Μπροστά στο μεγάλο αδιέξοδο

του Άλκη Μηλιόπουλου

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θέλουν εκλογές με την δικαιολογία ότι όλοι οι κόποι (μας), θα πάνε στράφι και η χώρα θα γυρίσει πίσω στην αρχή της κρίσης.  Θεωρούν βέβαια  ότι οι ίδιοι είναι απόλυτα αναγκαίοι για την σωτηρία του κράτους. Επιμένουν πως αν προκηρυχθούν εκλογές θα επέλθει πολιτική αβεβαιότητα με συνέπεια τα spread να εκτοξευθούν, η χώρα να μην μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, να χρειάζεται να ξαναμπεί σε πιο αυστηρό μνημόνιο και η οικονομική «ομαλότητα» και «αναπτυξιακή» πορεία της χώρας να γκρεμιστεί. Είναι σχεδόν βέβαιο από τις τελευταίες «μυστικές» μετρήσεις αλλά και τις φανερές δημοσκοπήσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει την πρωτιά με κάποια διαφορά, πολύ πιθανόν και μεγάλη. Η άμεση επίπτωση θα είναι το ισχύον πολιτικό προσωπικό να χάσει  την εξουσία, άρα και η «συγκυβέρνηση» την διακυβέρνηση του τόπου.

Πιστεύουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος ότι (αν) κατορθώσει η τωρινή Βουλή να αναδείξει νέο πρόεδρο θα μπορέσουν «να φέρουνε καπάκι την κατάσταση». Ότι ο απλός άνθρωπος στα δύο επόμενα χρόνια θα νιώσει την διαφορά στην τσέπη του. Ότι θα ανοίξουν καινούργιες δουλειές με αποτέλεσμα να αναγνωρισθεί ο κόπος τους και τα ποσοστά τους, Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ, να αρχίσουν να αυξάνονται με στόχο να κερδίσουν τις εκλογές του 2016.  

Οι συγκυβερνώντες αρχηγοί των δύο κάποτε «μεγάλων κομμάτων»,  σπέρνουν συνεχώς φόβο στην κοινωνία πιστεύοντας ότι έτσι θα θερίσουν καρπούς τόσο για τους ίδιους όσο και για τα κομματικά τους στελέχη. Έχουν ξεχάσει πως όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες.  Είμαστε στο μέσον μιας μεγάλης πολιτισμικής οικονομικής αλλά και ηθικής κρίσης  που λίγο θέλει να εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους.  Οι τράπεζες κάθε μέρα παλεύουν να σταθούν όρθιες. Οικογένειες κρυώνουν δίχως θέρμανση. Μαγαζιά ακόμη κλείνουν. Καφενεία ανοίγουν παντού. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν χτυπήσει ταβάνι (να δούμε αν οι καταχρεωμένοι Έλληνες θα αντιδράσουν θετικά στις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν) και οι πιστωτές μας δεν κάνουν βήμα πίσω από τα προσυμφωνημένα γιατί γνωρίζουν καλά πως αν μας αφήσουν λάσκα τότε είναι που θα ξανακυλήσουμε στην λάσπη.

Μεγάλο το αδιέξοδο φίλοι μου.

Είναι καιρός «η εξουσία να γίνει σκοπός και να μην είναι αυτοσκοπός» – όπως σωστά είπε ο Στέλιος Ράμφος στην διάλεξη – διάλογο που οργανώθηκε από το «ΠΟΤΑΜΙ» του κ. Σ. Θεοδωράκη, μπροστά σε εκατοντάδες θεατές.  «Οι πολιτικοί να κοιτάξουν το κοινό καλό και όχι ότι τους βολεύει αυτούς». 

Αυτό που απαιτούμε πια εμείς οι πολίτες της μεγάλης πλειοψηφίας, είναι να υπάρξει μια καθαρή διαχείριση που θα ενθαρρύνει και θα δανειοδοτήσει νέες καινοτόμες επιχειρηματικές προσπάθειες, βασισμένες σε καινούργιες ιδέες ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη χώρα και επιχειρούν αλλού, εκεί που το οικονομικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό.

Αρκετά πια με την ντόπια ολιγαρχία που τα θέλει όλα δικά της.