Σύμπνοια στην εξωτερική πολιτική

Της Αναστασίας Γιάμαλη/avgi.gr

"Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται εθνικός πολιτικός σχεδιασμός, ψυχραιμία και νηφαλιότητα", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ε. Βενιζέλο, με αντικείμενο τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι "είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από τον υπουργός Εξωτερικών για την πορεία των ελληνοτουρκικών και για το κρίσιμο θέμα του κυπριακού. Είναι θέση αρχής", επεσήμανε, "τα θέματα εξωτερικής πολιτικής να μένουν έξω από το πλαίσιο της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από πλευράς της Τουρκίας και από το Μπαρμπαρός, εντός της κυπριακής ΑΟΖ", υπογράμμισε και πρόσθεσε:

"Πρέπει να καταστεί σαφές στην τουρκική πλευρά ότι από αποτελεί μείζονα πρόκληση και πρέπει να απομακρυνθεί προκειμένου να οδηγηθούμε ξανά σε μία διαδικασία διαλόγου για την επίλυση του κυπριακού. Ενημερώθηκα", ανέφερε, "για τους λεπτούς χειρισμούς και κατέθεσα τις δικές μας παρατηρήσεις και σκέψεις. Αυτήν την ώρα", προειδοποίησε, "πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα προκειμένου η διεθνής κοινότητα να πιέσει την τουρκική πλευρά για αποκλιμάκωση και επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού".

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι " εκφράσαμε και τον προβληματισμό μας, όχι για την ουσία και το εργαλείου του διαλόγου του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, αλλά για τη χρονική συγκυρία, δεδομένης της παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής", τόνισε "χρειάζεται εθνικός πολιτικός σχεδιασμός, ψυχραιμία και νηφαλιότητα".

Σε ερώτηση για το κατά πόσο συζητήθηκαν άλλα θέματα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως η συζήτηση περιστράφηκε μόνο γύρω από τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Τέλος, η συζήτηση κράτησε μιάμιση ώρα γιατί, όπως είπε και ο ίδιος, "τα θέματα αυτά είναι πολύ περίπλοκα".

Ευ. Βενιζέλος:
Πρέπει να υπάρχει αρραγές εσωτερικό μέτωπο

"Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είχαμε μια ουσιαστική, ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα εθνικά θέματα, σε κλίμα συνεννόησης", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

"Πρέπει, άλλωστε", υποστήριξε, "να υπάρχει αρραγές εσωτερικό μέτωπο. Έχουμε τον κατάλογο των εθνικών θεμάτων ανοιχτό", είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει "να φροντίζουμε για αποκλιμάκωση και προστασία των εθνικών συμφερόντων.

Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες", δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, "θα πρέπει να έχουμε συναντίληψη για τα θέματα αυτά και νομίζω ότι η συνάντηση βοήθησε στην κατεύθυνση αυτή".

Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο συζητήθηκαν θέματα εσωτερικής πολιτικής, απάντησε "αντιλαμβάνομαι την αγωνία κάθε σπιτιού και επιχείρησης για τα θέματα της οικονομίας, αλλά χωρίς εθνική ασφάλεια δεν πετυχαίνουμε τίποτα".

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αρνήθηκε να απαντήσει στο κατά πόσο συζητήθηκαν άλλα ζητήματα, πέρα από τα εθνικά.