Διασώζεται η πίστη στο ευρώ

Του Κώστα Μοσχονά

Το... success story της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται, στο σημείο να κατατάσσονται οι Έλληνες ως ο πιο απαισιόδοξος λαός της Ευρώπης των 28. Ορισμένα δείγματα: Μόνο ένας στους δέκα Έλληνες πολίτες έχουν εμπιστοσύνη στη σημερινή κυβέρνηση, μόνο το 14% πιστεύει ότι η οικονομία της χώρας θα βελτιωθεί το επόμενο 12μηνο και μόνο ένας στους δέκα θεωρεί ότι τα πράγματα οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση στην Ελλάδα.

Επίσης, μόνο ένας στους δέκα βλέπει με αισιοδοξία τις επαγγελματικές του προοπτικές για το ερχόμενο 12μηνο και το ποσοστό των Ελλήνων που έχουν εμπιστοσύνη στην Ευρώπη των Μπαρόζο, Γιούνκερ και άλλων συντηρητικών με νεοφιλελεύθερες ιδέες, επικεφαλής θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., έχει πέσει στο... 23%. Αντίθετα, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ.

Πακέτο Γιούνκερ

Πρόκειται για τα αποτελέσματα του φθινοπωρινού Ευρωβαρόμετρου, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, μία ημέρα πριν από τη διήμερη σύνοδο κορυφής, βασικό θέμα της οποίας θα είναι το περίφημο πακέτο Γιούνκερ. Μια ευκαιρία για πανηγυρικές δηλώσεις των ηγετών των 28, για ένα πακέτο θεωρητικών χρηματοδοτήσεων που βασίζεται στην καλή θέληση του ιδιωτικού τομέα για επενδύσεις, αφήνοντας αδιάφορους τους Ευρωπαίους πολίτες, εκ των οποίων μόνο ένας στους πέντε εκφράζει αισιοδοξία για την οικονομία το ερχόμενο 12μηνο και ένας στους δύο πιστεύει ότι «τα χειρότερα έρχονται»...

Το 89%, λοιπόν, των Ελλήνων δεν έχει εμπιστοσύνη στη σημερινή κυβέρνηση, έναντι 11% που έχει αντίθετη άποψη. Είναι ενδεικτικό ότι η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση υποχώρησε κατά 5 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο. Ως προς το πώς βλέπουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, μόνο το 14% (-2 μονάδες) πιστεύει ότι θα βελτιωθεί, το 55% εκτιμά ότι θα είναι χειρότερη και το 31% προβλέπει στασιμότητα.

Και μη χειρότερα

Προς ποια κατεύθυνση πάνε τα πράγματα;Το 77% των Ελλήνων απάντησε κακή, μόνο το 10% βλέπει τα πράγματα με αισιόδοξο μάτι και το 12% εκτιμά ότι θα παραμείνουν τα ίδια. Η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους; Το 75% απάντησε ότι είναι κακή έως πολύ κακή και για το 25% είναι καλή ή σχεδόν καλή. Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση (φθινόπωρο 2013), οι αρνητικές απαντήσεις αυξήθηκαν κατά 8 μονάδες. Ως προς τις επαγγελματικές προοπτικές των Ελλήνων το επόμενο 12μηνο, το 25% πιστεύει ότι θα είναι χειρότερες (+4 μονάδες), το 56% δεν προβλέπει καμία αλλαγή και μόνο το 11% προβλέπει βελτίωση.

Η απαισιοδοξία επικρατεί και στις απαντήσεις για την κατάσταση της απασχόλησης τους επόμενους 12 μήνες στη χώρα. Το 57% (+8 μονάδες) αναμένει επιδείνωση και το 14% (-2 μονάδες) βελτίωση. Ποια είναι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα για τους συμπατριώτες μας; Η ανεργία (60%), η οικονομία της χώρας (46%) και οι φόροι μαζί με το δημόσιο χρέος (22%)...

Πιστοί στο νόμισμα

Το 63% των Ελλήνων παραμένει πιστό στο ευρώ (ποσοστό υψηλότερο από τον μέσο όρο στην Ε.Ε.) έναντι 35% που τάσσεται κατά. Σε σχέση όμως με τη δημοσκόπηση του φθινοπώρου 2013, το ποσοστό των υποστηρικτών του ευρώ μειώθηκε κατά 6 μονάδες, τις οποίες κέρδισε το άλλο στρατόπεδο.

Τα πολιτικά κόμματα; Το 91% των Ελλήνων δεν έχει καμία εμπιστοσύνη, έναντι 8% που απάντησαν θετικά. Η Βουλή; Μόνο το 14% έχει εμπιστοσύνη. Ενδεικτικό, όμως, είναι ότι μόνο το 23% των Ελλήνων εκφράζει εμπιστοσύνη στην Ε.Ε. Το 76% απάντησε αρνητικά. Ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 37% και 50% αντίστοιχα.

Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων απέναντι στα ΜΜΕ; Μόνο το 31% έχει εμπιστοσύνη στις εφημερίδες, ένα 21% στην τηλεόραση. Το υψηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης πηγαίνει στο ίντερνετ (46%). Αφήνουμε για το τέλος την άποψη των Ελλήνων για τη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα. Μόνο το 19% είναι ικανοποιημένο και το 81% απάντησε αρνητικά. Γενικά στην Ευρώπη των 28, μόνο ένας στους πέντε (22%) εκφράζει την αισιοδοξία του για την οικονομική κατάσταση τους επόμενους δώδεκα μήνες και το 45% εκτιμά ότι η κατάσταση θα παραμείνει ίδια.

Το 44 % πιστεύει ότι η κρίση έχει κορυφωθεί στον τομέα της απασχόλησης και το 46% θεωρεί ότι «τα χειρότερα έρχονται» (46%). Η μετανάστευση είναι μία από τις βασικές ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών. Το 71% επιθυμεί μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα αυτό και το 52% εμφανίζονται θετικοί ως προς τη μετανάστευση από άλλα κράτη-μέλη.