Στοχασμοί επί ελαιών

του Γιάννη Μακριδάκη

Σήμερα κατά το μάζεμα της ελιάς ερχόταν επίμονα στον νου μου η πρόσφατη εκδήλωση στο καφέ Πόλις. Σκεφτόμουν τους τόσους ανθρώπους που με τίμησαν με την παρουσία τους εκεί και κατέκλυσαν την ευρύχωρη αίθουσα και το αίθριο για τρεις και πλέον ώρες. Γλύκαινε το είναι μου μέσα στην ψύχρα του βουνού η αγάπη που εισέπραξα με χίλιους δυο τρόπους, ρίγανες και βοτάνια, βιβλία, σπόρια, βλέμματα, λόγια, αγκαλιές, φιλιά και χειραψίες σφιχτές από παλαιούς και νέους συνοδοιπόρους.

Σκέφτηκα σήμερα εκεί, επί του όρους των ελαιών όπου βρισκόμουν, όλους εσάς που με τιμάτε καθημερινά αφιερώνοντας τον χρόνο της ζωής σας στην ταπεινή μου ύπαρξη. Που έρχεστε στις εκδηλώσεις, που διαβάζετε και έχετε φθάσει τα βιβλία μου στο να αναγράφουν πολλές εκδόσεις και πολλές χιλιάδες αντιτύπων, που μπαίνετε σε τούτο εδώ το ιστολόγιο και επικοινωνούμε καθημερινά με μέηλ και μηνύματα.

Όλοι εσείς, όλοι εμείς είμαστε η απόδειξη ότι αλλάζει το τοπίο. Το καθεστώς της αναξιοπρέπειας και οι εκφραστές του, από τους παπαγάλους του, ηλεκτρονικούς και έντυπους μέχρι το κάθε μικροσύστημα αυτοαποκαλούμενων και αλληλοκαλούμενων, σπουδαίων φυσικά, “καλλιτεχνών” και “συγγραφέων”, αυτό το ανέκαθεν γλοιώδες και δυσώδες έλος, το έχουμε αφήσει πλέον πίσω μας προ πολλού.

Όλοι εσείς, όλοι εμείς είμαστε η απόδειξη ότι δεν έχει πια καθόλου δύναμη επί της ζωής μας το σύστημα της αναξιοπρέπειας, που έφτιαχνε φίρμες μέχρι πρόσφατα κι ακόμη προσπαθεί αλλά πνέει τα λοίσθια, φίρμες οι οποίες τώρα που καταρρέει προσπαθούν κι αυτές με την σειρά τους να το στηρίξουν με τα λόγια τους τα χυδαία και τις πράξεις τους τις χυδαιότερες, του ανταποδίδουν δηλαδή τις υπηρεσίες που τους πρόσφερε όπως μπορεί ο καθένας.

Όλοι εμείς είμαστε η απόδειξη ότι οι άνθρωποι μπορούν καλύτερα να εκτιμούν, να επικοινωνούν και να πορεύονται δίχως κολαούζους και καθοδηγητές, δίχως όλους αυτούς τους “σπουδαίους” κενούς στην ψυχή και στο πνεύμα, που σε κάθε εποχή παίρνουν απροκάλυπτα και ξεδιάντροπα το μέρος των ισχυρών του “πλούτου” του υλικού.

Οι (“πνευματικοί”) άνθρωποι κάθε εποχής αναγνωρίζονται μετά τον θάνατο της εποχής.

 

ΥΓ

Ο ένας φορτσάρει τεντώνοντας το χέρι του αυταρχικά προς τους φοιτητές και κάνοντας μορφασμούς έμπλεους απολυταρχισμού και μίσους.

Ο άλλος τεντώνει το ράμφος του σε απέλπιδα προσπάθεια να συμπεριληφθεί κι αυτός την τελευταία έστω στιγμή στο πάνθεον των αναγνωρισμένων φιλοσόφων της κατάντιας μας.

Ρηχοί στη σκέψη, ανούσιοι, παρωχημένοι όσο και αστείοι, εκφραστές του απολυταρχισμού και της παρακμής της παραπαίουσας εποχής μας, η οποία τους παίρνει μαζί της.

“Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και φιλόσοφοι” του συστήματος. Σημεία των καιρών. Επιτέλους, πιάσαμε πάτο.
 

Προσεχείς εκδηλώσεις

Ξάνθη

Βιβλιοπωλείο “Δύο”
Τρίτη 25 Νοεμβρίου

Καβάλα (ΔΗΠΕΘΕ), «ΗΛΙΟΣ ΜΕ ΔΟΝΤΙΑ»

Ένας σπαραχτικός μονόλογος, μία χειμαρρώδης συνειρμική αφήγηση ζωής, που ακροβατεί ανάμεσα στο λογικό και το παράλογο, στο τώρα και στο χθες, με πικρές αναφορές στα ”χρηστά ήθη” της ελληνικής επαρχίας, την υποκρισία, τον μίζερο καθωσπρεπισμό. Ο Κωνσταντής. Ένα θύμα κοινωνικού ρατσισμού στις αρχές του αιώνα στη Χώρα της Χίου. Ένας άνθρωπος, παράπλευρη απώλεια ενός ιστορικού πολεμικού δυστυχήματος, ο φάκελος του οποίου δεν άνοιξε ποτέ…

Σκηνοθεσία – Θεατρική μεταφορά: Βασίλης Βασιλάκης
Ερμηνεύει ο Βασίλης Βασιλάκης

Τρίτη 25 – Τετάρτη 26 Νοεμβρίου  στις 21.00
Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου
Τιμές εισιτηρίων: 10€ – 5€ (μαθ.-φοιτ.-ανέργων)

* Την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου, θα βρίσκεται στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, ο συγγραφέας του έργου κ. Γιάννης Μακριδάκης προκειμένου να συζητήσει με το κοινό για την παράσταση, αμέσως μετά το τέλος της. 

Τρίκαλα

Βιβλιοπωλείο Κλεψύδρα
Παρασκευή 28 Νοεμβρίου

Βόλος

Βιβλιοπωλείο Χάρτα
Συνάντηση και συζήτηση περί λογοτεχνίας με τους αναγνώστες των βιβλίων. Συντονίζει ο Θωμάς Κοροβίνης
Σάββατο 29 Νοεμβρίου ώρα 12 μεσημέρι

Βόλος

Συμμετοχή στην Πανελλήνια συνάντηση συλλογικοτήτων για το νερό
Σάββατο και Κυριακή 29 και 30 Νοεμβρίου

Θεσσαλονίκη

Συνεταιριστικό Βιβλιοπωλείο “Ακυβέρνητες Πολιτείες”
Στο αμφιθέατρο της ΕΤ3
Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου

Προσεχώς κι άλλες λεπτομέρειες και αφίσες εκδηλώσεων

Καλή αντάμωση