Αλέξης Τσίπρας: «Δεν θα δεχθούμε προαπαιτούμενα»

Της Δώρας Αντωνίου

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, χαρακτηρίζοντας το τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα «ένα είδος τελικής κοινωνικής λύσης».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι στόχος της διαπραγμάτευσης είναι «να δέσουν τα χέρια της επερχόμενης κυβέρνησης και να την υποχρεώσουν να ακολουθήσει την ίδια πολιτική καταστροφής».

Επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε προαπαιτούμενα, ούτε απαιτούμενα ούτε τίποτα», καθώς «άλλο συνέχεια του κράτους, άλλο συνέχεια του μνημονίου». Ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά στις εξελίξεις στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα στις εξελίξεις που αφορούν τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για «παραβίαση που πρέπει άμεσα να τερματιστεί».

Στη διάρκεια της ομιλίας του, χαρακτήρισε επίσης το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας «καίριο εργαλείο για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο κρατών», και τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου με τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου, παραπέμποντας προφανώς στην προσέγγιση με την Αίγυπτο και το Ισραήλ ενώ μίλησε και για ανάγκη ενίσχυσης της διαβαλκανικής συνεργασίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε την  αναφορά του στα εθνικά θέματα λέγοντας «ότι αυτή την εξωτερική πολιτική θα υλοποιήσει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο ορίζοντας της σημερινής κυβέρνησης δεν ξεπερνά την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου και αναφέρθηκε στην ανάγκη να ακολουθήσει το κόμμα του πολιτική συμμαχιών «χωρίς επιπολαιότητες αλλά και χωρίς φοβίες».