Αλέξης Τσίπρας

Μπορούμε σύντομα να κάνουμε πράξη το μέχρι χθες ακατόρθωτο, να αλλάξουμε την πορεία της Ευρώπης, είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας το Σάββατο στο ιδρυτικό συνέδριο του ισπανικού Podemos («Μπορούμε»). «Τώρα πια ο χρόνος μετρά αντίστροφα και ο φόβος έχει περάσει στην άλλη πλευρά» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Τώρα πια δε ρωτάνε τον ΣΥΡΙΖΑ τι θα κάνει αν η κ. Μέρκελ του πει ‘Όχι’ στο σχέδιό του. Αλλά ρωτάνε την καγκελάριο τι θα κάνει όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Podemos σχηματίσουν προοδευτικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στην Ισπανία και ακυρώσουν τη λιτότητα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Περιγράφοντας το τρίπτυχο «για να ανασάνει η Ευρώπη τον αέρα της ανάπτυξης» μίλησε για: άμεσο τερματισμό της λιτότητας, μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος για την «οργανωμένη αναδιάρθρωση των χρεών της ευρωζώνης» και ένα ευρωπαϊκό «New Deal» δημοσίων επενδύσεων με αυτοτελή και ισχυρή χρηματοδότηση.

Στην ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αποδεχτεί καμία συμφωνία «ερήμην του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα καμία συμφωνία με το δημόσιο χρέος στο ράφι», δεν θα δεσμευτεί σε προαπαιτούμενα περικοπών και λιτότητας.

«Ζητάμε εκλογές, γιατί θέλουμε ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης από τον ελληνικό λαό» είπε και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση Σαμαρά, την οποία χαρακτήρισε «αναξιόπιστη και ανυπόληπτη», λέγοντας ότι «αντί να διαπραγματευτεί υποκύπτει στους όρους της τρόικας, μήπως και την πείσει να εκδώσει το εισιτήριο Βρυξέλλες-Αθήνα. Παραδίδεται αμαχητί για να έρθει η τρόικα στην Αθήνα».

Σημείωσε ότι η σημερινή κρίση είναι εργαλείο διαίρεσης της Ευρώπης και επικυριαρχίας του Βορρά, ενώ το δίλημμα για τους λαούς είναι υποταγή στη λογική του χρηματοπιστωτικού κέρδους ή να τεθεί η οικονομία, η πολιτική και οι θεσμοί στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Συνέχισε λέγοντας πως το δίλημμα αφορά κυρίως τις χώρες του Νότου, «τους λαούς που κατηγορήθηκαν για τεμπελιά, σπατάλη και εύκολη ζωή, όταν κλήθηκαν να φορτωθούν τις ζημιές των τραπεζών», αλλά η λιτότητα καταστρέφει όλη την Ευρώπη.

«Από το Νότο της Ευρώπης ξεκινάει η ανατροπή, εμείς είμαστε η μόνη αντίρροπη δύναμη στο μερκελισμό και το πραγματικό αντίπαλο δέος στη σκοτεινή Ευρώπη της λιτότητας και των φαντασμάτων της» ανέφερε.

«Οι νίκες σας είναι και δικές μας νίκες» κατέληξε.
 
Βέβαιος ότι επίκειται πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα δήλωσε από την Μαδρίτη ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από την συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας Κάγιο Λάρα και τον γ.γ. του ΚΚ Ισπανίας και πρόεδρο της ΚΟ της Ενωμένης Αριστεράς Χοσέ Λουίς Θεντέγια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην Ισπανία με αφορμή το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος Podemos.

Στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας επισήμανε μεταξύ των άλλων:

«Είναι μεγάλη η χαρά μου να βλέπω και να συνειδητοποιώ ότι στον ευρωπαϊκό νότο οι κοινωνικοί και πολιτικοί συσχετισμοί έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν.

»Οι πολιτικές δυνάμεις που εμπνεύστηκαν, εφήρμοσαν, υλοποίησαν προγράμματα σκληρής, αδιέξοδης και αυτοκαταστροφικής λιτότητας αρχίζουν σιγά σιγά να γίνονται παρελθόν.

»Διότι, η πολιτική της λιτότητας δεν μπορεί πια να γίνει ανεκτή από τους λαούς στις χώρες στις οποίες δημιούργησε στρατιές ανέργων και φτωχών, στρατιές απελπισμένων.

»Αλλά, τώρα πια, δημιουργεί και στρατιές πολιτών αποφασισμένων να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους. Και είμαι βέβαιος ότι η στρατηγική της λιτότητας για την Ευρώπη θα βρει τέλος μέσα από την πολιτική και κοινωνική αλλαγή στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, στην Ιρλανδία, αργότερα και σε χώρες του ευρωπαϊκού κέντρου. Διότι αυτή η στρατηγική είναι αδιέξοδη, είναι κοινωνικά άδικη, είναι στρατηγική που διαιρεί την Ευρώπη, αποξενώνει τους λαούς της, ενώ εμείς θέλουμε να ξαναενώσουμε την Ευρώπη.

»Τώρα, επιτρέψτε μου να σας μεταφέρω ένα κακό κι ένα καλό νέο από την Ελλάδα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Το κακό νέο είναι ότι, ακόμα, στην Ελλάδα κυβερνούν δυο κόμματα που δεν έχουν καμία ανοχή στον ελληνικό λαό, που είναι μειοψηφικά, και που θέλουν να συνεχίζουν να εφαρμόζουν πολιτικές μνημονίου.

»Και δεν ξέρω αν πρέπει κανείς να κλάψει ή να γελάσει αλλά, αυτά τα κόμματα, παρότι δημιούργησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια 1,5 εκατομμύρια άνεργους και 3 εκατομμύρια φτωχούς, σήμερα πανηγυρίζουν γιατί - λέει - φέρανε την ανάπτυξη. Ενώ η κοινωνία στενάζει.

»Το καλό νέο, όμως, είναι ότι πολύ σύντομα στην Ελλάδα θα υπάρξει πολιτική αλλαγή, κι ότι το 2015 θα σταματήσει στην Ευρώπη η λιτότητα από την Ελλάδα κι από μια αριστερή, ριζοσπαστική, προοδευτική κυβέρνηση, την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

»Το λέω αυτό μετά βεβαιότητος, διότι πια η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά έχει χάσει κάθε κύρος και αξιοπιστία στον ελληνικό λαό.

»Μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να διαχειριστεί με την τρόικα ούτε τους νόμους που η ίδια ψηφίζει, κι έρχεται μέσα σε λίγες μέρες να τους αλλάξει, παίρνοντας μάλιστα μόλις 147 ψήφους στο κοινοβούλιο, δεν μπορεί να δίνει καμία αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό ότι μπορεί να διαπραγματευτεί με την τρόικα το μεγάλο και κρίσιμο θέμα του χρέους.

»Κι επειδή εμείς γνωρίζουμε ότι το ζήτημα του χρέους δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης, γι' αυτό και συγκροτούμε συμμαχίες με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη, ιδιαίτερα, όμως, στην περιφέρεια και στο νότο, ώστε να διεκδικήσουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, μέσα από την ριζική απομείωση του χρέους, και, βεβαίως, από την διεκδίκηση ευρωπαϊκών αναπτυξιακών κονδυλίων, προκειμένου να ξαναγυρίσει στην Ευρώπη η κοινωνική συνοχή, η ισόρροπη ανάπτυξη».