Καταγγελία Παύλου Χαϊκάλη

Της Κατερίνας Μπρεγιάννη

Την απόπειρα χρηματισμού του για επηρεασμό της ψήφου για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κατήγγειλε ο Παύλος Χαϊκάλης. Σύμφωνα με την καταγγελία του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό που το πιστοποιεί και έχει κατατεθεί εδώ και 15 μέρες τουλάχιστον στον Εισαγγελέα.

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι ΑΝ.ΕΛ, δήλωσε ότι θα στείλει δύο ηχητικά αντίγραφα των συνομιλιών στον υπουργό Δικαιοσύνης και στον πρόεδρο της Βουλής, ώστε να ενημερωθούν και οι αρχηγοί των κομμάτων. Δεσμεύτηκε ότι αν η κυβέρνηση κάνει πίσω μέχρι την διεξαγωγή της ψηφοφορίας θα αναλάβει το κόστος και θα το δημοσιοποιήσει ο ίδιος. Τόνισε επίσης ότι υπάρχουν δύο νομικές απόψεις αναφορικά με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων. Αναφέρθηκε ότι υπάρχουν πολλές πιέσεις στους βουλευτές και ότι γίνονται πρωτοφανή όπως είπε πράγματα. Ως μεσάζοντα ανέφερε άτομο που ισχυριζόταν ότι ήταν πρώην στέλεχος της Deutsche Bank και της Πειραιώς και αυτοδιαφημιζόταν ως σύμβουλος της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα είπε: "Τον γνώρισα στο γραφείο του κ. Σαμαρά όταν ήταν πρόεδρος της ΝΔ. Έλεγε ότι ήταν στέλεχος της Ντόιτσε Μπανκ. Μου τον υπέδειξε ο κ. Σταμάτης για να καταθέσει για την έρευνα για τα CDS, ως γνώστης".

Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Παύλος Χαϊκάλης είπε ότι το όνομα έχει δοθεί από την πρώτη στιγμή στην Ασφάλεια. "Μου κάνει εντύπωση πως τα ΜΜΕ έβγαλαν πόρισμα ότι δεν υπάρχει καταγγελία. Δεν καταλαβαίνω τι διάβασαν." "Έκανα το καθήκον μου. Νόμιζα ότι ήταν πλάκα στην αρχή. Δεν σκέφτηκα ούτε μία στιγμή να ενδώσω. Την ώρα που ήμουν στον Εισαγγελέα διαδιδόταν από δημοσιογράφους, ότι θα ψηφίσω για Πρόεδρο". Υποστήριξε μάλιστα ότι πρόκειται για πρόσωπο που παίζει ενεργό ρόλο στην πολιτική.

Μετά τις καταγγελίες του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. και τη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση που εκτιμά ότι πρόκειται περί σοβαρών καταγγελιών και καλεί τη δικαιοσύνη να πράξει άμεσα το καθήκον της και να αναζητηθούν οι ευθύνες από τους υπαίτιους όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

Πως ξεκίνησαν όλα

«Έχω δει προσπάθεια χρηματισμού βουλευτή» κατήγγειλε αρχικά στην εκπομπήΝίκος παππας,ο Λάκης Λαζόπουλος και πρόσθεσε ότι τα στοιχεία έχουν κατατεθεί στον εισαγγελέα. "Δεν είναι υποχρεωτικό αυτός που επιχείρησε να δωροδοκήσει να είναι από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο αλλά από τους επιχειρηματικούς κύκλους". Στη συνέχεια ο ίδιος ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Π. Χαϊκάλης, τον οποίο και αφορούσε η καταγγελία του Λάκη Λαζόπουλου παρενέβη τηλεφωνικά και επιβεβαίωσε την καταγγελία.

"Υπάρχουν τα στοιχεία στον Εισαγγελέα εδώ και 15 μέρες πρόκειται για γνωστό πρόσωπο σε οικονομικούς κύκλους" πρόσθεσε ο Παύλος Χαϊκάλης και όπως είπε έχει δώσει κατάθεση στον Εισαγγελέα Εφετών κ. Παναγιωτόπουλο και έχει γνώση και ο κ. Ντογιάκος. "Είναι πολύ σοβαρό το υλικό κυρίως το ηχητικό" είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και σαφέστατα κατήγγειλε ότι η απόπειρα δωροδοκίας του έγινε με ξεκάθαρο σκοπό "να έχει θετική ψήφο στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας". Είχε ενημερώσει όπως είπε τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. Ο εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ υποστήριξε ότι είναι "ανατριχιαστικό το υλικό". Η καταγγελία αφορά δύο καταγεγραμμένες συναντήσεις. Το ποσό που του προσφέρθηκε όπως είπε ο Π. Χαϊκάλης είναι "700.000 σαν πρώτη δόση σε ρευστό, διακανονισμός των δανείων στην τράπεζα και συμβόλαιο με διαφημιστικές εταιρείες. Το ποσό συνολικά αφορά δύο έως τρία εκατομμύρια ευρώ." Το ρεπορτάζ της εκπομπής U ανέφερε ότι πρόκειται για επιχορηγήσεις σε επαγγελματικό επίπεδο.

Να σημειωθεί ότι στο ρεπορτάζ των τηλεοπτικών καναλιών ΣΤΑΡ και ΣΚΑΙ, αναφερόταν ότι η Εισαγγελία Αθηνών δεν έχει αποκαλύψει το όνομα του, ο Παύλος Χαϊκάλης. Ο εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ δήλωσε πριν λίγο ότι έδωσε το όνομα του προσώπου που πήγε να τον δωροδοκήσει στην κατάθεσή του στην Ασφάλεια."Η δικαιοσύνη γνωρίζει." "Έχουμε δώσει όλα τα στοιχεία, ρωτήστε τη δικαιοσύνη γιατί καθυστερεί" υποστήριξε ο Τέρενς Κούικ. Πρόκειται για "γνωστό πρόσωπο στους οικονομικούς κύκλους όχι πολιτικό πρόσωπο. Η Εισαγγελία έχει υλικό στα χέρια της που έχει τη φωνή του δράστη, την εικόνα και το όνομα του δράστη. Ξέρει τα πάντα."

Αλέξης Τσίπρας: Η χώρα πρέπει να βγει από το βούρκο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Περιφέρεια Αττικής κλήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίες περί χρηματισμού. "Πριν λίγο ενημερώθηκα για αυτό εκτιμώ ότι πρόκειται για μια σοβαρή καταγγελία, αλλά θα μου επιτρέψετε να μην κάνω καμία περαιτέρω δήλωση αν δεν δω τα στοιχεία για το πόσο σοβαρή είναι και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επισημάνει εδώ και καιρό ότι ακολουθείται ένας δρόμος ολισθηρός, ένας δρόμος μεθοδεύσεων, πιέσεων διότι επιχειρείται να τετραγωνιστεί ο κύκλος όταν δεν υπάρχει πλειοψηφία κοινοβουλευτική και κοινωνική για τη συνέχεια των Μνημονίων και ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει εδώ και μήνες ότι έχει μαξιλαράκια και θα βρει τους 180 έχει κάνει μια ολισθηρή επιλογή. Σε κάθε περίπτωση θα εκτιμήσουμε τις καταγγελίες. Η χώρα πρέπει να βγει από το βούρκο".

Νωρίτερα στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης σε τηλεφωνική του παρέμβαση είχε δηλώσει: "Τα όσα ακούσαμε πριν από τον κ. Λαζόπουλο και επιβεβαιώθηκαν από τον Π. Χαϊκάλη δίνουν μια δραματική τροπή στην υπόθεση πιέσεων που δεν είναι πλέον πιέσεις αλλά απόπειρα χρηματισμού ενός βουλευτή των ΑΝΕΛ για την προεδρική εκλογή. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφερθεί σε δημοσιεύματα του τύπου κυρίως και συνεντεύξεις που είχαν μιλήσει για αυτό το θέμα, τότε είχαμε κατηγορηθεί ότι δηλητηριάζουμε την πολιτική ζωή. Αποκαλύπτεται σήμερα ότι υπήρξε προσπάθεια χρηματισμού με σκοπό την αποστασία. Η αποκάλυψη δεν γίνεται σε ουδέτερο χρόνο αλλά σε μία στιγμή λίγο πριν την δεύτερη ψηφοφορία γιατί επηρεάζει αντικειμενικά μια πολιτική διαδικασία".

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς δήλωσε πριν λίγο στον ΣΚΑΙ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ως σοβαρή την καταγγελία και προέτρεψε τον Άδ. Γεωργιάδη "να μην έχει άγχος".

Άδ. Γεωργιάδης, Σ. Βούλτεψη: "Να κινηθεί η δικαιοσύνη εναντίον των συκοφαντών"

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Άδωνης Γεωργιάδης πρέπει να κινηθεί η άμεσα Εισαγγελία για να μην αιωρούνται οι καταγγελίες. "Να κινηθεί η δικαιοσύνη εναντίον των συκοφαντών" ώστε  "να θωρακιστεί η δημοκρατία από τους συκοφάντες". Άφησε αιχμές για το ρόλο του Λ. Λαζόπουλο θεωρώντας ότι εμφορείται από προσωπικά κίνητρα. Να δώσουν οι αρχές στη δημοσιότητα τα στοιχεία.

"Αθλια ιστορία" χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη τις καταγγελίες Χαϊκάλη. Κάλεσε και η ίδια να δοθούν αμέσως στη δημοσιότητα τα στοιχεία για λόγους δημοσίου συμφέροντος και συμπλήρωσε ότι "αν δεν υπάρχουν, θα πρέπει να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες εναντίον των δραστών αυτής της άθλιας ιστορίας".

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εκτίμησε ότι πρόκειται για ένα "επικοινωνιακό παγόβουνο" που θα χτυπήσει τον Τιτανικό των ΑΝΕΛ που από την αρχή μόνοι τους ανακινούν την υπόθεση χρηματισμού", τόνισε επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν άκουσε κανένα στοιχείο και συγκεκριμένη μαρτυρία από την πλευρά του Π. Χαϊκάλη.