Άγγελοι- Εξάγγελοι

του Άρη Δαβαράκη

Μετά την χθεσινή πανσέληνο, δεν ξέρω αν το πήρατε είδηση, αλλά ξεχύθηκαν στους ουρανούς και τη γη οι Άγγελοι και τώρα που μιλάμε φτερουγίζουνε αόρατοι παντού ανάμεσά μας και επιδρούν πάνω μας και μας ανοίγουνε τα μάτια – με όποιο τρόπο μπορούν – γιατί είναι η Σύναξη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ σήμερα και είναι γιορτή μεγάλη για τους Ασωμάτους.

Ένας από αυτούς μας έφερε το κείμενο του Γιάννη Μακριδάκη με τίτλο «Τέλος Εποχής Νο2» που είναι η συνέχεια του «Τέλους Εποχής» που αναρτήθηκε χθες και παραμένει στην Κεντρική μας σελίδα (αν δεν το διαβάσατε χθες και θέλετε να παρακολουθήσετε το σκεπτικό του Μακριδάκη πιο ευανάγνωστα). Ο Μακριδάκης, τον καταλαβαίνω πολύ καλά και συμφωνώ μαζί του, ανησυχεί πολύ για την εξέλιξή μας και το μέλλον μας, όχι μόνο σαν κοινωνία τοπική ή σαν χώρα, αλλά σαν μέλη της ίδιας της ανθρωπότητας. Βλέπει ότι δεν θέλουμε να καταλάβουμε πως ο τρόπος που ζούμε, ο βασισμένος στο χρήμα και στην κατανάλωση, στην φθορά του οικοσυστήματος και την διαφθορά της σκέψης, του νου και των ψυχών μας, μόνο όλο και χειρότερες καταστροφές θα προκαλεί όσο περνούν οι ώρες, οι μήνες, τα λίγα επόμενα χρόνια. Απελπίζεται –και το γράφει: «Ένας άνθρωπος που βρίσκεται κοντά στο κέντρο του, που είναι γειωμένος και συνειδητό φυσικό ον δεν μπορεί παρά να απελπίζεται όταν διαπιστώνει πως είναι αναγκασμένος να ζει ανάμεσα σε συστημικούς καταναλωτές όλου του πολιτικού φάσματος, ανάμεσα σε ανθρώπους που δεν συναισθάνονται ούτε σκέφτονται, ούτε καν γνωρίζουν οι περισσότεροι από αυτούς την φυσική τους υπόσταση, τους φυσικούς πόρους και τις συνέπειες της καθημερινής τους διαβίωσης στο ίδιο τους το Είναι». 

Πρώτος άγγελος λοιπόν αυτός του Γιάννη –προτείνω να τον διαβάσετε πρώτον. Γιατί αμέσως μετά ακολουθεί ένα κείμενο της Βάλιας Μπαζού από το «Ποντίκι» που έχει τίτλο «Θα μας κλάψουν μόνο οι ψείρες» - και δεν κάνει πλάκα. Διαβάστε την και θα καταλάβετε. Μας εξηγεί ωραία και σοβαρά γιατί εμείς οι άνθρωποι «είμαστε οι κυρίαρχοι – άχρηστοι της Γης. Το κυρίαρχο είδος που εάν εξαφανιστεί όχι μόνον δεν θα διαταραχθεί η ισορροπία του πλανήτη αλλά όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι θα κάνουν πάρτι».  Γιατί συνεχώς καταστρέφουμε και δεν αναπληρώνουμε τίποτα από όλα αυτά που «καταναλώνουμε», μόνο σκουπίδια και βλάβες ανεπανόρθωτες αφήνουμε σ’ αυτόν τον πλανήτη φεύγοντας. Και προσπαθεί να μας εξηγήσει πως όσα «μεγάλα και σπουδαία» καταφέρουμε να κάνουμε  με το χρήμα και την κατανάλωση, «το ανθρώπινο είδος είναι το απόλυτο μηδενικό εάν εξαφανιστούν οι μέλισσες, οι νυχτερίδες, το πλαγκτόν και οι πεταλούδες». Διαβάστε την.  Είναι πολύ απλά αυτά που λέει. Ούτε 700 λέξεις. Και ήρθε και αυτή με άγγελο βεβαίως.

Μετά την Βάλια Μπαζού, θα βρείτε ένα κείμενο του Κώστα Εφήμερου από το ThePressProject, που μας λέει μερικές συγκεκριμένες αλήθειες και πως τις χειρίζονται τα ΜΜΕ, κατονομάζοντας κάποια από αυτά και προβάλλοντας ανάγλυφα και πολύ ξεκάθαρα την σχέση αλήθειας-διαφήμισης. Για να το πούμε πιο απλά μας εξηγεί με παραδείγματα γιατί δεν γράφεις ποτέ το επώνυμο «Λάτσης» αν έχεις ή θέλεις να έχεις διαφήμιση της Eurobank. Απλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας –που έλεγε (τραγουδούσε μάλλον) στην μεταπολίτευση και ο Λουκιανός Κηλαηδόνης και θύμωνε ο Γεώργιος Ράλλης και τον έλεγε «αναρχικό» και teddy-boy. Και αυτό το κείμενο άγγελος μου το έφερε εμένα, άσχετα που δεν τον πήραν είδηση στο ThePressProject γιατί, ως συνεπείς αριστεροί,  δεν πιστεύουν εκεί στους αγγέλους, άρα δεν μπορούν και να τους δούν. Η ουσία όμως είναι πως και αυτό το κείμενο είναι άλλη μία σαφής ένδειξη ότι ζούμε πιά ένα «Τέλος Εποχής» σε όλα τα επίπεδα. Κανείς δεν θα έγραφε έτσι αν δεν έβλεπε μπροστά του έναν τοίχο που πρέπει να γκρεμιστεί για να γεννηθεί κάτι καινούργιο, ένας άλλος τρόπος να συμμετέχουμε στην κοινωνία και να εκφραζόμαστε ελεύθερα, χωρίς δεσμεύσεις τόσο αξιοθρήνητα υλικές και καταναλωτικές. Στο ThePressProject το βλέπουν ότι έχουμε μπλέξει άσχημα και, προς τιμήν τους, τολμούν υπερβάσεις αδιανόητες μέχρι τώρα – αφού αν δεν γίνουν αυτές οι υπερβάσεις δεν θα αλλάξει τίποτα στην ουσία – και θα καταστραφούμε όλοι μαζί παρέα, αθώοι και ένοχοι και «αθώοι-ένοχοι».

Ο τέταρτος άγγελος μας έφερε το κείμενο του Παναγιώτη Αγγελόπουλου, του γιού του Θεόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, που δημοσιεύτηκε στην Athens Voice  λίγες μέρες πριν την κάψουνε αυτοί οι μουρόχαβλοι που νομίζουνε ότι έτσι θα πάμε μπρός και θα λύσουμε τα τεράστια προβλήματά μας, καίγοντας, βρίζοντας, καταστρέφοντας και αφήνοντας χαζές προκηρύξεις. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν που προέρχεται όπως ξέρουμε όλοι από μια οικογένεια και ένα περιβάλλον αστρονομικού χρηματοπιστωτικού πλούτου όπως τον μετράει το ισχύον παγκόσμιο «σύστημα», ανησυχεί με τον τρόπο του όπως ανησυχεί και ο Μακριδάκης, και η Βάλια Μπαζού, και το ThePressProject. Είναι ένας νέος άνθρωπος που καταλαβαίνει την πραγματική αξία της ζωής και του περάσματός μας από αυτόν τον πλανήτη που με μανία καταστρέφουμε λες και τον μισούμε και, όπως και ο Μακριδάκης, με τη λέξη «Πλούτος» άλλα εννοεί –όχι τα χρωματιστά κουπόνια. Διαβάστε τον λοιπόν με προσοχή γιατί σπάνια καταφέρνουν οι άνθρωποι να διαφοροποιηθούν τόσο αποφασιστικά από το βόλεμα του μεγάλου «υλικού πλούτου», ξεκινώντας μια πορεία αγώνων και αναζήτησης. Το κείμενό του έχει τίτλο «Η εποχή των τεράτων» γιατί θεωρεί, όπως γράφει, επίκαιρα τα λόγια του Αντόνιο Γκράµσι: «Ο παλιός κόσµος πεθαίνει και ο καινούργιος πασχίζει να γεννηθεί. Ζούµε στην εποχή των τεράτων».

Ο πέμπτος άγγελος μας θέτει (μέσω ενός άρθρου που υπογράφει ο Srecko Horvat της έγκυρής Βρετανικής «Guardian») μπροστά στη μεγάλη ευθύνη: Ο τίτλος του άρθρου είναι «Europe’s new left parties can make the dreams of 1968 come true». Χωρίς ερωτηματικό. Δεν ρωτάει αν τα αριστερά κινήματα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos που προηγούνται σε Ελλάδα και Ισπανία σε όλες τις δημοσκοπήσεις, μαζί με άλλα αριστερά κινήματα σε έξη συνολικά χώρες της Ευρώπης μπορούν να κάνουν τα όνειρα του Μάη του 68 ρεαλισμό και αλήθεια. Δεν έχει ερωτηματικό – που σημαίνει ότι η γνώμη του Horvat είναι πως, ναι, μπορούν. Γι’ αυτό κλείνει το άρθρο του με μια φανταστική συζήτηση του κάποτε αριστερού (του Μάη του 68 παιδί) Γιόσκα Φίσερ με τον νικητή των Ελληνικών εκλογών Αλέξη Τσίπρα. Η μετάφραση από το «Ποντίκι».

Όταν ο «κάποτε αριστερός» του ’68 (ο Φίσερ δηλαδή) κατηγορήσει τον Έλληνα ηγέτη για «εκτροπή άλλων χωρών σε επικίνδυνους αριστερούς δρόμους» θα μπορούσαμε να φανταστούμε τον Τσίπρα, λέει η Guardian, να απαντάει «Μα πρέπει να είσαι χαρούμενος». Και όταν ο μπερδεμένος Fischer ρωτήσει «Γιατί;» ο Τσίπρας απλά θα μπορούσε να του απαντήσει:

«Επειδή εκπληρώνω τα παιδικά σου όνειρα».

Όλοι οι άγγελοι-εξάγγελοι (Διονύση Σαββόπουλε) μοιάζουν να συμφωνούν απόλυτα σε κάτι: Ότι φτάσαμε επιτέλους στον τέλος της διαδρομής αυτού του συστήματος που θεοποίησε το χρήμα και σχεδόν κατέστρεψε και το οικοσύστημα και τις ψυχές των ανθρώπων – «καταναλωτών» του.

Στο χέρι μας είναι από εδώ και μπρός, νέοι, μεσήλικες  και μεγάλοι σε ηλικία, όσοι έχουμε δυνάμεις και όρεξη να συμβάλλουμε έστω στο απειροελάχιστο στην προσπάθεια να γίνει αυτό το «στρίψιμο της βίδας» που θα κάνει την ανθρωπότητα να συνειδητοποιήσει ότι προχωράει προς την ολική καταστροφή και να αλλάξει πορεία, να συνεργαστούμε, να βρούμε τον κοινό παρονομαστή, να ξεκινήσουμε από το αρχικό Άλφα.

Και των ασώματων αγγέλων τα αρχικά από Άλφα είναι. Γι’ αυτό τα νέα που μας φέρνουνε πια από παντού, συγκλίνουν σε μια πλήρη αναθεώρηση της Αλφαβήτας που διδαχθήκαμε.

Όλα από την αρχή.

Αξίζει τον κόπο!