«Ραντεβού» με την τρόικα στο Παρίσι

naftemporiki.gr

Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα Τρίτη η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα προκειμένου να έχει συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας με στόχο «να προχωρήσει η αξιολόγηση και να εξετασθεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας». Τα παραπάνω ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ότι το «ραντεβού» με την τριμερή κλείστηκε αργά την Κυριακή το βράδυ.

«Πάμε να "κλείσουμε" την αξιολόγηση και να συμφωνήσουμε την επόμενη μέρα», ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αν και και ξεκαθάρισαν πως «δεν σηκώνουν τον πήχη ψηλά». Ακόμη ενημέρωσαν ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα, πλην όμως σε αρκετά καταγράφεται πρόοδος. 

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα διευκρίνισε ότι οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στη γαλλική πρωτεύουσα θα είναι διήμερες (Τρίτη και Τετάρτη) και στόχος τους είναι να δοθεί ώθηση στην αξιολόγηση. Και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να εργάζονται στενά και από κοινού με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να ενισχύσει τη δημοσιονομική της θέση και την οικονομική ανάπτυξη, ανέφερε η εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την Αντρέεβα, οι συζητήσεις στο Παρίσι γίνονται «για να διαπιστώσουμε πού βρισκόμαστε, σχετικά με τα μέτρα που χρειάζονται για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα» και στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. 

Η διαπραγματευτική ομάδα που θα μεταβεί στο Παρίσι θα αριθμεί λιγότερα μέλη (6 - 8 άτομα) από αυτήν που είχε μεταβεί στη γαλλική πρωτεύουσα τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, η συνάντηση θα γίνει στο κτήριο του ΟΟΣΑ.

Στο μεταξύ, όπως έγινε επίσης γνωστό, εν όψει του τετ-α-τετ με τους εκπροσώπους των δανειστών ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς θα έχει νέα συνάντηση στις 18.00 το απόγευμα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλο.

Σημειώνεται ότι χθες έπειτα από συνεχείς συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου και υπό τον πρωθυπουργό, η ελληνική πλευρά απέστειλε νέα δημοσιονομικά στοιχεία προς τους δανειστές.

Με την τρόικα να πιέζει ασφυκτικά, με αιχμή το δημοσιονομικό κενό του 2015, οι πιθανότητες επίτευξης συνολικής συμφωνίας έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ολοένα και λιγοστεύουν, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον πολύ στενά.

Σ. Βούλτεψη:
Στο Παρίσι ξεμπλοκάρει η διαδικασία

Στον στόχο της κυβέρνησης να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα έως το τέλος του έτους αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και εν όψει του ραντεβού στο Παρίσι τόνισε πως «το σημαντικό είναι ότι αποφασίστηκε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία».

«Γίνεται μια ουσιαστική εκκίνηση με αυτήν τη συζήτηση που θα γίνει στο Παρίσι», είπε η κ. Βούλτεψη, μιλώντας στον ρ/σ Βήμα Fm και πρόσθεσε: «Αφορά ουσιαστικά την τελευταία φάση, η οποία περιλαμβάνει και την αξιολόγηση του προγράμματος και τη βούληση όλων, να μπουν οι βάσεις και το πλαίσιο για την επόμενη μέρα». 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε ότι στην κυβέρνηση δεν αρέσει η έκφραση «κόκκινες γραμμές», τόνισε όμως πως το όριό της είναι η ανάπτυξη. Όπως είπε, «συζητάμε έχοντας όμως ένα όριο και το όριο αυτό είναι η ανάπτυξη».