Οι βαλίτσες

της Αθηνάς Τζολάκη

Οι βαλίτσες στην οικογένειά μας έχουν μακρόχρονη ιστορία. Του πατέρα μου, τότε παλιά, ήταν δερμάτινη με δυο λουριά που έδεναν με αγκράφες. Δεν επέστρεφε συχνά στο σπίτι, μόνο που και που. Όταν ερχόταν όμως εκτός από τα χιλιοταλαιπωρημένα ρούχα του είχε και θαυμαστά πράγματα, όπως ένα μπλε τσίγκινο πούλμαν με μπαταρίες που άλλαζε κατεύθυνση μόλις του σφύριζες με μια μπλε σφυρίχτρα.  Το βάζαμε ώρες ατέλειωτες να κόβει βόλτες ανάμεσα στα δανέζικα έπιπλα. Ή όπως την γραμματέα,  με  το πλαστικό κεφάλι και την  ξανθή αλογοουρά που την γύρναγε δεξιά αριστερά υπό τους ήχους μιας γραφομηχανής η οποία  έγραφε μονίμως Hallo. Είχε η βαλίτσα επίσης καρτ ποστάλ από όλο τον κόσμο και μια φορά ένα πετραδάκι από το Σινικό τείχος. Και επειδή εκείνα τα χρόνια οι βαλίτσες έπρεπε να έχουν κάτι για όλους τους συγγενείς, είχε επίσης  πήλινες χορεύτριες από τη Χονολουλού, γκέϊσες με  μεταξωτά κιμονό σε γυάλινα κουτιά, και πολλά κουτιά Νιβέα , Γερμανίας.

H άφιξη του ταξιδιώτη εκείνα τα χρόνια από το εξωτερικό  ήταν σημαντικό γεγονός και είχε ένα τελετουργικό, αναπόσπαστο μέρος του οποίου ήταν και το άνοιγμα της βαλίτσας με τα δώρα.  Είχαμε πολλούς ξενιτεμένους στην οικογένεια,  οι οποίοι τηρούσαν τα έθιμα και φρόντιζαν, με γενναιότητα, να έχουν κάτι για όλους. Συχνά αυτοί οι όλοι  ήταν καμιά εικοσαριά άτομα με πολλά παιδιά ανάμεσά τους και η σύναξη της επιστροφής μετατρεπόταν σε ιδιότυπη  χαρούμενη οικογενειακή γιορτή. ‘Πάμε ήρθαν οι θείοι’ και  γινόταν χαμός στο σαλόνι που άνοιγε για το χαρμόσυνο αυτό γεγονός. Φιλιά στα μάγουλα και δώρα, φουστανάκια οργαντίνα με φουρό, μενταγιόν με φύλλα  σημύδας , κολώνιες Έιβον, φιλέ για τα μαλλιά με χρωματιστές περλίτσες, χορεύτριες φλαμένγκο και τορεαδόρ, τσίχλες και δίσκοι 45 στροφών   με τσα-τσα , ρούμπες και μάμπο. 

Αυτό που ένιωθα δεν ήταν μόνο η πολύτιμη αίσθηση της οικογενειακής ζεστασιάς και το θάμπος του δώρου, ήταν η αίσθηση ότι υπάρχει πέρα από τα σύνορα του μικρού μας κόσμου ένας άλλος κόσμος διαφορετικός και λίγο μαγικός, μπορεί καλύτερος, και σίγουρα συναρπαστικός.