Συνεχείς κινητοποιήσεις για τον #NRomanos

ThePressProject

Παρότι η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει τις συναθροίσεις στο Κέντρο, σε διάφορα σημεία της Αθήνας και όχι μόνο την Παρασκευή πραγματοποιληθηκαν κινητοποιήσεις αλληλεγγύης για τους απεργούς πείνας, ενώ για σήμερα Σάββατο έχουν προγραμματιστεί πορείες για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο εντός των ωρών απαγόρευσης.

Το μεσημέρι της Παρασκευής εντός του νοσοκομείου επικράτησε ένταση όταν οι εργαζόμενοι σε αυτό εμποδίστηκαν από τους αστυνομικούς να προσεγγίσουν το δωμάτιο φρουρούμενης νοσηλείας του Ρωμανού.

Οι υπάλληλοι ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την ισχυρή αστυνομική παρουσία στο νοσοκομείο και να δηλώσουν την συμπαράστασή τους στον Νίκο Ρωμανό για την απεργία πείνας.

Περίπου 40 προσαγωγές έγιναν την Παρασκευή έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε διαδήλωση για το Νίκο Ρωμανό, όπου μέλη φοιτητικών συλλόγων και της ΚΕΔΔΕ βρίσκονταν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Μετά την εξακρίβωση στοιχείων οι προσαχθέντες επρόκειτο να αφεθούν ελεύθεροι.

Οι καταλήψεις συνεχίζονται σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς και σε δημαρχεία.

Υπό κατάληψη τελεί, ως πράξη αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό, και το κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» στην πλ. Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Κατειλημμένο από χθες το βράδυ και το κτίριο της ΓΣΕΕ από αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες.

Την Παρασκευή πέρασαν από τον ανακριτή στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων οι 12 συλληφθέντες της πορείας της 2/12. Με πλήθος πλημμελήματα και κακουργήματα παρέπεμψε το απόγευμα της Τετάρτης ο εισαγγελέας τους συλληφθέντες μετά την πορεία αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό.  

Κινδυνεύει άμεσα η ζωή του

Ο Νίκος Ρωμανός συνεχίζει για 27η ημέρα την απεργία πείνας, διεκδικώντας τις εκπαιδευτικές άδειες για να φοιτήσει στη σχολή που έχει περάσει και απορρίπτοντας την πρόταση για φοίτηση εξ αποστάσεως. Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Mega, ο συνήγορός του Φραγκίσκος Ραγκούσης δήλωσε πως παρά το λιποθυμικό επεισόδιο της Πέμπτης ο Νίκος Ρωμανός δεν διέκοψε την απεργία πείνας και πως είναι αμετάθετος στη θέση του.

Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε να δοθεί άμεση λύση, καθώς η ζωή του Νίκου Ρωμανού βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να δώσει λύση, καθώς βλέπει «ένα κεράκι να τρεμοσβήνει, μια ζωή να κινδυνεύει». 

Επιστολή συμπαράστασης στον Νίκο Ρωμανό δημοσιοποίησε ο Γιάννης Μιχαηλίδης, που επίσης πραγματοποιεί απεργία πείνας. Ο Γιάννης Μιχαηλίδης εκφράζει την ικανοποίησή του για τις πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό.

Σε δήλωση υποστήριξης του δικαιώματος των φυλακισμένων να έχουν πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα προέβη σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, αν και χθες αρνήθηκε να τεθεί προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο ψήφισμα συμπαράστασης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό

Από τις 24 Νοεμβρίου ο δήμος Βριλησσίων εξέδωσε ψήφισμα υπέρ της χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών στους κρατούμενους. Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι «η μη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών αποτελεί ακραία αυθαιρεσία για κάθε κρατούμενο που τη δικαιούται και δεν τη λαμβάνει, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο με απεργούς πείνας που τις αιτούνται και αναιτιολόγητα δεν τους χορηγούνται».