Στριμωγμένος ο Σαμαράς

efsyn.gr

Οι υψηλές προσδοκίες που καλλιεργούσε το μέγαρο Μαξίμου για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ως εκ τούτου την αποφυγή πρόωρων εκλογών και το χαμηλών προσδοκιών αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας στην Ολομέλεια προκάλεσαν δυσφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, με τους βουλευτές να ζητούν από τον Αντώνη Σαμαρά να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες.

Ωστόσο, οι απόψεις για το ποιες είναι οι ενδεδειγμένες κινήσεις ποικίλλουν, αναλόγως του συνομιλητή και της πλευράς της Ν.Δ. στην οποία ο καθείς εντάσσεται.

Άποψη πρώτη: Ο ίδιος ο πρωθυπουργός να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει, ει δυνατόν, με όλους τους προερχόμενους από τη Ν.Δ. ανεξάρτητους, αλλά και με αυτούς, όπως ο Π. Μελάς, που δείχνουν διατεθειμένοι να ψηφίσουν τον Στ. Δήμα στην τρίτη ψηφοφορία.

Άποψη δεύτερη: Να συναντηθεί ο πρωθυπουργός με τον Αλέξη Τσίπρα, επιζητώντας την εθνική συναίνεση και δεσμευόμενος για την ημερομηνία των εκλογών εντός του 2015.

Άποψη τρίτη: να αποφευχθούν οι εκλογές και να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικού σκοπού και, αν χρειαστεί, ο Αντώνης Σαμαράς να αποσυρθεί από τη θέση του, παραχωρώντας την σε κάποιον τύπου Λουκά Παπαδήμου.

Το τελευταίο αυτό σενάριο εκφράζεται στο παρασκήνιο και από την οικογένεια Μητσοτάκη αλλά βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετο τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το επιτελείο του.