του ΙΑΝΟΥ αλλά και για την ταλαιπωρία των συνεργατών και των πελατών μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επέμβαση της αστυνομίας.

 Ενημερωτικά, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι, η κυβέρνηση αποφάσισε να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα για τρίτη συνεχόμενη Κυριακή μέσα στο Δεκέμβριο. Δεν ρώτησε κανέναν και προφανώς δεν ρώτησε τη διοίκηση ή τους εργαζόμενους του ΙANOY. Ο ΣΥΒΧΑ επίσης αποφάσισε μονομερώς να κηρύξει απεργία ειδικά και μόνο στα βιβλιοπωλεία την 28η Δεκεμβρίου, χωρίς να ρωτήσει ούτε ο ίδιος κανέναν και από όλα τα βιβλιοπωλεία αποφάσισε για πολλοστή φορά να εμποδίσει την λειτουργία του ΙΑΝΟΥ.
Θέλουμε να μας εξηγήσει κάποιος με ποια λογική, μπορεί να επιβληθεί απεργία και γιατί αυτό να γίνει μόνο στους εργαζόμενους στον ΙΑΝΟ, ενώ το ίδιο δεν συνέβη σε κανένα άλλο βιβλιοπωλείο της Αθήνας (Πολιτεία, Public, Πατάκης, Ελευθερουδάκης, Πρωτοπορία κ.α.) και φυσικά σε κανένα άλλο κατάστημα.

 Τέλος, λυπούμαστε για την απόφαση του Ρ/Σ 105,5 Στο Κόκκινο να αποχωρήσει από την συνδιοργάνωση των Χριστουγεννιάτικων Ιστοριών που τρία χρόνια τώρα πραγματοποιούνται στον ΙΑΝΟ και ο σκοπός τους είναι η στήριξη του έργου της Κιβωτού του Κόσμου, μαζεύοντας χρήματα και δώρα για τα παιδιά της Κιβωτού. Όσα συνέβησαν έξω από το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟS σήμερα, ξεπερνούν κάθε όριο λογικής και κοινωνικής σύμβασης.  Η ανοχή μας απέναντι σε φαινόμενα βίας και ασυδοσίας έχει όρια.
Αυτή τη στιγμή το κατάστημα είναι ανοιχτό και όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής
«Στο πλαίσιο του συνολικού αγώνα μας για την προάσπιση των εργατικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων, της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας, τα τελευταία χρόνια και με ιδιαίτερη ένταση το 2014 έχουμε δώσει μια σειρά από μεγάλες μάχες ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Το τι παίζεται είναι πλέον γνωστό σε όλους μας. Το τι επιδιώκεται από το κράτος και τους εργοδότες (ακόμα και οι όποιες κόντρες ανάμεσά τους), το σιγοντάρισμα από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, το ποιες είναι οι επιπτώσεις στη ζωή μας, το τι οφείλουμε να κάνουμε εμείς ως εργαζόμενοι… Τα έχουμε γράψει σε τόσες και τόσες προκηρύξεις. Και ακόμα και οι πιο «εξωπραγματικές» προβλέψεις/εκτιμήσεις μας –έτσι χαρακτηρίζονταν τα όσα ανά καιρούς γράφαμε, όπως πχ ότι στόχευαν στην ολοκληρωτική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας (βλ. «52 Κυριακές»)– βλέπουμε να είναι πλέον κομμάτι της ζοφερής εργασιακής πραγματικότητας που βιώνουμε σήμερα. Και βέβαια πολλοί από εμάς έχουν βιώσει από πρώτο χέρι τι σημαίνει το να σου επιβάλλουν να δουλεύεις Κυριακάτικα. Βέβαια, από την άλλη, πολλοί από εμάς έχουν βιώσει και το τι σημαίνει να αντιστέκεσαι απέναντι στην επιβολή αυτή, όπως άλλωστε και απέναντι σε ότι συνιστά κατρακύλα στον εργασιακό μεσαίωνα.

Και δε θα κάνουμε πίσω ούτε απέναντι στη μεθόδευση (μέσω τροπολογίας σε νόμο που ψηφίστηκε χθες) για άνοιγμα των καταστημάτων και την Κυριακή 28 Δεκέμβρη. Για μια 8η Κυριακή! Για μια τρίτη συνεχόμενη Κυριακή μετά την 14η Δεκέμβρη και την 21η Δεκέμβρη (η οποία εδώ και χρόνια πολλά αποτελεί το όριο που γίνεται -στην πράξη- «αποδεκτό» από την πλευρά μας, και πέρα από το οποίο δεν κάνουμε «ούτε βήμα πίσω»).Μια τρίτη συνεχόμενη Κυριακή μέσα στην εορταστική περίοδο που οι ρυθμοί δουλειάς είναι ούτως ή άλλως εξοντωτικοί! Σε παλιότερη ανακοίνωσή μας σημειώναμε ότι «το εν ισχύ μέτρο των 7 Κυριακών του χρόνου πέρα από το ότι από μόνο του συνιστά σημαντικό πλήγμα στα δικαιώματα και τη ζωή μας, αφήνει πάντα ανοιχτό το ¨παράθυρο¨ και για ακόμα περισσότερες Κυριακές με τα μαγαζιά ανοιχτά».

Η συνέχιση και το δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, όπως άλλωστε και του αγώνα ενάντια στη συνολική επίθεση που ως εργαζόμενοι δεχόμαστε, είναι στο χέρι όλων μας, όλων των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα, όλων των συναδέλφων μας, όλου του κόσμου του αγώνα. Η απάθεια και η μοιρολατρία δυσχεραίνουν διαρκώς τη θέση μας και τους όρους της εκμετάλλευσής μας. Η οργάνωσή μας στους χώρους δουλειάς μας, ηαλληλεγγύη μεταξύ μας και η συλλογική αντίστασή είναι η μόνη λύση. Και είναι και μια καλή βάση και για τον αγώνα μας ακόμα και για την ολοκληρωτική κατάργηση της εκμετάλλευσή μας».