Το λένε και δικτατορία των αγορών

Του alterthess ιανού

Προχθές στη Νέα Υόρκη έγινε ένα, ας πούμε, συνέδριο με θέμα τις… επενδύσεις στην Ελλάδα, το οποίο έτυχε ιδιαίτερης προβολής από κάποια ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης γιατί ένας από τους… επενδυτές, κάποιος Πώλσεν, δήλωσε πως θα παγώσει τις… επενδύσεις του στο χρηματιστήριο της Αθήνας μέχρι να δει που θα κάτσει η φάση με την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας. Είπε ακόμα ο Πώλσεν πως καλό για τους… επενδυτές είναι να εκλεγεί άμεσα νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας και να μην γίνουν βουλευτικές εκλογές πριν από τον Ιούνιο του 2016, χωρίς πάντως να διευκρινίσει αν θα μας επιτρέψει να κάνουμε εθνικές εκλογές τον Ιούλιο του 2016. Το άφησε πάντως ανοιχτό και καλοσύνη του…

Η Δημοκρατία, αυτή που έχουμε που είναι η χειρότερη που θα μπορούσαμε να έχουμε, αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο για τους… επενδυτές τύπου Πώλσεν, ή όπως σκατά τον λένε. Όταν οι εκπρόσωποι των κερδοσκοπικών funds υποστηρίζουν την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, το κάνουν γιατί η σημερινή πολιτική… σταθερότητα τους εξυπηρετεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Ο Πώλσεν, για παράδειγμα, αγόρασε για πενταροδεκάρες το 10% των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και έχει τον πρώτο λόγο σε όλα τα νέου τύπου σενάρια για την ιδιωτικοποίηση του νερού της Αττικής.

Για την απ’ εδώ πλευρά θα πρέπει να είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι μία αριστερή διακυβέρνηση σημαίνει συγκρούσεις και η δικτατορία των αγορών θα είναι ένας πολύ σκληρός αντίπαλος, αλλά και σύμμαχος του κόμματος της Ενωμένης Δεξιάς που θα εμφανιστεί αμέσως μετά τις εκλογές που θα γίνουν πολύ σύντομα. Το να «ωριμάσουν» οι… επενδυτές και να καταλάβουν πως, πλέον, δεν μπορούν να καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις και ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν στα εντελώς νέα δεδομένα που θα φέρει μία αριστερή διακυβέρνηση, είναι κάτι που πολύ απλά δεν παίζει.