Μιζούρι: Εθνοφρουρά κατά διαδηλωτών

ThePressProject

Σε ενίσχυση της Εθνοφρουράς στο Φέργκιουσον του Μιζούρι προχωρούν οι τοπικές αρχές των ΗΠΑ. Πεδίο μάχης οι δρόμοι σε πολλές πόλης. Οργισμένοι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για την απόφαση να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του αστυνομικού που σκότωσε τον 18χρονο Μάϊκλ Μπράουν

Τις προηγούμενες μέρες είχαν αναπτυχθεί προληπτικά στο Φέργκιουσον μέλη της Εθνοφρουράς, σε αναμονή της απόφασης. Η απόφαση προκάλεσε πυρά από αυτόματα όπλα, πυρπολήσεις κτιρίων και οχημάτων και λεηλασίες.

Σύμφωνα με την Κομητεία του Σεντ Λούι, τουλάχιστον 61 άτομα συνελήφθησαν. Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε περίπου 12 κτήρια και ακούστηκαν 150 πυροβολισμοί, αν και η αστυνομία δηλώνει ότι δεν χρησιμοποίησε αληθινά πυρά.

Δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Μέχρι τα ξημερώματα, στα νοσοκομεία γύρω από το Φέργκιουσον είχαν φτάσει 13 τραυματίες στα επεισόδια, δύο εκ των οποίων είχαν δεχτεί πυροβολισμούς.

Ο δήμαρχος του Σεντ Λούϊ, Φράνσις Σλέϊ, δήλωσε «απογοητευμένος» από το ξέσπασμα της βίας. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τρίτης, είπε: «Οι άνθρωποι που λεηλατούν, που σπάνε παράθυρα (να ξέρουν ότι) αυτό δεν είναι διαδήλωση, είναι εγκληματική συμπεριφορά». 

Τόνισε ότι παρόμοια βία το βράδυ της Τρίτης «δεν θα γίνει ανεκτή».

Το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα), η άσφαλτος ήταν γεμάτη με σπασμένα γυαλιά από τα καταστήματα που είχαν λεηλατηθεί, ενώ άδειοι κάλυκες κάλυπταν το έδαφος. Φωτιές συνέχιζαν να καίνε και το πρωί της Τρίτης, ενώ πραγματοποιήθηκε και νέα πορεία.