Αισιοδοξία, Χαρά, Ελπίδα!

του Άρη Δαβαράκη

Απ’ ότι μπορούμε να καταλάβουμε, οι δανειστές αυτή τη φορά δώσανε πολύ συγκεκριμένες οδηγίες. Θέλετε μια μικρή παράταση – ορίστε, πάρτε την. Έχετε δυό μήνες να δείτε αν μπορεί η παρούσα Βουλή να εκλέξει πρόεδρο. Αν δεν μπορεί θα πάτε αμέσως για εκλογές. Και μέσα στο δίμηνο θα ορκιστεί καινούργια κυβέρνηση, με ορίζοντα τετραετίας μπροστά της. Τότε πια θα δούμε και εμείς αν και πως θα συνεχίσουμε την «συνεργασία» μας είτε μαζί σας, αν πάρετε την πρωτιά κ. Σαμαρά, είτε με τον κ. Τσίπρα αν είναι εκείνος ο επικεφαλής της νέας κυβέρνησης.

Λίγο απότομο μας ήρθε! Θα κάνουμε Χριστούγεννα και στις 27 θα ξέρουμε πιά σίγουρα αν οι εκλογές θα γίνουν τέλη Ιανουαρίου (ή την 1η Φεβρουαρίου). Και μέσα σ’ αυτές τις λίγες μέρες θα «παιχτούνε» όλα, θα παιχτεί το μέλλον μας. Για εμάς που ελπίζουμε να απαλλαγούμε επιτέλους από το φθαρμένο, κουρασμένο και διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό των τελευταίων 2-3 δεκαετιών, η ευκαιρία είναι κυριολεκτικά ανέλπιστη. Προσωπικά φοβόμουνα πως θα συνεχίζαμε να σερνόμαστε πίσω απ’ το κάρο αυτό της «συγκυβέρνησης» και της παρέας της μέχρι και τον Μάρτιο-Απρίλιο τουλάχιστον. Δεν ξέρω σε ποιόν το χρωστάω αυτό το δώρο της επίσπευσης των εξελίξεων, όποιος και νάναι όμως του είμαι πραγματικά ευγνώμων σαν Έλληνας πολίτης.

Έχω και εγώ (όπως και οι περισσότεροι απ’ αυτούς που πρόλαβα να ρωτήσω) την απόλυτη σιγουριά πως τώρα, μετά και από αυτήν την εξέλιξη, δεν μαζεύονται οι 180 με τίποτα. Αλλάζει και το κλίμα και οι όροι του παιχνιδιού. Και ο Σαμαράς νομίζω πως το ξέρει ότι πάει για εκλογές, δεν ελπίζει να εκλεγεί ο πρόεδρος στις 27 Δεκεμβρίου. Αν ήταν πιο σίγουρος, αν πλησίαζε για έναν-δυό ψήφους τον μαγικό αριθμό, δεν θα βιαζόταν τόσο  και δεν θα άφηνε να δημιουργηθεί αυτό το κλίμα της μεγάλης αβεβαιότητας – που δεν τον ευνοεί καθόλου - μέσα στις γιορτές. Είναι φανερό πως πρόκειται για κίνηση απελπισίας που γίνεται κάτω από πολύ μεγάλη πίεση από την μεριά των «αφεντικών» που έχουνε βαρεθεί την ανικανότητα αυτής της κυβέρνησης. Βλέπουνε ότι μετά από δυόμιση χρόνια ούτε μεταρρυθμίσεις γίνανε, ούτε προχώρησε τίποτα σοβαρό και συγκεκριμένο από τα συμφωνηθέντα. Τον βαρεθήκανε τον Σαμαρά. Τον βαρεθήκανε τον Βενιζέλο. Δεν τους εμπιστεύεται πια κανείς. Ειδικά αν ξέρουν κάτι παραπάνω απ’ ότι ξέρουμε εμείς για τους φίλους που, αν και καταγεγραμμένοι στις λίστες (Χριστοφοράκου, Λαγκάρντ και τις υπόλοιπες), τελούν υπό καθεστώς προστασίας προφανώς γιατί αν αποκαλυφθούν θα παρασύρουνε πολλούς μαζί τους- και τουλάχιστον ένα από τα επιφανή μέλη αυτής της «συγκυβερνήσεως» που πολιτεύθηκε με τόσο θράσος και αλαζονεία ώστε να καταντήσει αντιπαθητική ακόμα και στους ψηφοφόρους της.

Οι εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή 25 Ιανουαρίου ή την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου, θα δείξουν και στην πράξη πόσο έχει πια κουραστεί όλη η Ελλάδα από την ανικανότητα και την ανοησία της συνεργασίας Σαμαρά-Βενιζέλου, μιας συνεργασίας που μας πήγε πάλι πίσω. Το δυστύχημα είναι πως με την απόλυσή του αυτό το πολιτικό προσωπικό της καταστροφής μας, αφήνει πίσω του συντρίμμια. Ο Τσίπρας σε λίγες εβδομάδες από σήμερα θα κληθεί να αναλάβει την διαχείριση μιας παταγώδους αποτυχίας που οδήγησε την Ελλάδα στην χειρότερη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της – μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο. Η Ελλάδα θα τον ψηφίσει και θα του αναθέσει την ευθύνη να μαζέψει τα συντρίμμια της και να προχωρήσει σε μια επανεκκίνηση με άλλους όρους, άλλη λογική, άλλους στόχους, άλλες πολιτικές συμπεριφορές.

Οι Έλληνες σε λίγες εβδομάδες από σήμερα θα ξαποστείλουν μια για πάντα τους πολιτικούς αυτούς που, από μια στιγμή και μετά, αντί να υπηρετούν την χώρα, υπηρετούσανε ανενδοίαστα και χωρίς καθόλου τσίπα, αποκλειστικά και μόνο το συμφέρον τους – «βγάζοντας λεφτά». Θα το κάνουν και το πιθανότερο είναι πως θα το κάνουν τόσο αποφασιστικά ώστε μπορεί να δώσουν και την αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να γυρίσουν σελίδα με δύναμη.  

Αλλά δεν αρκεί αυτό. Όσοι ψηφίσουμε τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ τιμωρώντας αποφασιστικά και απολύοντας όλους αυτούς τους μικρομεσαίους πολιτικούς με τις μεγάλες τσέπες, θα πρέπει για ένα μεγάλο διάστημα να τον στηρίξουμε όπως και όσο μπορούμε. Γιατί για να γυρίσει η σελίδα και να φανεί επιτέλους ισχυρό εκείνο το φωτάκι στην άκρη του τούνελ, χρειάζεται πολύς αγώνας και αποφασιστικότητα σε όλα τα επίπεδα και τα «σκαλοπάτια» της κοινωνίας μας.

Νοιώθω μεγάλη χαρά και μεγάλη ανακούφιση μετά την εξέλιξη της Δευτέρας. Σήμερα, Τρίτη, θα μάθουμε και το όνομα του υποψηφίου Προέδρου που θα φωτίσει ακόμα παραπάνω το μονοπάτι μέχρι τις εκλογές. Το τοπίο επιτέλους καθαρίζει και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο γίνεται πια ισχυρή και μας φορτίζει με δύναμη και αισιοδοξία.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

 • 1 Ο/Η Alexandros Raskolnick έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Μηδένα προ του τέλους μακάριζε, δεν έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι?

  Οι δανειστές, ασφαλώς, δεν μπορούν να συνομιλούν με μία ετοιμόρροπη κυβέρνηση που δεν μπορεί να περάσει τα απαιτούμενα -και κυρίως παλαιόθεν συνομολογημένα μέτρα, που παραμένουν εκκρεμή.

  Από την άλλη μεριά, είναι άκρως ανησυχητική αυτή η βεβαιότητα του "Πρωθυπουργού", που δηλώνει δεξιά κι αριστερά ότι είναι εξασφαλισμένες οι 180 βουλευτικές ψήφοι της προεδρικής εκλογής...

  Δύο, μπορούν να είναι τα πιθανά ενδεχόμενα, αναφορικά με αυτήν την βεβαιότητα.

  Το πρώτο ενδεχόμενο είναι ότι ο "Πρωθυπουργός" μας, συνομιλεί όντως με τον Θεό κι ότι ο Τελευταίος τον έχει διαβεβαιώσει ότι θα επιφοιτήσει τουλάχιστον 180 εθνομητέρες κι εθνοπατέρες, προκειμένου να ψηφίσουν τον νέο Πρόεδρο της Τηλεδημοκρατίας μας, ώστε η κυβέρνηση της συμφοράς μας, να συνεχίσει απερίσπαστη το θεάρεστο έργο της εξόντωσής μας.

  Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να χρησιμοποιηθεί, την καταλληλότερη στιγμή, το "κρυφό" χαρτί της Χρυσής Αυγής, που, βέβαια, το έχομε πλέον όλοι αντιληφθεί ότι δεν είναι και πολύ κρυφό...

  Παραμένει αβέβαιο, πιο από τα δύο ενδεχόμενα θα πρέπει να θεωρείται πιθανότερο αλλά, τούτων δοθέντων, η όποια βεβαιότητά σας και η χαρά σας για πρόωρες εκλογές με αφορμή το θέμα της προεδρικής εκλογής, είναι αμφισβητήσιμη και δεν ξέρω αν οι «μπούκηδες» έχουν δίκιο αυτή τη φορά... Γιατί αν δεν το ξέρετε ( εδώ το διάβασα http://anemosantistasis.blogspot.gr/2014/12/blog-post_575.html ) μπαίνουν και στοιχήματα γι' αυτό το θέμα.


  Κοντός ψαλμός αλληλούια...

loading..