Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

του Άρη Δαβαράκη

Ξεκινάει μια εβδομάδα πολύ φορτισμένη. Όλοι, από τα υψηλότερα κλιμάκια της εξουσίας ως τους ανέργους και τους μη έχοντες να φάνε και να ταΐσουν τα παιδιά τους, μια κοινωνία ολόκληρη 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, συνειδητοποιούμε ξαφνικά ότι όχι μόνο δεν τελειώσανε τα δύσκολα αλλά ότι, αντιθέτως, μάλλον τώρα αρχίζουν. Σ’ αυτό, ξαφνικά, μοιάζουν να συμφωνούνε όλοι. Πρώτος και μπράβο του που το δηλώνει, ο Αλέξης Τσίπρας είναι σαφέστατος: «Είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν θα είναι ένας περίπατος στην εξοχή η επόμενη μέρα. Η Ελλάδα έχει πέσει βαθιά στην χαράδρα και για να βγούμε στο ξέφωτο μπορεί να ματώσουμε». 

Πόσο ακόμα να ματώσουμε δηλαδή; Που θα πάει αυτή η βαλίτσα; Κοντεύουν έξη χρόνια από την αναγγελία και την αποδοχή της μεγάλης μας ήττας και πάμε από το κακό στο χειρότερο. Όχι όλοι θα μου πείτε. Κάποιοι, ένα μικρό ποσοστό, θέλετε το 10% (το πολύ), δεν πλήττονται και η ζωή τους δεν έχει αλλάξει γιατί οι περιουσίες και τα εισοδήματά τους είναι άλλης τάξεως και αλλοιώς οργανωμένα – δεν είναι δηλαδή συνδεδεμένα άμεσα με τις τοπικές εξελίξεις. Το 90% όμως, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και σε διάφορες κλίμακες φυσικά, έχει φάει πολύ ξύλο. Και τώρα, έτσι ξαφνικά, από το Success Story έχουμε περάσει σε μια άλλη αφήγηση που μιλάει πάλι για καινούργιες θυσίες και μεγάλες δυσκολίες και, σχεδόν ξεκάθαρα, αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο της απόλυτης κατάρρευσης, της φουλ πτώχευσης και της επιστροφής στην δραχμή και την αδυναμία μας να δανειστούμε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

Τι συμβαίνει όμως, μπορεί κανείς να μας το εξηγήσει; Μάλλον δεν μπορεί γιατί φοβάται και ανησυχεί για την αντίδρασή μας. Αυτή η άθλια «συγκυβέρνηση» δυόμιση χρόνια ροκάνισε όλον τον χρόνο που είχαμε στην διάθεσή μας για τις μεταρρυθμίσεις, τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την είσπραξη οφειλομένων φόρων  και την προσαρμογή του ελληνικού Κράτους σε κάποιους «κανόνες του παιχνιδιού»  στους οποίους (εφ’ όσον διακαώς θέλουμε να μείνουμε στην ΕΕ και στην ζώνη του ευρώ) είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμοστούμε χωρίς άλλες καθυστερήσεις και πολλά λόγια.

Όμως άλλο είναι το ζήτημα που, για την διαπλεκόμενη με τους πολύ πλουσίους χορηγούς της κεντρική εξουσία, είναι το τεράστιο πρόβλημα: Η λίστα Χριστοφοράκου κατ’ αρχήν, η λίστα Λαγκάρντ λογικά (διότι γι’ αυτό την έδωσε η γυναίκα για να υποδείξει προς τα πού πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα για να βρει εύκολα «που πήγαν τα λεφτά»)  και οι άλλες λίστες που, χρόνια τώρα, είναι χωμένες στα συρτάρια.

Τώρα η «συγκυβέρνηση» θα πρέπει πια να «δώσει» τους φίλους και χρηματοδότες της αν θέλει να συνεχίσει τον διάλογο με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την ΕΕ. Έφτασε και αυτή η στιγμή.

Αν δεν το κάνει θα πτωχεύσουμε, θα πέσει και θα μείνει στην ιστορία ως «η κυβέρνηση της δραχμής».

Αν το κάνει πολλοί γνωστοί-άγνωστοι (όχι και κουκουλοφόροι όμως) θα οδηγηθούν στα δικαστήρια και τις φυλακές.

Υπάρχει όμως και η Τρίτη λύση. Η «αφήγηση» του «ως εδώ κύριοι δανειστές, δεν σας επιτρέπουμε να μας προσβάλλετε έτσι» και τα λοιπά και τα λοιπά.

Όποιο δρόμο κι’ αν διαλέξει η «συγκυβέρνηση» δεν μπορεί να σταθεί. Θα πέσει. Γι’ αυτό θυμήθηκε τώρα ο Σαμαράς την αναθεώρηση και τον πρόεδρο που θα εκλέγεται από τον λαό και την κατάργηση των ευεργετικών για υπουργούς και βουλευτές νόμων. Για να κερδίσει λίγο χρόνο – και να μην κάνει και τίποτα απ’ αυτά βέβαια. Ποιος τον εμπιστεύεται πια;

Αλλά τι να τον κάνει και τον χρόνο;

Έτσι κι’ αλλοιώς τον ρόλο του τον έπαιξε και η ιστορία τον έχει καταγράψει.

Καιρός να πάμε γι’ άλλα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

 • 1 Ο/Η Δημοσθένης Μπόγδης έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Αχ , βρε κ. ´Αρη Δαβαράκη μου,
  Αεροβατείς οπως φαίνεται από την φωτογραφία που διάλεξες και οι καταστάσεις που ονειρεύεσαι θα σου βγούν εφιάλτες .

  Τώρα αναφέρεις και συμφωνείς σε μερικά που ειπαν κατι άλλοι που συ σαν προπέτης τότε από στηλων ΠΡΟΤΑΓΚΟΝ λοιδορούσες .
  Αυτο το "θα χρειαστεί να ματώσουμε όλοι μας " γιατί όλοι φταίξαμε . ....

  Αρα τώρα το καταλαβαίνεις , ή ειναι μιά ακόμη στροφή του λόγου σου προς εύρεση του επιούσιου , στην στενωπό των περιστάσεων ;
  Είπα να μπω να δω τι γράφεις , Γέροντα ,
  Περίμενα περισσότερη σοφία από μέρους σου ... Συ όμως εξακολουθείς να βλέπεις φτερωτούς αγγέλους !

loading..