Ο τελευταίος μετασεισμός

Του Πάνου Λουκάκου

(Ένα κείμενο του Πάνου Λουκάκου που γράφτηκε για "thetoc.gr"  και εκεί δημοσιεύτηκε (αν και δεν λέμε πιά "δημοσιεύτηκε" αλλά "αναρτήθηκε"!) την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, τις ώρες που όλοι είχαμε μείνει έκθαμβοι με την δουλοπρεπή και εξευτελιστική για όλους μας στάση που τήρησε η Ελληνική κυβέρνηση απέναντι σ΄ένα e-mail της τρόϊκας σχετικό με τον ΕΝΦΙΑ και τίς 100 δόσεις. Το ανεβάζουμε και εμείς σήμερα γιατί μιλάει με σοβαρότητα και σαφήνεια και, δυστυχώς, θα παραμένει επικαιρο μέχρι να απαλλαγούμε απο αυτήν την "συγκυβέρνηση"..).

Κωμωδία, τραγωδία ή και τα δύο μαζί αποτελούν τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας τα τελευταία εικοσιτετράωρα; Με νέα τροπολογία της κυβέρνησης αλλάζει η διάταξη που ψηφίσθηκε στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με την οποία όλες οι βεβαιωμένες οφειλές μέχρι και την 1. 10. 14 μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 72 ή 100 δόσεων.

Με την τροπολογία αυτή η ρύθμιση περιορίζεται μόνο στις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Εξαιρεί δηλαδή πέντε από τις έξι δόσεις του ΕΝΦΙΑ και τη τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος. Με άλλη τροπολογία, που αφορά τα αναδρομικά δικαστικών και ένστολων, καταργούνται δια νόμου αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και αναιρείται ο μόλις προ ολίγων μηνών ψηφισθείς νόμος, που προέβλεπε τη συμμόρφωση σε αυτές.

Ο τελευταίος μετασεισμός 

Είναι φανερό πως όλα αυτά αποτελούν εκτέλεση εντολών της τρόϊκας. Αλλά εξ ίσου φανερό είναι πως αποτελούν εκτέλεση και των τελευταίων ψηγμάτων αξιοπρέπειας, αξιοπιστίας και  σοβαρότητας του σημερινού ελληνικού κράτους. Γιατί οι εντολές των δανειστών και η υπάκουη αποδοχή τους από την ελληνική πλευρά αποτελούν τον τελευταίο μετασεισμό, που γκρεμίζει ότι είχε απομείνει όρθιο από τους προηγούμενους.

Ο πρωθυπουργός είχε προσωπικά  δεσμευθεί γιά τη φορολογική ρύθμιση. Η κυβέρνηση διά των  αρμόδιων υπουργών  είχε υποστηρίξει και φέρει νόμους στη Βουλή γιά τις δόσεις στη εφορία και τα αναδρομικά δικαστικών και ενστόλων. Τώρα η ίδια κυβέρνηση και οι ίδιοι υπουργοί φέρνουν και υποστηρίζουν στη Βουλή τροπολογίες, που καταργούν όσα μόλις πρόσφατα είχαν αποφασισθεί. Και καλούνται οι βουλευτές της πλειοψηφίας να ανατρέψουν με την ψήφο τους αυτά που οι ίδιοι μόλις είχαν ψηφίσει.

Γελοιοποιούνται έτσι Βουλή και βουλευτές της πλειοψηφίας. Γελοιοποιούνται υπουργοί και κυβέρνηση. Και πλήττεται βαρύτατα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε προσωπικά δεσμευθεί γιά τη φορολογική ρύθμιση ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο στην έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Τα εύλογα ερωτήματα των πολιτών 

Έτσι εύλογα διερωτώνται οι πολίτες αυτού του κράτους: Δεν ήξερε το κυβερνητικό μπλόκ τι του γίνεται όταν ψήφιζε τους αρχικούς νόμους; Δεν ξέρει τι του γίνεται τώρα που τους καταργεί; Διότι να ισχύουν και τα δύο ταυτόχρονα αποκλείεται.

Δημιουργεί το δεδομένο αυτό έντονες απορίες αν πράγματι η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ έχει την ικανότητα να χειρισθεί τη σημερινή κρίση και αν πράγματι αντιλαμβάνεται τη κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει η υπερφορολόγηση ευρύτατα στρώματα του ελληνικού λαού. Και δικαιώνει σε μεγάλο βαθμό εκείνους, που ζητούν πρόωρες εκλογές. Διότι άν ήταν αδύνατο να περάσουν οι φορολογικές ρυθμίσεις από τη τρόϊκα έπρεπε να το έχει διερευνήσει η κυβέρνηση πρίν τις αποφασίσει. Αλλά αφού τις αποφάσισε έπρεπε πάσει θυσία να τις εφαρμόσει και να αποφύγει τη γελοιοποίηση της αναίρεσης του ίδιου του εαυτού της.  Αναίρεσης, που οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Διότι ορθώς υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ότι «η απαξίωση της Βουλής επιτρέπει το θράσος στους δανειστές να ζητούν να αλλάξουμε τον νόμο, που ψηφίσαμε πριν από λίγες ημέρες». Και ορθώς υποστηρίζεται από την αντιπολίτευση ότι η απόσυρση της ρύθμισης μόλις λίγες μέρες μετά τη ψήφισή της και μόλις λίγες ώρες πριν ανοίξει το σύστημα, ξεπερνάει τα όρια της γελοιότητας και της πολιτικής αναξιοπιστίας.

Ορθώς επίσης υποστηρίζουν οι πρόεδροι των δικαστικών ενώσεων (όποια άποψη θετική ή αρνητική κι αν έχει ο καθένας για τα αναδρομικά τους) ότι λαμβάνονται αποφάσεις επικίνδυνες για τους θεσμούς της δημοκρατίας, όταν νομοθετικές παρεμβάσεις καταργούν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Ορθώς υποστηρίζουν ότι υπάρχει μείζον θεσμικό ατόπημα, άρνηση αποδοχής θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου και συνταγματική εκτροπή, με ευρύτατες συνέπειες στην ίδια την αξιοπιστία του πολιτεύματος.

Η επαναφορά της αναθεώρησης του Συντάγματος

Σε αντιπερισπασμό και σε μία εμφανή προσπάθεια να αλλάξει τη πολιτική ατζέντα η κυβέρνηση επαναφέρει τώρα αιφνιδίως το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Αλλά με επικοινωνιακά κόλπα ελεεινής μορφής δεν γίνεται να κυβερνηθεί ένας βυθισμένος σε βαρειά κρίση τόπος ούτε είναι δυνατό  να πεισθούν οι πολίτες ότι μπορούν να εμπιστεύονται αυτούς που τους κυβερνούν.

Η νέα άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης μπροστά στις εντολές της τρόϊκας αποτελεί  ταπείνωση αυτής της χώρας. Ταπείνωση του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της Βουλής καθώς τους εμφανίζει να λειτουργούν ως απλοί εντολοδόχοι των δανειστών, άβουλοι και ανίκανοι να προβάλλουν αντιστάσεις και στα πιό παράλογα αιτήματά τους. Πρόκειται για τη χαριστική βολή στο όποιο κύρος είχε απομείνει στη κυβέρνηση Σαμαρά, για ανεπανόρθωτη πολιτική ζημιά, οι συνέπειες της οποίας θα φανούν στις κάλπες, όποτε και αν αυτές ανοίξουν.