Στο 6% το προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ - Αποδοκιμασία Γιούνκερ

Tvxs Δημοσκόπηση

Με 6% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της Palmos Anlysis για το Tvxs.gr, ενώ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής η διαφορά με τη ΝΔ ανέρχεται στις 7,5 μονάδες. Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται οριακά αυξημένα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ωστόσο περισσότερο ενισχυμένη εμφανίζεται η ΝΔ που φαίνεται να αυξάνει σημαντικά την συσπείρωσή της. Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες σχετικά με το αν η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία, ωστόσο η πλειονότητα δηλώνει πως αν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές τότε το καλύτερο θα είναι να προκύψει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τι αναφέρουν οι πολίτες για το σενάριο Grexit, για το ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικότερα με την τρόικα ώστε να μην υπάρξουν νέα μέτρα, για τις πολιτικές παρεμβάσεις, όπως αυτή του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και για το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος από τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

 

Μια ημέρα πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή και εν μέσω τρομολαγνικών σεναρίων από κυβέρνηση, και μέρος του εγχώριου και διεθνούς τύπου, η δημοσκόπηση της Palmos Anlysis για το Tvxs.gr που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά από τις 14 έως τις 16 Δεκεμβρίου, δείχνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με περίπου 6% έναντι της ΝΔ. Η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της Palmos Analysis (24-27 Νοεμβρίου) για την πρόθεση ψήφου που ήταν 10 μονάδες. 

Διαβάστε την ανάλυση των ευρημάτων από τον διευθυντή
ερευνών της Palmos Analysis, Πασχάλη Τεμεκενίδη

Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28%, η ΝΔ 21,9%, η Χρυσή Αυγή 5,6%, το ΚΚΕ 4,7%, το Ποτάμι 4,3%, το ΠΑΣΟΚ 3,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,4%. Άλλο κόμμα απαντάει το 4,1%. Το 12,6% των πολιτών απαντάει πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει και το 3,2% απάνταει Δεν ξέρω – Δεν απαντώ. 2,1% δηλώνουν πως θα ρίξουν λευκό ή άκυρο, ενώ το 3,7% απαντάει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει.

Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 34,5%, η ΝΔ 27%, το Ποτάμι 6,5% όπως και η Χρυσή Αυγή. Το ΚΚΕ 6%, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 5% και το ΠΑΣΟΚ 4,5%. Άλλο κόμμα το 10%.

Στην εκτίμηση κατανομής εδρών: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει 146 έδρες, η ΝΔ 75, η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι 18, το ΚΚΕ 17, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 14 και το ΠΑΣΟΚ 12.

Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 71%, έναντι 18% της ΝΔ. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Αντώνης Σαμαράς με 38%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 32%. Κανένας από τους δύο απαντά το 27%

Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Στην ερώτηση αν η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία το 51% απάντησε θετικά, έναντι του 46% που απάντησε αρνητικά. Όμως σε περίπτωση πρόωρων εκλογών το 42% δηλώνει πως το καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα το 31% αναφέρει πως καλύτερα θα ήταν να κερδίσει η ΝΔ. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των πολιτικών για τις πολιτικές εξελίξεις, τις παρεμβάσεις ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και τα τρομολαγνικά σενάρια που δημοσιεύονται το τελευταίο διάστημα σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Για την παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που δήλωσε πως προτιμά «οικεία πρόσωπα» στην εξουσία στην Ελλάδα και πως οι Έλληνες γνωρίζουν καλά τι θα σήμαινε μια «λανθασμένη έκβαση των εκλογών», το 74% δήλωσε πως θεωρεί αθέμιτη τη δημόσια δήλωσή του, ενώ το 64% απάντησε πως διαφωνεί και με την ουσία της τοποθέτησής του.
 

Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων ώστε να επιτευχθεί και μια νέα συμφωνία με την τρόικα, το 75% δήλωσε πως κάτι τέτοιο είναι πιθανότερο να συμβεί σε περίπτωση εκλογικής νίκης της ΝΔ, έναντι 58% που δήλωσε πως αυτή είναι μια πιθανή εξέλιξη και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
 

Όσο για το σενάριο Grexit που επανήλθε στο προσκήνιο με διάφορα δημοσιεύματα και δηλώσεις το τελευταίο διάστημα, το 65% των πολιτών δηλώνει πως μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι πιθανή έναν μόλις 29%.
 

Τέλος σχετικά με το ενδεχόμενο ο Γιώργος Παπανδρέου να ιδρύσει νέο κόμμα, το 92,5% δηλώνει πως δεν θα το ψηφίσει. Ως πιθανοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται περίπου το 5% των ερωτηθέντων. 

Οι συσπειρώσεις των κομμάτων

Η ταυτότητα της έρευνας

> Σημείωση του Tvxs: H δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs, προβλήθηκε από τηλεοπτικούς σταθμούς και εφημερίδες, με την εξαίρεση μιας εφημερίδας. Αυτή η τελευταία δεν αναφέρθηκε καθόλου στην δημοσκόπηση, αλλά αντίθετα προτίμησε να δημοσιεύσει στην πρώτη σελίδα της μια «έρευνα», η οποία παρουσιάστηκε ως δημοσκόπηση. Η «έρευνα» αυτή, που παρουσίαζε βελτιωμένη την θέση της ΝΔ, είχε διενεργηθεί από την εταιρεία VCITIZENS «για λογαριασμό δύο ιδιωτικών χρηματο-οικονομικών οργανισμών», σύμφωνα με την εφημερίδα.

> Με βάση την σχετική νομοθεσία, η δημοσίευση δημοσκοπήσεων από τα ΜΜΕ, επιτρέπεται μόνο αν οι εταιρείες δημοσκόπησης έχουν αριθμό μητρώου στο ΕΣΡ και τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο νόμο ( 3603/2007), για να είναι αξιόπιστη μια πανελλαδική δημοσκόπηση θα πρέπει να έχει γίνει σε δείγμα τουλάχιστον 1000 ατόμων, ενώ πρέπει να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της εταιρείας την επομένη της δημοσίευσης της. Όπως όμως μας πληροφορεί η ίδια εφημερίδα, η μέτρηση διενεργήθηκε τηλεφωνικά σε δείγμα 800 πολιτών, γεγονός που την καθιστά επιστημονικά αναξιόπιστη και ουσιαστικά παράνομη.

> Η δε εταιρεία VCITIZENS δεν έχει δημοσιεύσει την δημοσκόπηση στην ιστοσελίδα της, απλώς επειδή δεν έχει ιστοσελίδα, ούτε υπάρχει ως εταιρεία στο διαδίκτυο! Η εν λόγω εφημερίδα που δημοσίευσε την έρευνα είναι... η «Εφημερίδα των Συντακτών»!