Διάψευση υπογραφής απο την Λήδα Παπαστεφανάκη

Λήδα Παπαστεφανάκη, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Κυκλοφορεί σήμερα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στο διαδίκτυο ένα κείμενο στήριξης στον Νίκο Ρωμανό από «ομάδα αποφοίτων της Σχολής Μωραΐτη». Το κείμενο αυτό φέρει την υπογραφή μου, ενώ ουδέποτε έδωσα την συγκατάθεσή μου για να μπει το όνομα μου σ' αυτό. Είχα εκφράσει τις ουσιαστικές διαφωνίες μου με το εν λόγω κείμενο από την Παρασκευή 5/12 υποστηρίζοντας ότι το κείμενο δεν συμπαρίσταται επί της ουσίας στον απεργό πείνας και δεν υπερασπίζεται το δικαίωμα του στην εκπαίδευση, αλλά αντιθέτως ασκεί κριτική στις πράξεις και τις ιδέες του Ν. Ρωμανού κατά τα 2/3 της έκτασής του. Συγκεκριμένα έγραφα σε αυτούς τους αποφοίτους που ζήτησαν την υπογραφή μου:
«Λυπάμαι, αλλά αυτό το κείμενο αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι ένα κείμενο που δεν με εκφράζει και θα τολμούσα να πω ότι δεν εκφράζει ούτε τις αρχές του σχολείου (έτσι, όπως το γνώρισα εγώ, τουλάχιστον, ως απόφοιτος του ’85), για τρεις λόγους. Α) Διότι αναφέρεται γενικά στο αίτημα να βρεθεί "λύση", ενώ η "λύση" είναι γνωστό ότι είναι μία: οι εκπαιδευτικές άδειες, που προωθούν την κοινωνική ενσωμάτωση (και πάντως όχι η η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, λύση την οποία προωθεί η κυβέρνηση). Β) Διότι υπερτονίζει τη διαφωνία των αποφοίτων με τις ιδέες και τις πράξεις του Νίκου Ρωμανού, ενώ θα έπρεπε, αντιθέτως, να τονίζει τη σημασία της ισονομίας ως καταστατική αρχή της δημοκρατικής πολιτείας. Γ) Διότι ο Ρωμανός δεν έχει καταδικαστεί για τις ιδέες του (δεν έχει καταδικαστεί δηλαδή για τρομοκρατία), αλλά είναι με βάση τις ιδέες του που αντιμετωπίζεται ως "ειδικός" κρατούμενος από την κυβέρνηση. Το σημείο αυτό, το οποίο είναι εξαιρετικά καίριο, δεν γίνεται σαφές στο κείμενο προς υπογραφή, στο οποίο συγχέονται ιδέες και πράξεις. Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν υπογράφω το κείμενο ως έχει. Θα έλεγα μάλιστα ότι το κείμενο ως έχει δεν τιμά ιδιαιτέρως την μόρφωση, την παιδεία και τις δημοκρατικές αξίες που διδαχθήκαμε στο σχολείο μας».
Κατόπιν όλων των παραπάνω, και επειδή καθένας κρίνεται όχι μόνο από το που βάζει την υπογραφή του, αλλά, κυρίως, από τη συνολική του διαδρομή, δηλώνω ότι ουδέποτε υπέγραψα το κείμενο αυτό της «ομάδας αποφοίτων Σχολής Μωραΐτη», ούτε εξουσιοδότησα κανέναν άλλο να το κάνει για λογαριασμό μου.
Συνεχίζω να στηρίζω τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό στον αγώνα του, συνεχίζω να πιστεύω στην αξία της ισονομίας ως καταστατικής αρχής της δημοκρατικής πολιτείας, συνεχίζω να πιστεύω στη δύναμη και την αξία της παιδείας ως απελευθερωτικής αρχής, συνεχίζω, πάνω απ’ όλα, να πιστεύω στην αξία της ανθρώπινης ζωής καθεαυτής. Δεν εξουσιοδότησα και δεν εξουσιοδοτώ, όμως, κανέναν να βάζει λάθρα την υπογραφή μου σε κείμενα που δεν εκφράζουν τις αρχές και τις πεποιθήσεις μου.
 

Με τιμή (και με οργή), Λήδα Παπαστεφανάκη, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων