Τον χαβά του ο Σόιμπλε

Του Μιχάλη Μπάμπη

Ούτε ένα εκατοστό δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν από το «οχυρό της δημοσιονομικής πειθαρχίας» οι Γερμανοί συντηρητικοί, που όσο περνάει ο καιρός δείχνουν όλο και πιο γραφικοί.

Ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία βουλιάζει στη στασιμότητα, φλερτάροντας επίμονα με μια τρίτη ύφεση και αποπληθωρισμό, ενώ οι φωνές για χαλάρωση των αυστηρών δημοσιονομικών ορίων του Συμφώνου Σταθερότητας αυξάνονται, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε επιχείρησε χθες να τεντώσει κι άλλο το σχοινί, επαναφέροντας μια παλιά πρόταση της κυβέρνησής του ώστε να εκχωρηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικαίωμα άσκησης βέτο στους εθνικούς προϋπολογισμούς όταν παραβιάζονται οι κανόνες.

«Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να ασκεί βέτο επί όσων εθνικών προϋπολογισμών παραβιάζουν τα ευρωπαϊκά κριτήρια σταθερότητας», υποστήριξε ο Γερμανός πολιτικός σε συνέντευξή του προς το περιοδικό «Focus», συμπληρώνοντας ότι μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και στην επόμενη σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο.