Τα πολύχρωμα βράχια του Γιώργου Χαδούλη

του Άλκη Μηλιόπουλου

Την Παρασκευή το μεσημέρι περπατώντας την οδό Σκουφά βρέθηκα μπροστά στην βιτρίνα της γκαλερί Σκουφά. Πριν προχωρήσω θέλω να σας γνωστοποιήσω ότι δεν με ενδιαφέρει η ζωγραφική και δεν γνωρίζω τίποτε βαθύτερο γι αυτήν.  Ένα έργο μου αρέσει όταν μου μιλά στην καρδιά και μου προκαλεί συναισθήματα και όχι επειδή το έχει κάνει ο τάδε ή ο δείνα «σπουδαίος» ζωγράφος. Σπίτι έχω μερικούς πίνακες που κληρονόμησα από τους γονείς μου και τρία έργα που ο ίδιος αγόρασα από το Μοναστηράκι.  Φτηνούς (χρηματικά) πίνακες που ωστόσο όταν τους κοιτάζω γεμίζω με ωραία συναισθήματα.  Αυτό για μένα είναι το κριτήριο του «καλού» πίνακα και όχι η «κρίση» του ειδικού κριτικού της τέχνης.  

Στάθηκα λοιπόν μπροστά στην γυάλινη βιτρίνα και περιεργάστηκα ένα πίνακα στο εσωτερικό της γκαλερί που απεικόνιζε έναν χρωματιστό βράχο. Κάρφωσα το βλέμμα πάνω του. Όσο τον κοιτούσα, τόσο ζωντάνευε, τόσο μου μιλούσε. Όσο πιο πολύ τον παρατηρούσα τόσο πιο πολύ έμοιαζε να είναι φτιαγμένος από εύπλαστο υλικό. Αποφάσισα να μπω στην γκαλερί να τον δω από κοντά και να περιεργαστώ τους υπόλοιπους πίνακες που ήταν εκτεθειμένοι. Πραγματικά ζαλίστηκα από το φως και τα χρώματα. Κοιτώντας επίμονα τον πίνακα με τίτλο «Όπως ήταν πάντα» συνειδητοποίησα ότι ο ζωγράφος αυτό που θέλει να πει είναι να μην φοβόμαστε τους βράχους και τα βραχάκια που έχουμε μέσα μας και μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε, να ανοιχτούμε στην θάλασσα. Κατάλαβα ότι οι αναστολές, οι άσκοπες επιμονές και τα εμπόδια, δεν είναι παρά σκληροί κατάμαυροι βράχοι, που περιμένουν από μένα, από σένα και απ όλους εμάς να τους δώσουμε χρώμα και ελαστικότητα. Όπως τους έδωσε ο ζωγράφος. Να ζωντανέψουν να εναρμονιστούν ώστε τα βήματα προς την εκπλήρωση να είναι ελαφριά και δημιουργικά. Τι πιο δημιουργικό από το να χρωματίσει κανείς τον εσωτερικό του βράχο, να τον ζωντανέψει και από εμπόδιο να γίνει βοηθός του και συνοδοιπόρος της ζωής!

Την περίοδο αυτή περνώ πολύ μεγάλα ζόρια όπως εξ άλλου πάρα πολλοί από μας. Πήρα μεγάλη ανάσα από τις δημιουργίες του Γιώργου Χαδούλη. Ανέβηκα και στο δεύτερο όροφο όπου εκεί εκτίθενται 10 πολύχρωμα -αλήθεια σας λέω - υπέροχα κεραμικά.  Ο ζωγράφος είναι αυτονόητο ότι έχει μεγάλη άνεση με τα χρώματα. Τα παντρεύει με μεγάλη ευκολία βγάζοντας έντονα συναισθήματα. Πραγματικά ήταν δημιουργικό ταξίδι - αναψυχής - η επίσκεψή μου στην γκαλερί Σκουφά.