Για τον Νίκο Ρωμανό: Κάτι να γίνει επειγόντως

του Άρη Δαβαράκη

Βλέπω αυτό το παιδί, τον Νίκο Ρωμανό, σαν να ήτανε παιδί μου ή εγγόνι μου – και με πιάνει πολύ μεγάλη στεναχώρια. Αυτός ο τόπος που θα έπρεπε να είναι ένας παράδεισος, είναι ένας τόπος σαν καταραμένος πιά, άγριος τόπος, άγριος και ξένος. Κοιτάξτε τώρα που βρήκαμε να εξαντλήσουμε την αυστηρότητά μας, εμείς, μια κοινωνία σάπια, πουλημένη και υποκριτική, με ηγεσίες ανάξιες και πολίτες αποβλακωμένους. Τι έχουμε πάθει; Πως καταντήσαμε έτσι; Και τι πρέπει να κάνουμε για να γκρεμίσουμε αυτόν τον τοίχο που έχουμε χτίσει ο καθένας γύρω από τον μικρόκοσμό του, να μπει επιτέλους στις ψυχές μας πάλι λίγο φώς, να συνέλθουμε, να σταθούμε όρθιοι, να προχωρήσουμε, να καταφέρουμε να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλον στα μάτια ξανά;

Ο Νίκος όσο περνούν οι ώρες γίνεται σύμβολο της βαθειάς αναισθησίας μας. Ο δικηγόρος του, Φραγκίσκος Ραγκούσης, λέει μεταξύ άλλων: «Με τους παλμούς της καρδιάς του να φτάνουν τους 170, η ανακοπή δυστυχώς είναι αναμενόμενη όπως κάποιοι ψιθυρίζουν, ενώ θα έπρεπε να το φωνάζουν». Από στιγμή σε στιγμή μπορεί να πεθάνει, να μην αντέξει η καρδιά του, να φύγει. Και ίσως αυτό, έτσι που το καταντήσαμε το παιδί όλοι εμείς οι «ευπρεπείς» και «μη παραβατικοί», ίσως και νάναι μια λύτρωση. Κινδυνεύει όμως και απ’ τα χειρότερα: Να καταστραφούν ζωτικά του όργανα, τα νεφρά, η καρδιά, ο εγκέφαλος – και να ζήσει. Είναι μεγάλη μας ντροπή αυτό που επιτρέπουμε να συμβαίνει. Είναι μεγάλη μας ντροπή που ένας άνθρωπος με εξουσία και κύρος δεν έχει πάει εκεί δίπλα του, να τον πιάσει απ’ το χέρι και να του πει «Νίκο μη σε νοιάζει, κάναμε λάθος, υπερβάλλαμε. Θα μπορείς να πηγαίνεις στα μαθήματά σου στη σχολή που πέρασες, είμαστε πολλοί που σε καταλαβαίνουμε και σ’ αγαπάμε. Θα πάρεις μια μεγάλη άδεια, θα νοσηλευτείς να δυναμώσεις και μετά θα σηκωθείς όρθιος και θα σε στηρίξουμε να προχωρήσεις, να πάρεις το πτυχίο σου, να βγεις από τη φυλακή, να αγκαλιαστείς με τους φίλους σου, να σκάσει ένα χαμόγελο στα χείλη σου τα τόσο πικραμένα. Μη σε νοιάζει, έδωσες τη μάχη σου και την κέρδισες, μας έπεισες, θα σου φερθούμε ανθρώπινα, με κατανόηση και αγάπη, θα μας συγχωρέσεις και θα σε συγχωρέσουμε και πάει, τελείωσε, θα εξαφανιστεί ο εφιάλτης».

Σκέφτομαι και πραγματικά αναρωτιέμαι: Αυτός ο παππούς, ο Παπούλιας, που τον έχουμε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του κάνουνε επισκέψεις οι πολιτικοί αρχηγοί να τον «ενημερώσουν» , για τον Νίκο Ρωμανό είναι ενήμερος; Και αν δεν έχει «επίσημη» ενημέρωση, δεν διαβάζει εφημερίδες, ΤΑ ΝΕΑ ας πούμε, που έχουν όλες τι πληροφορίες; Τα διαβάζει. «Δεν έχει εξουσίες» θα βιαστείτε να μου πείτε. Χέστηκα για τις εξουσίες. Δεν μπορεί να μπει στο προεδρικό αυτοκίνητο με τον οδηγό του και να ζητήσει να πάει στο «Γεννηματά»;  Δεν μπορεί, ολόκληρος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ρωτήσει «που νοσηλεύεται ο Νίκος Ρωμανός» και να πάει να τον βρει, σαν άνθρωπος, σαν παππούς, να κάτσει λίγο δίπλα του, να του χαϊδέψει το μέτωπο;  Ούτε αυτό δεν είναι άξιος να κάνει; Η, ακόμα χειρότερα, δεν τον νοιάζει καθόλου αν θα πεθάνει αυτό το παιδί που καταστράφηκε η ζωή του εκείνο το βραδάκι που ένας αστυνομικός σκότωσε στην ψύχρα τον πιο καλό του φίλο, έτσι, γιατί του τη βάρεσε;

Φέρνω για παράδειγμα τον Παπούλια γιατί είναι, λέει, ο ανώτατος άρχοντας αυτής της χώρας – έστω και χωρίς «εξουσίες», έστω και «τιμής ένεκεν». Γιατί από την κεφαλή βρωμάει το ψάρι. Όταν αυτός ο τόσο κοντά στο τέλος της διαδρομής του, φορτωμένος δόξες και οφίτσια, αυτός που τίποτα δεν έχει πια να φοβηθεί δεν νοιώθει μέσα στο κύτταρό του, μέσα στην παιδεία του, μέσα στην ψυχή του που σύντομα πια θα την παραδώσει, την ανάγκη «να δώσει ένα καλό παράδειγμα» , να φερθεί με καλωσύνη, απλότητα και αγάπη σ’ ένα παιδί που βασανίζεται, τότε ποιος; Τι άλλο κάνει ο γέροντας αυτός; Τίποτα. Λίγη καρδιά δεν έχει; Λίγο κουράγιο, λίγη αγάπη δεν την νοιώθει γι’ αυτόν τον κόσμο, γι’ αυτόν τον τόπο που τόσα του προσέφερε;  Δεν νοιώθει την ανάγκη να ανταποδώσει; Τι φοβάται;  Μήπως τον μαλώσει ο «υπουργός Δικαιοσύνης» ή μήπως ενοχληθούν οι της «δικαστικής εξουσίας»;

Συμβολικά μιλάω για τον Παπούλια – αν και στον δικό μου κόσμο, στην δική μου αξιακή ιεράρχηση, θάπρεπε ο γέροντας αυτός να κάνει ένα βήμα προς την αγάπη και την συγγνώμη, γιατί η ζωή του τα έδωσε όλα και το φυσικό για μένα θα ήταν να έχει την ανάγκη και εκείνος κάτι να δώσει στην ζωή. Μια αγκαλιά στον Νίκο Ρωμανό θα ήταν μια ανταπόδοση φυσική και υγιής μέσα σε μια κοινωνία ανθρώπων και όχι υπανθρώπων όπως η δική μας. Αλλά στην θέση του Παπούλια μπορείτε να βάλετε όποιο πρόσωπο θέλετε: Έναν ανώτατο δικαστικό, έναν αρεοπαγίτη, τον αρχιεπίσκοπο, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό υγείας, τον υπουργό δικαιοσύνης, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τις φιλάνθρωπες «μεγάλες κυρίες» με τους ισχυρούς και ζάμπλουτους συζύγους που διατηρούν ιδρύματα και τα στηρίζουν με συναυλίες στο Ηρώδειο και άλλες δραστηριότητες και «πρωτοβουλίες» ανθρωπιστικές – όποιον σκεφτείτε που η παρουσία του δίπλα στον Νίκο Ρωμανό αυτές τις ώρες θα μπορούσε να μετρήσει και να ανατρέψει αυτό  «το δριμύ του μαύρου του θανάτου».

Είχα σκοπό να γράψω σήμερα για κάτι άλλο που με απασχολεί πολύ, αλλά το άλλο μπορεί να περιμένει. Ο Νίκος δεν έχει πια χρόνο, μετράει σφυγμούς και στιγμές.  Πρέπει να τον προλάβουμε, να τον γλυκάνουμε, να τον αγκαλιάσουμε.  Ας πάει ο πρωθυπουργός με την Γεωργία δίπλα του, ας ζητήσει εκείνος λίγη επιείκεια από τους «δικαστές», ας του χαϊδέψει αυτός το μέτωπο. Είναι πιο εύκολο γι’ αυτόν γιατί κανείς δεν θα τολμήσει να τον κατηγορήσει, είναι πατέρας και άνθρωπος εκτός από πολιτικός. Όπως και ο Αλέξης Τσίπρας –που θα ακούσει τα μύρια όσα αν κάνει αυτός, σαν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια κίνηση να σωθεί ο Νίκος, αν τον επισκεφθεί και κάτσει δίπλα του και του πει δυό κουβέντες. Δεν πειράζει. Αν δεν το κάνει κάποιος άλλος, κανένας άλλος «υπεύθυνος»,  ας την φορτωθεί και αυτήν την «ρετσινιά» -  έχει γερές πλάτες, δεν θα πάθει τίποτα.

Αλλά κάποιος πρέπει να κάνει κάτι τώρα, είναι επείγον. Να σωθεί και ο Νίκος, να σωθούμε μαζί του κι’ εμείς…

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Σχόλια

 • 1 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Ε μάλλον ξεχνάς ότι αυτό το παιδάκι το "κακόμοιρο", που μάλιστα θεωρείς σαν εγγόνι σου και που πιστεύεις ότι τόσο άδικα του έχει φερθεί η πολιτεία, λίγο καιρό πριν κυκλοφορούσε με ένα καλάσνικοφ στο χέρι και λήστευε τράπεζες και απειλούσε και τρομοκρατούσε ανθρώπους με την απειλή του όπλου, μεταξύ των οποίων πιθανών να ήταν και άλλα παιδάκια της ηλικίας του ή και μικρότερα ακόμη και γονείς από άλλα παιδάκια. Τους συγκεκριμένους που σημάδευε με το καλάσνικοφ τους ρώτησες πόσους παλμούς είχαν ανεβάσει υπό την απειλή του όπλου? Και αν λοιπόν σπαράζει η καρδιά σου και πιστεύεις ότι τόσο άδικα έχει φερθεί η πολιτεία σε αυτό το παιδί τότε σου συνιστώ να αφήσεις τα στυλό και τα πληκτρολόγια και να πας εσύ δίπλα στο παιδί και όχι να γράφεις άρθρα που δεν έχουν καμία ουσία. σου προτείνω μάλιστα να τον πάρεις και για εγγονό σου όπως και εσύ αναφέρεις! ¨Όσον αφορά τους "μεγάλους" της υπόθεσης έχεις απόλυτο δίκιο για όσα τους κατηγορείς, εκτός κατά τη γνώμη μου από την συγκεκριμένη περίπτωση. Αλλά υποψιάζομαι ότι και εσύ που γράφεις σε αυτή τη σελίδα είσαι μέρος αυτού του λόμπυ των "μεγάλων" βέβαια όχι στο κλάδο της πολιτικής αλλά στο κλάδο της ενημέρωσης και ίσως σε άλλη ομάδα συμφερόντων. Ελπίζω να κάνω λάθος βέβαια και απλά να είσαι υπερευαίσθητος.

 • 2 Ο/Η troia έγραψε: (πριν 3 έτη)

  μόνο 16 ήταν...κ εάν "δικαιοσύνη" κ "σωφρονισμός" σημαίνει απαραίτητα ΕΞΟΝΤΩΣΗ (Ανώνυμε) χρήζεις λοβοτομής!!!!!!!!!!!!

 • 3 Ο/Η Μιχαλης έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Αυτος ο ανθρωπος καταδικαστηκε απο το δικαστηριο για οτι εκανε. Και ηταν πολυ λιγοτερα απο το ψευτικο κατηγορητηριο που του απεδωσαν. Πληρωσε λοιπον για τις πραξεις του.
  Τα υπολοιπα απλα δειχνουν απανθρωπια. Ο νομος οριζει οτι μπορει να παρει αδεια, αν δεν δινεται τοτε εχουε προβλημα σαν κοινωνια.

 • 4 Ο/Η Νάντια έγραψε: (πριν 3 έτη)

  ''Ναι είναι δυσβάστακτη η εποχή του θερισμού, γιατί οι πρώτοι που θα εκπλαγούν, θα είναι οι φιλήσυχοι, οι σιωπηλοί, οι νοικοκυραίοι που ακόμη και τώρα, χωρίς ντροπή με ελαφρότητα, ομολογούν και σχολιαζουν ότι ένα παιδί 20 χρονών είναι εγκληματίας και τρομοκράτης κι αυτοί τα αθώα ανυπεράσπιστα θύματα του. '' Η απάντηση στη σοφή σου μαλακία Ανώνυμε

 • 5 Ο/Η Αννα έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Όλοι έχουν δικαίωμα σε μία δεύτερη .ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ , ευκαιρία " ανώνυμε" .... αλλά έχουμε γινει απάνθρωποι πιά!

 • 6 Ο/Η Δάφνη Χρονοπούλου έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Ο Ανώνυμος σχολιαστής ξεχνά πως το «παιδάκι το κακόμοιρο» που ειρωνεύεται
  1. δεν καταδικάστηκε σε θάνατο.
  2. καταδικάστηκε για συμμετοχή σε απόπειρα ληστείας. (Απόπειρα. Που απέτυχε).

  Επίσης ο Ανώνυμος ξεχνά ότι:
  Το «παιδάκι το κακόμοιρο»
  δε ζητά χάρη, αποφυλάκιση ή προνομιακή μεταχείρηση.
  Ζητά να μπορέσει να παρακολουθήσει τη σχολή του όπως έχει δικαίωμα.

  Το να τιμωρείται για τις επιστολέςς και τις απόψεις του δεν τιμά την κοινωνία μας αφού δεν είναι κάτι που είναι δυνατόν να επιτρέπεται σε Δημοκρατικά καθεστώτα.

 • 7 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Πόσους παλμούς ανέβασαν αυτοί που τους σημάδευε με το καλάσνικοφ, πόσους παλμούς ανέβαζαν τα θύματα του. Σιγά μη κλάψω, σιγά μη λυπηθώ, τους τρομοκράτες, τους ληστές, τους ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΥΣ .......

 • 8 Ο/Η Κυριάκος έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Είπε αυτό το ανθρωπόμορφο δίποδο που έχουμε για πρωθυπουργό ότι αν δεν εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχουμε πολιτική αστάθεια. Ξεκίνα λοιπόν από τον Ρωμανό γιατί αυτό που θα δημιουργήσει όχι μόνο μεγάλη αστάθεια αλλά ΕΜΦΥΛΙΟ (δεν το γράφω τυχαία αυτό) είναι το αίμα αυτού του παιδιού στα χέρια σας!

  ΥΓ - Ανωνυμο απανθρωπο κτηνος που εχεις το θρασσος να σχολιαζεις, σκατα στον ταφο σου!

 • 9 Ο/Η ανωνυμος έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Ευχομαι ενα τετοιο αθωο παιδακι που ολοι υποστηριζετε αυριο μεθαυριο να καθαρισει με κανενα καλασνικοφ καποιον δικο σας
  Εκει θελω να σας δω προοδευτικοι του κ....λου

 • 10 Ο/Η jimp έγραψε: (πριν 3 έτη)

  https://secure.avaaz.org/el/petition/Symvoylio_Fylakon_Korydalloy_Amesi_horigisi_ekpaideytikon_adeion_toy_apergoy_peinas_Nikoy_Romanoy/?sJFwzfb

  Εδώ η θέση μας ίσως να είναι πιο βοηθητική. Όσο για τα μη κατανοητά αυτονόητα, κανένα σχόλιο.

 • 11 Ο/Η Asto kilter a έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Όταν ολοκληρώσει την ποινή του (τότε θα έχει πληρώσει για ότι έκανε εξυπνάκια) τότε να πάει νασπουδασει.

 • 12 Ο/Η Μάνος έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Έλεος!!!!
  Θα τον κάνουν ήρωα και αυτόν;;;

 • 13 Ο/Η αννα έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Υπάρχει η δικαιοσύνη του νόμου και η δικαιοσύνη της καρδιάς. Το θέμα είναι πού επιλέγει κανείς να σταθεί

 • 14 Ο/Η Kate έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Σωστα ολα αυτα ας μην δειχνουν ολοι την απανθρωπια τους σε ενα παιδι 20χρ.που κινδυνευει να πεθανει.θα μπορουσε να ειναι παιδι του καθενός απο μας..Υπαρχουν καποιοι που εχουν κανει τρομερα εγκληματα κ η δικαιοσυνη εκει δν ειναι τοσο σκληρη,κανουν πολλες φορες τα 'στραβά ματια' εδω γιατι εξαντλουν ολοι την αναλγησια τους??ειναι 20χρ μονο..Γενικα το συστημα δειχνει μεγάλη αδιαφορια και καταπατηση ανθρωπινων δικαιωματων απεναντι σε ανθρωπους που εχουν κανει καποια αδικηματα και εχουν συλληφθει.Υπαρχουν περιπτωσεις που γνωριζω η ιδια οπου κρατουντε σε κρατητηρια αστυνομίκων τμηματων για 3, 4, 6 μηνες,σε λιγοστα τετραγωνικά πολλα ατομα μαζι κ για μηνες περιμενουν να μεταφερθουν σε φυλακες, τουλαχιστον να μπορουν να δουν το φως του ηλιου και οι συνθήκες κρατησεις τους να μην ειναι τοσο μα τοσο απανθρωπες.Γιατι δεν υπαρχουν για αυτους δικαιωματα??γιατι δεν αναφερεται Κανεις?Γιατι μονο για υπουργους,επωνυμους κτλ υπαρχουν ''χρυσα κλουβια'' ??

 • 15 Ο/Η Argi έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Να τηρηθει ο νομος.Τιποτα περισσοτερο τιποτα λιγοτερο

 • 16 Ο/Η mamiwata έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Γνωρίζει κάποιος αν έχει γίνει κάποια κίνηση /προσφυγή σε ευρωπαικό δικαστήριο για την στέρηση εκπαιδευτικής άδειας απο τους εκπροσώπους του ;; (Επίσης,και η υποχρεωτική σίτιση έχει κατοχυρωθεί ως βασανιστήριο )

 • 17 Ο/Η ΑΛΕΚΑ έγραψε: (πριν 3 έτη)

  ΒΛΕΠΩ ΠΟΛΥ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟΥ ΤΗΝ ΕΠΕΒΑΛΕ ΚΑΝΕΙΣ . ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΖΕΤΑΙ Γ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΕΤΟΙΕΣ ( ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ) ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ . ΕΠΙΣΗΣ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΤΟΝ ΒΡΙΖΕΤΑΙ. ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΙΛΑΤΕ , ΟΤΑΝ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ Η ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΓΓΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑΙΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ .Η ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΕΙΧΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΤΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ.

 • 18 Ο/Η Dani έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Ανώνυμε είσαι πιο Υπανθρωπος κι απο οσους κατηγορεις.

  Μονο αυτο που ειπε ενας σχολιαστης παραπανω. Δεν καταδικαστηκε εις θανατον. Δε ζουμε στο Μεσαιωνα.

  Εχει δικαιωματα και πρεπει να γινει οτι οριζει ο νομος.

  Επισης, αν πιστευεις οτι ο σωστος σωφρονισμός γίνεται με μαστιγωματα τότε γελιεσαι οικτρα. Το ιδιο το συστημα βγαζει χειροτερους τους ανθρωπους εξω μετα.

  Ο σωστός σωφρονισμός έρχεται με την ψυχολογικη στηριξη, με τη μορφωση και την κοινωνικη εργασια. Αλλα αντε να ξυπνησουμε ως χωρα και ως κοινωνια.... Καλον υπνο.

  Βρηκαμε το παιδι αυτο να το χτυπησουμε αλύπητα ... Που εχει ιστορικο που θα επρεπε να λειτουργησει ως ελαφρυντικο. Γιατι και για εδω που εφτασε η ιδια η πολιτεια και το συστημα τον εφερε εδω.... Αυτη πρεπει να του ζητησει συγγνωμη....

 • 19 Ο/Η Αντωνης έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Δυστυχώς το παιδί αυτό διαμόρφωσε το μέλλον του με τις επιλογές του και θα πρέπει να μάθει να ζει με τις συνέπειες. Το ότι το ενοδεχομενο να αρρωστήσει η ακόμη και να πεθάνει λόγο τις απεργίας πεινας είναι η τωρινή θλιβερή πραγματικότητα, δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχει και δίκιο. Πρέπει να μάθει ότι πριν ζητήσουμε αυτά που δικαιούμαστε από την κοινωνία πρέπει πρώτα να αναλογιστούμε τις υποχρεώσεις μας εναντίον τις ίδιας αυτής κοινωνίας. Όλοι έχουμε το δικαίωμα στην μόρφωση, αλλα πρέπει να θυμόμαστε ότι η δυνατότητα αυτή δεν έρχεται ουρανοκατέβατη αλλα είναι μια δημουργία του τωρινού μας δημοκρατικού συστήματος. Και το ότι έχει την δυνατότητα στη μόρφωση είναι επειδή η πλειοψηφία τις κοινωνίας εργάζεται για να του την προσφέρει απλόχερα. Αν δαγκώσουμε το χέρι που μας ταΐζει, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζητάμε φάει, χωρίς καν πρώτα να απολογηθούμε. Παρολαυτά, θα προτιμούσα να σπουδάσει το παιδί, πρωτον γιατί δεν ωφελεί κανέναν να μην σπουδάσει και δεύτερον και κυριοτερων επειδή αυτόματα θα σήμαινε και την υπεροχη τον ιδεολογιών του σημερινού μας δημοκρατικού συστήματος εναντια στη δικη του ιδελογία τον όπωλων και τις τρομοκρατίας. Ποιος μπορεί να συνεχίσει να υπερασπίζεται τον "αγώνα του" όταν το σύστημα που ο ίδιος πολεμούσε διαλεγει να του προσφέρει μόρφωση, αντι να τον τιμωρησει. Πιστεύω ότι το να διαλέξει να μορφωθεί κάτω από το δικό μας σύστημα θα σήμαινε αυτόματα και την παραδοχή του λάθους του.

 • 20 Ο/Η Λία έγραψε: (πριν 3 έτη)

  Δυστυχώς αυτό το παιδί θα ζήσει τη ζωή του στο περιθώριο, σε άνισους αγώνες κυνηγώντας φαντάσματα.

loading..

1 έως 20 από 23 σχόλια Περισσότερα σχόλια..