Μελίνα-Μελινάκι, για πές εσυ –τι να πρωτοκάνω;

του Άρη Δαβαράκη

Πήγα το απόγευμα της Κυριακής στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη για να είμαι εκεί στην παρουσίαση του Cd “Playing with Melina” («Πειράζοντας την Μελίνα» στα Ελληνικά). Πήρα το ενημερωτικό υλικό κι’ έτρεξα πίσω στο «καθήκον» που είναι toportal.gr και ή όσο γίνεται πιο άρτια και αισθητική παρουσία του μέσα στην σκληρή καθημερινότητα της Ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας πραγματικότητας – μια και η «κρίση» είναι πια φανερό πως είναι σίγουρα πανευρωπαϊκή και από πολλές απόψεις και παγκόσμια. Οι αποκαλύψεις του σκανδάλου που ήδη ονομάστηκε “LuxLeaks”  (από το Luxembourg Leaks) είναι ραγδαίες και επηρεάζουν άμεσα τη χώρα μας αφού στο πολύ ζόρικο αυτό κουβάρι βρίσκονται μπλεγμένοι κυβερνητικοί παράγοντες, ένας υφυπουργός και κάποιοι από τους γνωστότερους Έλληνες επιχειρηματίες. To “ThePressProject” έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά, πολύ καλά οργανωμένη από κάθε άποψη, δημοσιογραφική, αισθητική, μεταφραστική, ρεπορταζιακή, σχολιαστική – έτσι ώστε να μας βοηθήσει όλους να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει και πόσο χοντρό είναι αυτό το βρώμικο παιχνίδι  που παίζεται στις πλάτες μας – και των Ελλήνων αλλά και όλων των εμπλεκομένων πολιτών της Ευρώπης που ζουν μισές ζωές στέρησης και πείνας για να θησαυρίζουν και να φοροδιαφεύγουν θρασύτατα και με τον νόμο («νόμιμοι άρα και ηθικοί») οι εμπλεκόμενοι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα «στηρίγματά τους» στην συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιάννης Μακριδάκης, ο Χρήστος Λαδάς, η Νάντια Κατσαρού και ο Αλέξανδρος Raskolnick είχαν ήδη στείλει τα κείμενά τους όταν έφτασα μπροστά στο λαπ-τοπ…. καταϊδρωμένος, επιστρέφοντας από τους Αέρηδες όπου βρίσκεται το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη και όπου θα γινόταν η παρουσίαση του καινούργιου cd και των συντελεστών του. Ομολογώ πως ένοιωσα πολύ «διχασμένος». Να γράψω για τα πειραγμένα τραγούδια της Μελίνας βιαστικά, χωρίς να τα έχω ακούσει και έχοντας στο μυαλό μου το τεράστιο αυτό σκάνδαλο των LuxLeaks ή να αφήσω την Μελίνα για αύριο και να πέσω με τα μούτρα στο πολύ υλικό το σχετικό με όλη αυτή την απίστευτη  διαφθορά στην οποίαν εμπλέκονται πια όχι μόνο οι συνήθεις ύποπτοι δικοί μας «κυβερνητικοί» και «διαπλεκόμενοι» με την αρπακτική τους βουλιμία, αλλά και Ευρωπαίοι υπεράνω πάσης υποψίας, μαζί με τις εταιρείες τους και τα κόλπα που χρησιμοποιούν για να μην πληρώνουν φόρους – φτωχοποιώντας έτσι ακόμα περισσότερο τους «μη έχοντες» σε όλη την Ευρώπη και τις οικογένειες που αγωνίζονται να μεγαλώσουνε παιδιά με έναν μισθό και μία σύνταξη πετσοκομμένη – αν υπάρχει και αυτή .  

Με ξέρετε –έχω και την μεταφυσική πλευρά μου. Είπα να ρωτήσω την Μελίνα – αλλά δεν πρόλαβα: «Είσαι με τα καλά σου;», μού έμπηξε τη φωνή, σχεδόν θυμωμένη. «Το cd  κυκλοφόρησε σήμερα και δεν το έχεις κάν ακούσει. Από την άλλη όλα αυτά τα μουλάρια που ρουφάνε το αίμα του κοσμάκη λες και πίνουνε το Βloody-Μary τους, κάθε ώρα που περνάει αποθρασύνονται ακόμα περισσότερο. Έχεις την ευθύνη του toportal.gr και των κειμένων που σου εμπιστεύονται πολύ άξιοι και με καλά μυαλά συνεργάτες και ξημερώνει Δευτέρα - πρέπει να είσαι μέσα στο πνεύμα. Το cd θα το ακούσεις καλά, ήσυχα, θα το ευχαριστηθείς και θα γράψεις γι’ αυτό όπως κάνεις πάντα, με την ψυχή σου. Δεν είναι τίμιο ούτε απέναντί μου ούτε απέναντι στον εαυτό σου να με ξεπετάξεις και εμένα και τα «LuxLeaks». Αυτή η υπόθεση είναι το Ευρωπαϊκό Watergate, μπες με φόρα να καταλάβεις τι γίνεται –το οφείλεις όπως ξέρεις πολύ καλά ΚΑΙ σε μένα. Και αύριο, μεθαύριο, με αγάπη και όπως πρέπει, γράφεις για το cd όπου όλα αυτά τα υπέροχα νέα παιδιά με το πολύ ταλέντο με «πειράζουν».

Τα είπε και αποχώρησε. Θα πήγε πίσω στην παρουσίαση να είναι  δίπλα στην Μανουέλλα Παυλίδου και όλον αυτόν τον κόσμο που είχε μαζευτεί εκεί για να την τιμήσει και να της δείξει την αγάπη του φαντάζομαι. Ένα δευτερόλεπτο κράτησε όλο αυτός ο διάλογός μας εξ’ άλλου, μην φανταστείτε. Κι’ εγώ επέστρεψα στην ύλη μου με πολλή φόρα και ενέργεια, γιατί, μεταξύ άλλων, toportal.gr δεν είναι μια δημοσιογραφική δουλειά οργανωμένη, θέλει προσωπική εργασία δεκάωρη κάθε μέρα για να βγαίνει ευπρόσωπο, χάρη στην  συμβολή των συνεργατών του που γράφουν κείμενα αλλά και στην καλή συνεργασία με άλλα sites και δημοσιογραφικούς διαδικτυακούς τόπους απ’ όπου μπορεί και παίρνει υλικό –χάρη στην παράδοση του “sharing” που υπάρχει στο διαδίκτυο – και στο όνομα βέβαια των κοινών στόχων που μοιραζόμαστε με κάποια από αυτά τα sites με τα οποία αγωνιζόμαστε τον ίδιον αγώνα «τον καλόν αγώνα» -όπως θα έλεγε και ένας πολύ αγαπημένος φίλος κι’ αδερφός, ο Πρόδρομος ο Λαυριώτης, πάνω από 50 χρόνια αγιορείτης και ηγούμενος από το 2000 της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας.

Όλα τα παραπάνω, πολλά λόγια είναι αλήθεια, γράφτηκαν για να καταλήξουν σ’ αυτές τις δύο τελευταίες παραγράφους: Όλα πια δείχνουν ότι αυτή η αδιέξοδη, δραματική και απάνθρωπη κατάσταση στην οποίαν οδηγήσανε την ανθρωπότητα οι ανεξέλεγκτες «φιλελεύθερες» οικονομικές πολιτικές και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο  απέτυχαν αλλά οδήγησαν την ανθρωπότητα σε ένα σχεδόν απόλυτο αδιέξοδο. Οι «έχοντες» παγκοσμίως (αλλά και σε χώρες πολύ διεφθαρμένες σαν την Ελλάδα ακόμα παραπάνω), αναπτύξανε με μεγάλη επιτάχυνση τις «νόμιμες και ηθικές» μεθόδους τους να αποθησαυρίζουν πλούτο που δεν τους ανήκει και δεν τον δικαιούνται (και πολλές φορές δεν υπάρχει καν, είναι αέρας κοπανιστός), ενώ τα πολλά εκατομμύρια των συνανθρώπων μας που επιβιώνουν με μεγάλη δυσκολία κάτω από το όριο της φτώχειας εξαθλιώνονται κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότερο.

Γι’ αυτό η αριστερά στην Ευρώπη εμφανίζει φαινόμενα πρωτοφανή –σαν τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Podemos που είναι κόμματα εξουσίας πια, στην Ελλάδα και την Ισπανία. Γι’ αυτό μόνο με συνταγματική εκτροπή θα μπορέσουν οι σημερινοί «συγκυβερνώντες» να αποτρέψουν μια μεγάλη νίκη της αριστεράς στην Ελλάδα στις επόμενες εκλογές – πράγμα ευτυχώς πολύ δύσκολο πια και, ελπίζουμε όλοι, πολύ μακριά από τις αστικές δημοκρατικές ευαισθησίες που έχουν θρέψει γενιές «αστών πολιτικών» που, ακόμη και στο DNA τους είναι καταγεγραμμένη πια μια απόλυτη άρνηση της «εκτροπής» - όποια μορφή και να έχει.

Αυτό το μέγα σκάνδαλο, το νόμιμο και ηθικό, των LuxLeaks, αν δεν είναι η τελευταία, είναι σίγουρα η προτελευταία σταγόνα που θα κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει και θα αναγκάσει όλους αυτούς τους τρελαμένους με τα λεφτά και τις απάτες «δημόσιους λειτουργούς» να κάνουνε λίγο κράτει, να πατήσουν φρένο, να σκεφτούν λίγο καλύτερα που οδηγούν την ανθρωπότητα αλλά και τα ευτελή σαρκία τους που έχουν γεμίσει πια ακαθαρσίες και σκουλήκια, στα σώματα και τα μυαλά τους, στις σχέσεις, τις σκέψεις, τις αποφάσεις τους.

Μελινάκι μου εσύ από εκεί επάνω έχεις μια πολύ πιο καθαρή εικόνα αυτού που συμβαίνει και, το νοιώθω, θέλεις να μας ενθαρρύνεις  όλους όσους θέλουμε να το παλέψουμε το Τέρας. Θα ακούσω τα «πειραγμένα» τραγούδια πολύ σύντομα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα σου πω γραπτώς τι σκέφτομαι γι’ αυτά. Και στο μεταξύ, ξέρεις εσύ: Βάλε κάνα χεράκι γιατί δεν μας βλέπω καλά…