Η Barbie και οι άλλες

του Σι Μπεμόλ

Η Barbie υποτίθεται ότι είναι η ιδανική αμερικανίδα έφηβη με τα υπέροχα αξεσουάρ, τα πανέμορφα φορέματα, το ονειρεμένο σπίτι, πολλές προοπτικές για σταδιοδρομία και φυσικά πάει πακέτο με τον εξίσου τέλειο με εκείνη σύντροφο. Και επειδή το «ιδανικό Barbie» συντροφεύει για πολλές δεκαετίες τα παιδιά σ' όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη, ένας γραφίστας, θέλοντας να μελετήσει τις αντιδράσεις, αποφάσισε να φτιάξει μια κούκλα με μικρές ατέλειες και καμπύλες. Τα αποτελέσματα; Εντυπωσιακά!

Τι συμβαίνει με την Barbie;

Καταρχάς, οι διαστάσεις του σώματός της είναι εντελώς εξωπραγματικές. Σε σχολικό πρόγραμμα που σχετίζεται με τις διατροφικές διαταραχές, η φοιτήτρια Galia Slayen δημιούργησε ένα αντίγραφο της ενήλικης Barbie σε πραγματικές διαστάσεις. Το αποτέλεσμα είναι κάπωςτρομακτικό... - για να μην πούμε κάτι χειρότερο.

Αυτές οι αφύσικες αναλογίες, λοιπόν, είναι που ενέπνευσαν τον Nickolay Lamm στο εγχείρημά του.

Ο Nickolay Lamm, γραφίστας και ερευνητής, σκέφτηκε να φτιάξει μια νέα κούκλα με βάση τις «αληθινές» διαστάσεις μιας νεαρής γυναίκας, ελπίζοντας ότι ένα παιχνίδι με ρεαλιστικό σωματότυπο θα βοηθήσει τα παιδιά να δέχονται και ν' αγαπούν τον εαυτό τους.
Έτσι γεννήθηκε η ιδέα της Lammily, της κούκλας με τις «αληθινές» αναλογίες. Ο Nickolay αναζήτησε χρηματοδότηση μέσω croudfunding τον Μάρτιο και η απήχηση που είχε ήταν μοναδική, αφού συγκέντρωσε περισσότερα από 100.000 δολάρια σε ελάχιστο διάστημα. Πριν από λίγες μέρες, μάλιστα, πήγε μία από τις πρώτες Lammily σε ένα Δημοτικό Σχολείο για να καταγράψει τις σκέψεις και τις αντιδράσεις των παιδιών σε σύγκριση με την κλασική Barbie.

Πώς φάνηκε στους μαθητές της Β΄ Δημοτικού η Lammily;

Ο Nickolay συζήτησε με τα παιδιά και τους έκανε μερικές ερωτήσεις. 

Ποια κούκλα σού μοιάζει;

Τι δουλειά πιστεύεις πως κάνει η Lammily;

Τι δουλειά νομίζεις πως κάνει η Barbie;


Οι απαντήσεις των παιδιών αναφορικά με τη δουλειά που πιστεύουν πως κάνει κάθε κούκλα ήταν αποκαλυπτικές. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι οι πολύ όμορφες ή λεπτές κοπέλες δεν είναι έξυπνες, ούτε φυσικά ότι πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε έτσι εξαιτίας της εμφάνισής τους. Τα σχόλια των παιδιών όμως είναι ενδεικτικά των μηνυμάτων που παίρνουν καθημερινά από τα Μέσα σχετικά με την ομορφιά, την εφυΐα και την εικόνα του σώματος. Και εδώ ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα.

Το project του Nickolay έδειξε πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να έχουν ποικιλία διαφορετικών και ρεαλιστικών εικόνων ώστε να αναπτύξουν υγιή εικόνα για το σώμα τους και κατά συνέπεια αυτοεκτίμηση. Γι' αυτό είναι τόσο θετικό που υπάρχει -επιτέλους!- μια κούκλα σαν τη Lammily. Ελπίζω και άλλοι κατασκευαστές παιχνιδιών να το καταλάβουν και να φτιάξουν ακόμα περισσότερες, διαφορετικές και ρεαλιστικές κούκλες για να παίζουν τα παιδιά μας.

Δείτε και σκεφτείτε όσα τα παιδια του Δημοτικού είπαν για τη Lammily μαζί με μια χαρακτηριστική φωτογράφισή της «στα παρασκήνια».
Και αν πιστεύετε πως τα παιδιά αξίζουν πραγματικές κούκλες όπως η Lammilly, διαδώστε το. ;-)