Απομακρύνθηκαν οι Σύροι απο το Σύνταγμα

Της Τάνιας Γεωργιοπούλου

Με επιχείρηση της αστυνομίας, που πραγματοποιήθηκε περίπου στις 3 τα ξημερώματα, απομακρύνθηκαν οι Σύροι πρόσφυγες από την πλατεία Συντάγματος. Οι Σύροι που βρίσκονταν στην πλατεία, μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής με λεωφορεία χωρίς να δημιουργηθεί κάποια ένταση, ενώ στο σημείο παραμένουν αστυνομικές δυνάμεις. 

«Η Αστυνομία ανταποκρίθηκε στο αίτημα τόσο της Συντονιστικής Επιτροπής των Σύρων προσφύγων για προστασία και βοήθεια, όσο και στην απαίτηση των Ελλήνων Πολιτών για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του κέντρου της πρωτεύουσας», σημείωσε ο υπουργός  Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Βασίλης Κικίλιας, επικρατώντας την αστυνομική επιχείρηση. Η εν λόγω ενέργεια δεν είχε, ωστόσο μόνο θετικά σχόλια, καθώς η επιχείρηση εκκένωσης της πλατείας Συντάγματος από τους πρόσφυγες χαρακτηρίστικε ως «απαράδεκτη από κάθε άποψη» από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου.

Η κ. Κατριβάνου δεν δίστασε να σημειώσει πως «όχι μόνο ως προς τη "διαδικασία"- με τα συνεργεία, δηλαδή, του δήμου να μαζεύουν άρον-άρον ρούχα και προσωπικά αντικείμενα που δεν πρόλαβαν να πάρουν μαζί τους οι πρόσφυγες, ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο έγινε η επιχείρηση. Αλλά, κυρίως, ως προς την ουσία της: το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι η παραμονή των προσφύγων στο Σύνταγμα και όχι η έλλειψη σχεδιασμού για την υποδοχή, τη στέγαση και την περίθαλψή τους, ούτε η προκλητική αδιαφορία για την ενεργοποίηση της αλληλεγγύης των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Κάπως έτσι, οι πρόσφυγες από μια χώρα σε πόλεμο, μεταξύ των οποίων παιδιά και μητέρες [...] οδηγούνται με κλούβες στη Διεύθυνση Αλλοδαπών, για να μη χαλάσει η χριστουγεννιάτικη βιτρίνα της πρωτεύουσας», τόνισε αισχηρώς η βουλευτής.

Είχε προηγηθεί εμπλοκή το σαββατοκύριακο, όταν 15χρονος Σύρος απειλούσε πως θα αυτοκτονήσει, καθώς πίστεψε προς στιγμή ότι δεν είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο που παραδόθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών με τους αιτούντες άσυλο. Το επεισόδιο έληξε αργότερα καθώς ο 15χρονος βρισκόταν στη λίστα και αυτή τη στιγμή φιλοξενείται στο ξενοδοχείο που έχει παραχωρήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για φιλοξενία Σύρων προσφύγων. 

«Ο δήμος Αθηναίων εξάντλησε τις δυνατότητές του όσον αφορά τη φιλοξενία των Σύρων προσφύγων», δηλώνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης., ενώ συγχρόνως θίγει το ζήτημα των υποχρεώσεων του κράτους, όπως προκύπτουν από τα σχετικά νομοθετήματα και απευθύνει έκκληση να πράξουν το ίδιο και οι άλλοι δήμοι. Ο κ. Καμίνης επισκέφθηκε το πρωί τον ξενώνα Αστέγων «Εστία των Αθηνών», μία από τις κοινωνικές δομές του δήμου Αθηναίων στις οποίες φιλοξενούνται από την Παρασκευή 45 Σύροι πρόσφυγες, εκ των οποίων 23 είναι παιδιά.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Αγγελο Συρίγο, παρότι είχε συμφωνηθεί με τους Σύρους ότι θα αποχωρούσαν σταδιακά από το Σύνταγμα έως το μεσημέρι της Κυριακής, χθες το βράδυ ομάδες Σύρων άρχισαν να συγκεντρώνονται εκ νέου στο Σύνταγμα.

Ταυτόχρονα, η συντονιστική ομάδα από την πλευρά των προσφύγων ενημέρωσε το υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν γνώριζε τα άτομα που ήταν στην πλατεία και δεν μπορούσε να συνεννοηθεί μαζί τους, διότι απειλείται η ζωή τους.

Μεταξύ άλλων ο  εκπρόσωπος των Σύρων δήλωσε:

Εμείς από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε στην Ελλάδα, μας έχουν εκμεταλλευτεί πολύ οι διακινητές. Όταν κάναμε αυτή την διαμαρτυρία και συμφωνήσαμε με το ελληνικό κράτος να βρούμε μία λύση για τους Σύρους που κάνουν την διαμαρτυρία - οι ίδιοι είναι θύματα των διακινητών. Οι διακινητές φοβήθηκαν. Αυτό σημαίνει “Α, να κάνουμε συμφωνία με το ελληνικό κράτος”, αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να πουλήσουν ανθρώπους και θα σταματήσει η διακίνηση; Αυτό δεν είναι χθες. Από την πρώτη ημέρα που ξεκινήσαμε αυτοί, προσπαθούν να χαλάσουν αυτή την διαμαρτυρία. Μετά που κάναμε συμφωνία με το ελληνικό κράτος, και που δέχτηκε να μας βοηθήσει και μας βοήθησαν, έφεραν χθες κάποιες άλλες οικογένειες ώστε να χαλάσουν την συμφωνία που έγινε.

Από την πλευρά του το υπουργείο διευκρίνισε ότι η συμφωνία στην οποία αναφέρονται οι Σύροι αφορά στην ενημέρωση που τους έγινε για την δυνατότητα παροχής ασύλου, την οποία οι πρόσφυγες δεν γνώριζαν καθώς πίστευαν ότι η μόνη διαδικασία που υπήρχε ήταν η απόκτηση πλαστών εγγράφων. 

Ο εκπρόσωπος των Σύρων δήλωσε ότι «εμείς ήμασταν στο Σύνταγμα όχι εναντίον του ελληνικού κράτους, αλλά εναντίον των διακινητών».

Οι Σύροι επίσης δήλωσαν ικανοποιημένοι από τον χειρισμό του υπουργείου και εξήγησαν ότι οι διακινητές, στους οποίος απέδωσαν την εκ νέου συγκέντρωση στο Σύνταγμα, είναι Σύροι, Αιγύπτιοι και Σουδανοί και τους πρότειναν πλαστά έγγραφα και εισιτήρια για ποσά που κυμαίνονται από τέσσερις έως δέκα χιλιάδες ευρώ.

Παράλληλα, λεωφορεία είχαν ήδη παραλάβει τις οικογένειες με μικρά παιδιά και τραυματίες για να τους μεταφέρουν σε δομές του Δήμου Αθηναίων και σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας που έχει παραχωρήσει ο ΣΕΤΕ, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο.

Ωστόσο, εκπρόσωποι των Σύρων δηλώνουν πως στην λίστα που δόθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, έχουν συμπεριληφθεί ονόματα ανθρώπων που δεν βρίσκονταν στην πλατεία, ενώ άγνωστο παραμένει πως βρέθηκαν στην λίστα.

Ο κ. Συρίγος κάνει λόγο για διακινητές, οι οποίοι δεν θέλουν να ενημερωθούν οι πρόσφυγες για την δυνατότητα ασύλου προκειμένου να συνεχίσουν να βγάζουν χρήματα εκδίδοντας πλαστά διαβατήρια. Ο ίδιος ενημέρωσε εκ νέου την αντιπροσωπεία των Σύρων ότι η μόνη δυνατότητα που υπάρχει είναι να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο, ότι η διαδικασία για όλους θα ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών και ότι προτεταιότητα θα έχουν οι οικογένειες με παιδιά και οι τραυματίες. «Οταν οι αλληλέγγυοι απαξιώνουν την διαδικασία ασύλου σπρώχνουν τους πρόσφυγες στους διακινητές», λέει ο κ. Συρίγος.

Μεταξύ άλλων, εκπρόσωπος των Σύρων δήλωσε πως «όσοι μείνουν σήμερα στο Σύνταγμα δεν έχουν καμία σχέση με εμάς, τους έχουν μεταφέρει διακινητές  και ζητάμε από το ελληνικό κράτος να παρέμβει».

Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Βασίλη Κικίλια:

«Σήμερα, η Ελληνική Αστυνομία έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό της, απεγκλωβίζοντας δυστυχισμένους ανθρώπους, οι οποίοι διεκδικώντας ένα νόμιμο αίτημά τους, όπως αυτό της παροχής πολιτικού ασύλου, παρεμποδίζονταν από τρίτους με συνέπεια να εκτίθενται σε πολλαπλούς κινδύνους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την προηγούμενη εβδομάδα ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων, οικογένειες με παιδιά και τραυματίες πολέμου έχουν μεταφερθεί σε καταλύματα με τη συμβολή και του Δήμου Αθηναίων. Η Ελληνική Πολιτεία σεβόμενη απόλυτα τα ατομικά δικαιώματα κάθε ανθρώπου, αντιμετώπισε με ιδιαίτερη ευαισθησία το δράμα τους και σε συνεργασία με τους άλλους αρμόδιους θεσμικούς φορείς έδωσε την καλύτερη δυνατή λύση.

Οφείλω, όμως, να υπενθυμίσω πως το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ειδικότερα η Ελληνική Αστυνομία ανταποκρίθηκε στο αίτημα τόσο της Συντονιστικής Επιτροπής των Σύρων προσφύγων για προστασία και βοήθεια, όσο και στην απαίτηση των Ελλήνων Πολιτών για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του κέντρου της πρωτεύουσας.

Το εμπορικό και ιστορικό κέντρο της Αθήνας αποτελεί, διαχρονικά, ένα μοναδικό πόλο έλξης για τους κατοίκους της, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης.
Οφείλουμε όλοι μας να συμβάλλουμε, ώστε η πρωτεύουσά μας να είναι μία πόλη ανθρώπινη και φιλική για τους κατοίκους της, καθώς ελκυστική και φιλόξενη για τα εκατομμύρια των τουριστών».