Και άλλες μεταρρυθμίσεις θέλει η Μέρκελ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ efsyn.gr

Νέες «θυσίες» από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ευρωζώνης ζητά η Άνγκελα Μέρκελ, ζητώντας τους να θέσουν σε εφαρμογή περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να τονωθεί η βραδεία οικονομική ανάπτυξη.

Η καγκελάριος της Γερμανίας έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια μιας τελετής για τη βράβευση του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε από ένα γερμανικό ίδρυμα. Αργότερα εντός της ημέρας, η Μέρκελ πρόκειται να έχει μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ στην καγκελαρία.

Η Μέρκελ επανέλαβε πως η κρίση στην ευρωζώνη έχει αποκλιμακωθεί, αλλά δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. Πρόσθεσε ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ του επόμενου μήνα θα επικεντρωθεί στο να καταστεί η ευρωζώνη ελκυστικότερη και να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Η Ολλανδία έχει γενικά ταχθεί υπέρ της θέσης της Γερμανίας ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης που ανήκουν στην ευρωζώνη οφείλουν να θέσουν υπό έλεγχο τα ελλείμματά τους και να θεσπίσουν νόμους για να διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τις εκκλήσεις των νότιων για λιγότερη λιτότητα και μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες.

«Δεν είναι η στιγμή να χαλαρώσουμε», επέμεινε ο Ρούτε, ο οποίος τόνισε πως οι δεσμεύσεις περί ανάταξης των δημοσιονομικών πρέπει να τηρηθούν και ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να περιμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να τις σώσει.

Ο Ρούτε αναφερόταν στις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει το προσεχές διάστημα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αναζωογονήσει την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό θα μειώσει το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις των οποίων τους τίτλους θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό του το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης.