Γλέζος: Με 106 βουλευτές τάζεις υπουργιλίκια; (Video)

Της Κατερίνας Μπρεγιάννη

«Με 106 βουλευτές έχεις δικαίωμα να μιλάς και να τάζεις υπουργιλίκια;» είπε ο Μανώλης Γλέζος εξηγώντας ότι η πραγματική δύναμη της συγκυβέρνησης είναι 160 βουλευτές, σύμφωνα με την πρόσφατη ψηφοφορία, για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν αφαιρεθούν οι 50 που είναι οι επιπλέον έδρες που πήρε λόγω του μπόνους των 50 εδρών του εκλογικού νόμου, η πραγματική της δύναμη είναι 106 βουλευτές. «Πως διοικείται ένα κράτος με μια κυβέρνηση 106 βουλευτών; Δεν έχει αναντιστοιχία με το λαϊκό αίσθημα όπως είναι τώρα; Είναι ηθικό αυτό;»

Πρόσθεσε επίσης σε πρωινή τηλεφωνική του παρέμβαση στο Mega, ότι η κυβέρνηση μιλάει για συνταγματική αναθεώρηση ενώ έχει καταργήσει το Σύνταγμα. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει πρώτα το Σύνταγμα και μετά θα προβεί και σε συνταγματική αναθεώρηση. «Θεμελιακός λίθος του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία. Μόνος τρόπος είναι να καταργηθεί η αναντιστοιχία της κυβέρνησης με τη λαϊκή αίσθηση και οι εκλογές.»

Αναφορικά με τις δηλώσεις του για τους επαγγελματίες βουλευτές σημείωσε ότι ο «επαγγελματισμός του πολιτικού πρέπει να εξαλειφθεί, δεν έχει καμία σχέση με προσφορά». «Είναι δυνατόν να συμπεριλάβει το ψηφοδέλτιο της Αριστεράς ανθρώπους, που έχουν μετατρέψει το βουλευτικό αξίωμα σε επάγγελμα; Δεν προσωποποιώ τα πράγματα είπε ενώ τόνισε ότι «εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιστές θυσιάζονται για το σύνολο, αυτό θα το αγνοήσουμε»; "Έχω ζήσει με ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους σε μάχες και διαδηλώσεις. Αυτοί οι άνθρωποι προσέφεραν τη ζωή τους για ένα ιδανικό." Τι σχέση έχει αυτή η προσφορά, με το βουλευτιλίκι.»