Χαρδούβελης: «Θα μείνουμε στην Ευρώπη»

Του Σωτήρη Νίκα

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελης, δηλώνοντας πως «ακούω και διαβάζω διάφορα. Πολλοί, χωρίς κανένα κόστος ή θέλοντας να θολώσουν τα νερά και την πραγματικότητα μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν μου έχουν φορτώσει».

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε επίσης ότι δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί στην παρούσα φάση, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο υπουργός ανέφερε ότι «θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια» αναδεικνύοντας ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως. 

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τη στρατηγική που θα ακολουθήσουμε από εδώ και μπρος.

Η οικονομία ήδη σταθεροποιείται, μιλήσαμε αρκετά γι' αυτό. Συζητήσαμε για το τι έχει περάσει μέχρι τώρα ο κόσμος και πώς πρέπει να προχωρήσουμε. Κατάλαβε και ο Πρόεδρος και συμφώνησε ότι η καλή πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί και από τις δικές μας επιλογές όσον αφορά τη σχέση μας με τους εταίρους μας. Βρισκόμαστε στο τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και από το 2015 αρχίζει μια νέα περίοδος και μια νέα σχέση. Πρέπει να είναι μια φιλική σχέση, έτσι θα βγούμε όλοι κερδισμένοι.

Η οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα μέσα σε κλίμα στήριξης από τους εταίρους μας. Αυτό θα βοηθήσει και την προσπάθειά μας να βγούμε μόνοι μας στις αγορές και να δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια. Θυμόμαστε, άλλωστε, τι έγινε πριν από μερικούς μήνες όταν βρεθήκαμε στο χάος των αγορών και προσπαθούσαμε να μαζέψουμε το κλίμα.

Στην τελική ευθεία λοιπόν για τη συμφωνία που θα αφορά την επόμενη ημέρα, έχουμε συνείδηση της ευθύνης. Ο Πρόεδρος το κατάλαβε πολύ καλά. Η διαπραγμάτευσή μας θα είναι σκληρή, ειλικρινής και αποτελεσματική. Θέλουμε συμφωνία που να πηγαίνει τη χώρα μπροστά και θα το πετύχουμε.

Σήμερα όμως χρειάζεται ψυχραιμία. Δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί, που συνήθως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αυτή η χώρα τους πληρώνει χρόνια τώρα, και, πάντα κατόπιν εορτής. Πρέπει να έρθουμε σε μια ασφαλή για τη χώρα συμφωνία με τους δανειστές εγκαίρως και θα προλάβουμε.

Ως υπουργός Οικονομικών οφείλω να προασπίζομαι τη δημοσιονομική σταθερότητα και να αντιστέκομαι στο λαϊκισμό. Όσο περνά από το χέρι μου, λοιπόν, δεν πρόκειται να επιτρέψω να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός. Εργάζομαι για να υπάρξει συνολική ρεαλιστική συμφωνία με τους δανειστές το συντομότερο δυνατό.

Από τη θέση του υπουργού Οικονομικών μπορώ να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ενισχύσουμε τους θεσμούς, θα οργανώσουμε το κράτος, θα ανεβάζουμε διαρκώς το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων.

Αυτά θα γίνουν σε συμφωνία με τους εταίρους μας. Αυτό επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον, το οποίο υπηρετώ μακριά από κάθε είδους σκοπιμότητες. Αυτό θεωρώ ότι κάνει πρώτος από όλους μας ο πρωθυπουργός και όλη η κυβέρνηση.

Ακούω και διαβάζω διάφορα. Πολλοί, χωρίς κανένα κόστος ή θέλοντας να θολώσουν τα νερά και την πραγματικότητα μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν μου έχουν φορτώσει.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι έχει συμβεί, όπως το γνωρίζει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, και σε κάθε περίπτωση για μένα αυτό είναι αρκετό. Παραμένω αφοσιωμένος στο έργο μου, που είναι η ασφαλής μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας στη φάση της ανάπτυξης.

Με τον Πρόεδρο μιλήσαμε αρκετά. Συμμερίστηκε πάρα πολλά από αυτά».

Ευ. Βενιζέλος: «η διαπραγμάτευση είναι πολύπλοκη»

Η διαπραγμάτευση είναι πολύπλοκη, σύνθετη, εξυπηρετεί δύο στόχους ταυτόχρονα: κλείνουμε το τρέχον πρόγραμμα και διαμορφώνουμε τη νέα σελίδα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στην οποία μετείχε και ο υπουργός των Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι οι εταίροι, παρότι δέχονται ότι τα οικονομικά αποτέλεσματα είναι εντυπωσιακά, είναι δύσπιστοι λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος. Άρα, πρόσθεσε, η εσωτερική κατάσταση, που, δυστυχώς, είναι στείρα, αντιπαραγωγική, δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση.

Επίπλεον ανέφερε ότι η κάθε μια από τις δύο πλευρές της διαπραγμάτευσης, δηλαδή, η Ελλάδα και οι εταίροι, έχουν προτεραιότητες προφανείς και θεμιτές.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει εθνικούς στόχους, οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν τη δική τους επιδίωξη, δηλαδή, η ευρωζώνη να μην ξανακυλήσει σε κρίση. Και υπάρχει και το ΔΝΤ που θέλει να διεκδικεί το ρόλο του και θέλει αυτός ο ρόλος να επεκτείνεται και σε περιοχές, όπως η ευρωζώνη, που δεν είναι καταστατικός σκοπός του Ταμείου, είπε.

«Άρα το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο, πολύ σκληρό, πολύ συγκεκριμένο και πρέπει να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου», τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος.

Υπογράμμισε δε ότι το μήνυμα αυτό είναι πολύ καθαρό: ο λαός πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια και η αντιπολίτευση πρέπει να αρθεί στο επίπεδο υπευθυνότητας και ωριμότητας, που απαιτούν οι συνθήκες.

Ερωτηθείς δε σχετικά, είπε ότι η κυβέρνηση στηρίζει απόλυτα τον υπουργό των Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη και πρόσθεσε ότι αυτός δεν πρέπει να στοχοποιείται.