Αστραψε και βρόντηξε ο Πάπας

tanea.gr

Οι ιερείς, επίσκοποι και καρδινάλιοι που αποτελούν την Κουρία, τη γραφειοκρατία του Βατικανού, περίμεναν πιθανότατα ένα ευχάριστο μήνυμα από τον Πάπα Φραγκίσκο στην καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη συνάντησή τους.

Αντί γι' αυτό, βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν ιδιαίτερα επικριτικό «ποντίφικα», ο οποίος απευθύνθηκε με σκληρά λόγια στους καρδιναλίους, λέγοντας ότι η εμμονή στην καριέρα, οι μηχανορραφίες και η απληστία τούς έχει «μολύνει» με «πνευματικό Αλτσχάιμερ».

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν δίστασε να μιλήσει για «τρομοκρατία του κουτσομπολιού» στο Βατικανό.

«Η Κουρία πρέπει να αλλάξει, να βελτιωθεί. Μία Κουρία που δεν θα ασκεί κριτική στον εαυτό της, δεν θα ανανεώνεται, δεν θα προσπαθεί να βελτιώνεται, είναι ένας άρρωστος οργανισμός» είπε.

Αναφέρθηκε σε 15 «ασθένειες και πειρασμούς» της Κουρίας, ανάμεσά τους το «πνευματικό Αλτσχάιμερ» αυτών που επιδιώκουν τα επίγεια αγαθά και την εξουσία μέχρι την «υπαρξιακή σχιζοφρένεια» όσων έχουν υποκύψει σε μία ανούσια, σκληρόκαρδη νοοτροπία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι κάποιοι στην Κουρία συμπεριφέρονται σαν να είναι «αθάνατοι, σαν να βρίσκονται στο απυρόβλητο ή σαν να είναι αναντικατάστατοι», μία αναφορά σε όσους καρδινάλιους που παρ' όλο που έχουν συνταξιοδοτηθεί, παραμένουν στο Βατικανό, προκειμένου να ασκούν επιρροή.

Είπε ότι ορισμένοι πεινασμένοι για εξουσία κληρικοί είναι ένοχοι ότι «σκοτώνουν εν ψυχρώ τη φήμη των συναδέλφων τους και των αδελφών τους».

Παρομοίασε τη λειτουργία της Κουρίας με την παράσταση μιας ορχήστρας που παίζει φάλτσα, επειδή δεν καταφέρνει να συνεργαστεί και δεν διαθέτει ομαδικό πνεύμα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι πολλοί από τους καρδιναλίους υποφέρουν από ανταγωνισμό και ματαιοδοξία, ότι οι ανώτεροι ευνοούν τους προστατευόμενούς τους και ότι οι υφιστάμενοι καλοπιάνουν τα αφεντικά τους για να προωθήσουν την καριέρα τους. Άλλοι παρέχουν κουτσομπολιά ή ψεύτικες πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης, είπε.

Από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Απρίλιο του 2013, ο Πάπας Φραγκίσκος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί την αναδιοργάνωση της Κουρίας. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει προχωρήσει στη σύσταση υπουργείου Οικονομικών που θα επιβλέπει όλες τις οικονομικές και διοικητικές υποθέσεις της Αγίας Έδρας.