Μια πορεία συμπαράστασης και οι πάντα ασύλληπτοι επαγγελματίες

toportal.gr/in.gr

Δυστυχώς για άλλη μια φορά το δημοκρατικό δικαίωμα μιας ειρηνικής πορείας σε ένδειξη συμπαράστασης προς κάποιον συνάνθρωπο ή την διεκδίκηση κάποιου αιτήματος, πήρε την τροπή που βολεύει αυτούς που μας θέλουν όλους σε καταστολή, βουβούς, μπερδεμένους, χωρίς άποψη για τίποτα και για κανέναν. Είναι σαφές πως οι 6-7 χιλιάδες άνθρωποι που διαδήλωσαν ειρηνικά ξεκινώντας από το Μοναστηράκι (όπως λέει και το ρεπορτάζ του in.gr που αντιγράψαμε με copy-paste χωρίς να αλλάξουμε ούτε τελεία), δεν μπορεί να είχαν την πρόθεση να δημιουργηθούν επεισόδια και να προκληθούν υλικές ζημιές, αφού το γνώριζαν πως αν κάτι τέτοιο συνέβαινε (όπως και συνέβη) ο πρώτος που θα πλήρωνε πάλι την νύφη θα ήταν ο Νίκος Ρωμανός. Το γεγονός όμως είναι πως και επεισόδια έγιναν και ζημιές προκλήθηκαν, όπως λέει και το in.gr, όταν «μετά την ολοκλήρωση της πορείας, μεγάλη ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς τα Εξάρχεια.».

Εμείς δεν έχουμε δική μας άμεση πληροφόρηση. Με την κοινή λογική σκεφτόμαστε πως δεν γίνεται άνθρωποι που θέλουνε το καλό του Νίκου Ρωμανού και διαδηλώσανε ειρηνικά υποστηρίζοντάς τον, να πήγανε μετά να δημιουργήσουνε αυτές τις τόσο βολικές για την εκάστοτε εξουσία «εκρήξεις» με τις φωτιές και τις υλικές ζημιές.  Αυτοί οι περιβόητοι «κουκουλοφόροι» που δεν συλλαμβάνονται ποτέ ώστε να εξακριβωθεί η πραγματική τους ταυτότητα, παραμένουν μέσα στις δεκαετίες ένα μυστήριο που κανένας δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να λύσει.  

Κλείνοντας την ύλη μας για την Τετάρτη αποφασίσαμε να ανεβάσουμε αυτά τα λίγα λόγια (μαζί με το ρεπορτάζ του in.gr για το τυπικό μέρος της ενημέρωσης) και να αναρτήσουμε  τα τέσσερα αυτά πολύ πρόσφατα κείμενα για τον Νίκο Ρωμανό που προκάλεσαν πολλή συζήτηση και μεγάλο ενδιαφέρον – αναβάλλοντας για την Πέμπτη την προγραμματισμένη ύλη μας.

 

Το ρεπορτάζ και οι πληροφορίες όπως καταγράφηκαν απο το in.gr

Επεισόδια με χημικά, οδοφράγματα και καμένα αυτοκίνητα, σημειώθηκαν στα Εξάρχεια μετά τη λήξη της πορείας αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης στο Κέντρο της Αθήνας περίπου 6.000-7.000 άτομα.

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας, μεγάλη ομάδα διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς τα Εξάρχεια. Άγνωστοι αναποδογύρισαν τουλάχιστον τρία ΙΧ αυτοκίνητα τα οποία στη συνέχεια πυρπόλησαν σε στενά των Εξαρχείων. Στις φλόγες και μοτοσικλέτες. Στην οδό Στουρνάρη πυρπολήθηκε ένα μικρό αστικό λεωφορείο του ΟΑΣΑ, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως οδόφραγμα. Στο όχημα βρίσκονταν μόνο ο οδηγός, ο οποίος εγκατέλειψε εγκαίρως το όχημα, και αργά το βράδυ έδωσε κατάθεση για το περιστατικό.

Χημικά χρησιμοποίησε η αστυνομία για να διαλύσει τους συγκεντρωμένους, περίπου 80 εκ των οποίων μπήκαν στο Πολυτεχνείο.

Ένταση επικράτησε στη συνέχεια στην είσοδο του Πολυτεχνείου. Ομάδα νεαρών πέταξαν πέτρες και μολότοφ από την είσοδο της οδού Στουρνάρη εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι έκαναν χρήση χημικών.

Η Πατησίων ήταν κλειστή μέχρι αργά το βράδυ στο ύψος του Πολυτεχνείου. Σε επιφυλακή βρίσκονταν οι αστυνομικοί και στα γύρω στενά.

Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε πλήρως περίπου τις 11:30 το βράδυ.

Στο εσωτερικό του ΕΜΠ πραγματοποιήθηκε συνέλευση για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις αλληλεγγύης στον Ν. Ρωμανό.

Ζημιές προκλήθηκαν τουλάχιστον σε μία πρόσοψη υποκαταστήματος τράπεζας, ενώ μπήκαν φωτιές και σε κάδους απορριμμάτων.

Η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον 15 προσαγωγές από τα στενά και την πλατεία των Εξαρχείων.

Νωρίτερα, το απόγευμα, συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας περίπου 6.000 - 7.000 άτομα.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε από το Μοναστηράκι, κατευθύνθηκε προς την πλατεία Κοτζιά -όπου ήδη βρισκόταν μία άλλη ομάδα διαδηλωτών- κατόπιν στο Σύνταγμα, όπου είναι συγκεντρωμένοι οι σύροι πρόσφυγες, και ακολούθως στα Προπύλαια.

Πορείες αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως στη Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, στα Χανιά, στην Πάτρα, στα Ιωάννινα, και στη Μυτιλήνη.

Στη Θεσσαλονίκη, μέλη της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα και στη συνέχεια έκαναν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Kινητικότητα στην κυβέρνηση

Σε επικοινωνία με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο, βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατόπιν πρωτοβουλίας του για το θέμα του Νίκου Ρωμανού, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζουν εάν χρειαστεί να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία σχετικά με το θέμα των σπουδών του. Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί η απόφαση που θα λάβει το Δικαστικό Συμβούλιο που εξετάζει το σχετικό αίτημα του Ν. Ρωμανού.

in.gr

Διαβάστε ακόμη: