Athens Voice: "Δεν φοβόμαστε τους εμπρηστές"

kathimerini.gr

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Athens Voice, η φωτιά που εκδηλώθηκε στα γραφεία της δεν θα έχει την παραμικρή επίπτωση στην κυκλοφορία του επόμενου τεύχους της, το οποίο αναμένεται να διανεμηθεί στα γνωστά σημεία της πόλης, την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου.  «Παρά τις υλικές και τεχνικές ζημίες, η εφημερίδα εργάζεται κανονικά», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση. 

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τασούλας, επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τα καμμένα από τον εμπρησμό γραφεία της Athens Voice στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 22 και ζήτησε να γίνει συνδρομητής της εφημερίδας προκειμένου να του αποστέλλεται κάθε εβδομάδα. Παρά την αναστάτωση που επικρατούσε στον χώρο, η αρμόδια υπάλληλος του λογιστηρίου ενέγραψε τον κ. Τασούλα στους ετήσιους συνδρομητές.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, από την επιτόπια έρευνα διαπιστώθηκε ότι η γυάλινη πόρτα της εισόδου ήταν θρυμματισμένη όχι εξαιτίας της φωτιάς αλλά από ανθρώπινο χέρι. Υπενθυμίζεται πως την ευθύνη της εμπρηστικής επίθεσης ανέλαβε η οργάνωση «Μαύρες Κυριακές – Κόκκινες νύχτες, Αναρχική ομάδα Αντικαπιταλιστικής Δράσης». 

"Aν ο εμπρησμός των γραφείων της Athens Voice είναι απόπειρα εκφοβισμού, οι δράστες της επιτυγχάνουν μόνο το αντίθετο αποτέλεσμα" τονίζεται στην ανακοίνωση της εφημερίδας. " Η Α.V. είναι μια ανεξάρτητη φωνή και θα συνεχίσει έτσι. Δεν θέλουμε να ζούμε σε μια χώρα που καίγονται εφημερίδες και απειλείται η ελεύθερη γνώμη. Θα προσπαθήσουμε με όλη μας τη δύναμη να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη. Ευχαριστούμε όλους αυτούς που σήμερα σε μια δύσκολη μέρα στάθηκαν δίπλα μας με όλους τους τρόπους. Ευχαριστούμε όλους τους συμπολίτες μας που πέρασαν από τα γραφεία για να μας πουν μια κουβέντα υποστήριξης, να ρωτήσουν αν χρειαζόμαστε κάτι. Το πραγματικά συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης ήταν η καλύτερη απάντηση. Ο εμπρησμός στα γραφεία της Α.V. δεν πρόκειται να επηρεάσει με κανένα τρόπο τη λειτουργία της. Ευτυχώς οι υλικές ζημιές διορθώνονται. Άλλες δεν έχουμε να μετρήσουμε."

«Εναντίον της δημοκρατίας στρέφονται οι επιθέσεις στους ανθρώπους του Τύπου» τονίζει με σχετική της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ένωσης Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), με αφορμή την επίθεση. Τέτοιου είδους επιθέσεις αποσκοπούν στην υπονόμευση του δικαιώματος των δημοσιογράφων να εκφράζονται ελεύθερα και να εργάζονται με ασφάλεια, τονίζει η ΠΟΕΣΥ.

Την εμπρηστική επίθεση αποδοκίμασε η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωσε ότι «ούτε ο Τύπος εκφοβίζεται ούτε η Δημοκρατία στον τόπο μας από τέτοιου είδους τρομοκρατικές επιθέσεις». Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι «το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση.

«Η εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Athens Voice είναι καταδικαστέα και βάλλει κατά της ελευθερίας του Τύπου», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΣΥΡΙΖΑ. «Καμιά προσπάθεια φίμωσης του Τύπου δεν πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους» σχολιάζει το Ποτάμι για την επίθεση, ενώ συμπληρώνει πως «η εγκληματική επίθεση στα γραφεία της Athens Voice πρέπει να βρει το σύνολο των δημοκρατικών κομμάτων και πολιτών απέναντι». «Τα σκοτεινά μυαλά που τη σχεδίασαν και την εκτέλεσαν», τονίζει σχετική ανακοίνωση του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, «είναι εχθροί της ελευθεροτυπίας και της Δημοκρατίας».

Τέλος, η Δημοκρατική Αριστερά καταδίκασε με τη σειρά της την επίθεση και εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους δημιουργούς της, με σχετική της ανακοίνωση. «Η ελευθερία της έκφρασης παραμένει αδιαπραγμάτευτη», καταλήγει. Την επίθεση καταδίκασε και το ΚΚΕ, ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως «τέτοιου είδους ενέργειες δεν έχουν σχέση με το οργανωμένο λαϊκό κίνημα».

Ο Γιάννης Σουλιώτης σε άλλο άρθρο της "Καθημερινής" με τίτλο "Αναρχικοί οι εμπρηστές της «Αthens Voice»" γράφει τα εξής:

Η «Αναρχική ομάδα αντικαπιταλιστικής δράσης» ανέλαβε με κείμενο που αναρτήθηκε χθες το βράδυ στο Διαδίκτυο την ευθύνη για τον εμπρησμό των γραφείων της Athens Voice. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά ξέσπασε στις 6.45 το πρωί στον 3ο όροφο του κτιρίου που στεγάζει τα γραφεία της εφημερίδας, στην οδό Χαρ. Τρικούπη 22. Στην επιχείρηση κατάσβεσης πήραν μέρος δέκα πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα. Παρότι αρχικά η πυρκαγιά αποδόθηκε σε τυχαίο συμβάν, από την αυτοψία στον χώρο προέκυψαν ευρήματα που κατέτειναν στην εκδοχή του εμπρησμού και έτσι η έρευνα ανατέθηκε στην υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, από την επιτόπια έρευνα διαπιστώθηκε ότι η γυάλινη πόρτα της εισόδου ήταν θρυμματισμένη όχι εξαιτίας της φωτιάς αλλά από ανθρώπινο χέρι. Τα θραύσματα μάλιστα από τα τζάμια βρέθηκαν πεσμένα στο έδαφος με τέτοιο τρόπο που έδειχναν ότι η φθορά της πόρτας έγινε απ’ έξω προς τα μέσα και όχι το αντίστροφο. Πάντως, πηγή από την Πυροσβεστική διευκρίνισε ότι δεν βρέθηκαν υπολείμματα εμπρηστικού μηχανισμού (π.χ. γκαζάκια) και επομένως ως πιθανότερη θεωρείται η εκδοχή οι δράστες να περιέλουσαν τα γραφεία με εύφλεκτο υγρό και να έβαλαν φωτιά. Στα γραφεία που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στεγάζεται η συντακτική ομάδα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Athens Voice. Το κόστος της ζημιάς εκτιμάται σε περίπου 30.000 ευρώ.

Την εμπρηστική επίθεση αποδοκίμασε η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δήλωσε ότι «ούτε ο Τύπος εκφοβίζεται ούτε η Δημοκρατία στον τόπο μας από τέτοιου είδους τρομοκρατικές επιθέσεις». Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι «το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση. Η προκήρυξη με την οποία έγινε η ανάληψη της ευθύνης αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η Athens Voice συμμετέχει στην καθεστωτική προπαγάνδα για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, για την επιβολή νυχτερινής εργασίας στα εμπορικά καταστήματα (Λευκές Νύχτες), γενικότερα για την αγιοποίηση της ελεύθερης αγοράς που εξοντώνει τους εκμεταλλευόμενους» και καταλήγει με το σύνθημα «Μαύρες Κυριακές - Κόκκινες Νύχτες».