Η οικονομική μεταρρύθμιση των μνημονίων

του Ξενοφώντα Ίσσαρη

Συγκλονιστικά τα συμπεράσματα που μπορεί να εξάγει ακόμη και ο απλός πολίτης, για την ελληνική οικονομία, όπως την έχουν διαμορφώσει οι μνημονιακές "μεταρρυθμίσεις", μόνο από μια ματιά στον πίνακα της ετησίας μελέτης του ICAP που δημοσιεύει η Καθημερινή, στο σχετικό της άρθρο

Σημαντικότερα τα εξής:

  1. 494 μεγάλες επιχειρήσεις που μπορεί να δίνουν εργασία και σε 500,000 εργαζόμενους αγωνίζονται να επιβιώσουν με 2,81 δις κέρδη σε κύκλο εργασιών 74,78 δις δηλαδή με ποσοστό κερδών προ φόρων κάτω του 5%
  2. 6 τράπεζες που δίνουν δουλειά σε μόλις 25,000 εργαζόμενους κέρδισαν 4,8 δις όταν ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες μεγαλύτερες 494 επιχειρήσεις κέρδισαν μολις 2,8 δις!
  3. Αν οι τράπεζες επαναδιοχέτευαν μέρος των κερδών τους στην αγορά, τα κέρδη των άλλων επιχειρήσεων θα ήταν προφανώς περισσότερα.
  4. Μετά που όσα κερδίζουν οι τράπεζες αφαιρούνται σαν ρευστότητα από την αγορά. οι υπόλοιπες μεγάλες επιχειρήσεις (και δεκάδες μικρότερες), που ηδη τρέχουν με απελπιστικά μικρό μικτό κέρδος, εξαρτώνται ολοένα περισσότερο, και γίνονται όμηροι, του δανεισμού τους απο τις τράπεζες. Οι οποίες έτσι κερδίζουν ακόμη περισσότερα και αποσύρουν από την αγορά ακόμη μεγαλύτερη ρευστότητα.

Εν κατακλείδι ο πίνακας αυτός μας δείχνει με λίγα νούμερα ότι ενώ μας έλεγαν πως πρέπει να "σώσουμε" τις τράπεζες για να μην καταρρεύσει η οικονομία, την οποία υποτίθεται οι τράπεζες στήριζαν, ΕΠΕΙΔΗ ΣΩΣΑΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, και όχι μόνον, τους χαρίσαμε την αστρονομική κερδοφορία 68% επί του κύκλο εργασιών τους, περνάνε καλά 25000 μόλις τραπεζοϋπάλληλοι, από ολόκληρο το εργατικό δυναμικό της χώρας, όταν κατα τα άλλα κατέρρευσε όλη η οικονομία της χώρας.

Ολόκληρο το σχετικό άρθρο της "Καθημερινής"

Τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, καθώς και τους 200 πιο κερδοφόρους ομίλους εταιρειών, βάσει δημοσιευμένων ισολογισμών για τη χρήση του 2013, αναδεικνύει στο πλαίσιο της έκδοσης Business Leaders in Greece, η ICAP Group. Kορυφαία κερδοφόρος εταιρεία για το 2013 ανεδείχθη η Alpha Bank, η οποία κατέλαβε την κορυφή και ακολουθεί στη 2η θέση η Τράπεζα Πειραιώς. Νεοεισερχόμενες εταιρείες στο Top 20 είναι επίσης η Αεροπορία Αιγαίου και τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών. Όπως σημειώνεται στην ειδική έκδοση της ICAP, μετά έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα σε μία σημαντική καμπή με τις υφεσιακές πιέσεις να εμφανίζουν τάσεις αποκλιμάκωσης.

Ειδικότερα, οι 500 πιο κερδοφόρες εταιρείες κάλυψαν με τον κύκλο εργασιών τους ποσοστό 50% του συνολικού κύκλου εργασιών όλων των εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς, εμφάνισαν λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 13,2 δισ. ευρώ, πολλαπλάσια των αντίστοιχων EBITDA του συνόλου των επιχειρήσεων, τα οποία διαμορφώθηκαν σε 10,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα εμφάνισαν συνολικά κέρδη προ φόρου 7,6 δισ. ευρώ το 2013, ενώ το τελικό καθαρό αποτέλεσμα του συνόλου των εταιρειών ήταν (για τέταρτη χρονιά) ζημιογόνο, με ζημίες 1,3 δισ. ευρώ. Κορυφαία (βάσει κερδοφορίας) βιομηχανική επιχείρηση το 2013 ήταν η Μότορ Οϊλ ακολουθούμενη από την Καρέλια. Στην τρίτη και τέταρτη θέση βρέθηκαν η ΜΕΤΚΑ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Στον τομέα του εμπορίου αντίστοιχα, στην κορυφή της κερδοφορίας βρέθηκε για πέμπτο συνεχές έτος η εταιρεία Jumbo. Την κορυφαία πεντάδα των κερδοφόρων εμπορικών επιχειρήσεων συμπληρώνουν τα ΚΑΕ, ο ΑΒ Βασιλόπουλος, ο Σκλαβενίτης και ο Μασούτης. Στον τομέα των λοιπών υπηρεσιών, η ΔΕΗ βρίσκεται στη κορυφή της κατάταξης και ακολουθούν η Cosmote και ο ΟΤΕ. Ακολουθούν ο ΟΠΑΠ και η ΑΔΜΗΕ. Στο τομέα των τραπεζών - Factoring υπήρξαν «θεαματικές» αλλαγές, αφού στην κατάταξη των Business Leaders το 2013 από πλευράς του τραπεζικού συστήματος βρίσκονται μόνον τρεις τράπεζες, οι δύο εκ των οποίων, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, κατέλαβαν αντίστοιχα την 1η και 2η θέση των top500 εταιρειών βάσει κερδών EBITDA. Τέλος, στον τομέα του τουρισμού η κορυφαία πεντάδα αποτελείται από τρεις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, με επικεφαλής τις εταιρείες Autohellas (Hertz) ΑΤΕΕ και Olympic A.E. και δύο ξενοδοχειακές επιχειρήσεις (με επικεφαλής τη ΦΑΙΑΞ Α.Ε.).

Ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group, Νικήτας Κωνσταντέλλος, αναφερόμενος στην έκδοση Business Leaders in Greece, επεσήμανε τα εξής:«Χαρακτηριστικό της μεταβλητικότητας της εποχής είναι ότι 129 εταιρείες της αντίστοιχης κατάταξης του 2012 δεν περιλαμβάνονται στην κατάταξη του 2013 και αντικαθιστώνται από άλλες επιχειρήσεις. Τέλος, το γεγονός ότι από τις 500 κερδοφόρες εταιρείες του 2012 μόνον 62 είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είναι ενδεικτικό της μεγάλης προσπάθειας που απαιτείται ώστε αυτό να καταστεί πόλος έλξης των σημαντικότερων ελληνικών εταιρειών».