Και λίγη Αλήθεια, επιτέλους

του Ξενοφώντα Ίσσαρη

Το παρακάτω κείμενο ακολουθεί μεταφρασμένο και στα ελληνικά για να πληροφορηθούν ακόμη και όσοι δεν γνωρίζουν καλά αγγλικά. Όσοι γνωρίζουν μπορούν να το διαβάσουν στην original έκδοση του εδώ: http://landartgenerator.org/blagi/archives/127

Σε περίληψη η απόλυτα επιστημονικά τεκμηριωμένη αυτή έκθεση δείχνει ότι αν οι ΗΠΑ μετά που εισέβαλαν στο Ιράκ, ξόδευαν όσα έκτοτε ξοδεύουν για να διατηρούν την στρατιωτική τους Κατοχή, για να φτιάξουν φωτοβολταικά πάρκα εκεί, σήμερα όλοι οι Ιρακινοί θα μιλούσαν αγγλικά. Επειδή θα το ήθελαν, από ευγνωμοσύνη.

Ακόμη περισσότερο, αν η παγκόσμια κοινότητα ξόδευε, ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ από όσα ξοδεύει ΕΤΗΣΙΩΣ για να διενεργήσει πολέμους για το πετρέλαιο και τα παράγωγα του,  για να εγκαταστήσει φωτοβολταικά πάρκα, θα είχε καλύψει ΟΛΕΣ τις ενεργειακές της ανάγκες για 25 χρόνια (όσο κρατάει η εγγύηση καλής λειτουργίας των φ/β). Χωρίς να συνυπολογιστούν τα έξοδα για την έρευνα, και τις εγκαταστάσεις εξόρυξης και διανομής του πετρελαίου. Κι αυτό ύστερα που όλα αυτά θα έχουν γίνει … θα τελειώσει !

Σήμερα που ο “Βάρβαρος”, τόσο χαρακτηριστικό όνομα αλήθεια, το πλοίο της Τουρκίας, ετοιμάζεται, σε συνεννόηση φυσικά με μια παγκόσμια υπερελίτ που στέκει παρασκηνιακά στο απυρόβλητο, να βυθίσει και πάλι τον κόσμο στην βαρβαρότητα, πυροδοτώντας τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτή η έκθεση μας αποδεικνύει ότι αυτός ο πόλεμος δεν θα γίνει για την ενέργεια

———————- ***  ————————

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ( Energy Information Administration ), η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας σε όλες τις μορφές της (βαρέλια πετρελαίου, κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, βατ της υδροηλεκτρικής ενέργειας, κλπ) προβλέπεται να φθάσει σε 678 τετράκις εκατομμύρια Btu ( ή 7,15 exajoules) από το 2030 – μια αύξηση 44% σε σχέση με τα επίπεδα του 2008 (επίπεδα για το 1980 ήταν 283 τετράκις εκατομμύρια Btu και βρισκόμαστε σε περίπου 500 τετράκις εκατομμύρια Btu σήμερα).

Αναρωτιέμαι τι θα χρειαζόταν σε επιφάνεια εδάφους και τι είδους επενδύσεις σε υποδομές για να παρέχουν την εν λόγω ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας μόνο ηλιακούς συλλέκτες. Για να δημιουργήσουμε καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οχήματα και εξοπλισμό αν θέτοντας ότι ένα μέρος του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί (σ. μ. μέσω ηλεκτρόλυσης, η Γερμανία προχώρησε ήδη σε μια τέτοια εφαρμογή από πέρυσι σε βιομηχανική κλίμακα) για να δημιουργήσει υδρογόνο. Θα πρέπει όλοι να αρχίσουν να αναρωτιούνται για αυτά τα πράγματα επειδή δεν θα έχουμε κι άλλη επιλογή * από την στροφή του επόμενου αιώνα.

Για να κάνουμε τον λογαριασμό θα αρχίσουμε με το μεγάλο νούμερο 678.000.000.000.000.000 Btu. (σ.τ.μ. το Btu είναι μονάδα μέτρησης ενέργειας που όλοι ξέρουμε από την κατανάλωση των κλιματιστικών)

Η μετατροπή αυτή σε KW • h [1 Btu = 0,0002931 kW • h (κιλοβατώρες)] κάνει 198.721.800.000.000 kW • h (199.721 TW • h). Αυτή είναι η παγκόσμοια κατανάλωση σε κιλοβάτ για έναν ολόκληρο χρόνο. Ως σύγκριση παρτε ότι ένα μέσο νοικοκυριό χρησιμοποιεί περίπου 18.000 kW • h ανά έτος (1/11 δισεκατομμυριοστό της συνολικής χρήσης του κόσμου).

Μπορούμε να πάρουμε 0.2 KW ενέργεια από κάθε ένα τετραγωνικό μέτρο γης ( είναι η απόδοση 20% των 1000 βατ που χτυπούν την επιφάνεια σε κάθε τετραγωνικό μέτρο γης ).

Μέχρι τώρα γνωρίζουμε την ικανότητα του κάθε τετραγωνικού μέτρου γηϊνης επιφάνειας σε τελική παραγωγή ενέργειας. Για να καταλάβουμε πόσο χώρο θα χρειαστούμε, πρέπει να πολλαπλασιάσουμε την ικανότητα παραγωγής σε κιλοβάτ του κάθε μέτρου γης με τον αριθμό των ωρών που μπορούμε να περιμένουμε κάθε ένα από αυτά τα τετραγωνικά μέτρα των φωτοβολταϊκών πάνελ να εξάγει ακριβώς τα 0.2KW ( δηλαδη κιλοβάτ Χ ώρες = kW • h).

Χρησιμοποιώντας το 70% ως μέσο όρο ηλιοφάνειας ετησίως ( υπολογίζοντας χειμώνα καλοκαίρι και μέρες που δεν βρέχει, μεγάλα μέρη του κόσμου, όπως η ανώτερη Αφρική και την Αραβική χερσόνησο έχουν 90-95% – έτσι αυτός ο αριθμός υπερκαλύπτεται στον υπολογισμό) μπορούμε να πούμε ότι θα υπάρξουν 250 ημέρες ηλιοφάνειας ετησίως για 8 ώρες κάθε μιας από αυτές τις μέρες κατά μέσο όρο. Αυτό κάνει 2.000 ώρες ετησίως εκτεθειμένη επιφάνεια στο άμεσο ηλιακό φως.

Ως εκ τούτου, μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε κάθε τετραγωνικό μέτρο από 2.000 για να φθάσουμε στην ΕΤΗΣΙΑ παραγωγή ανά τετραγωνικό μέτρο των 400 kW • h.

Διαιρώντας την παγκόσμια ετήσια ζήτηση με τα 400 kW • h παραγωγή του κάθε τετραγωνικού μέτρου (198,721,800,000,000 / 400) φτάνουμε στα 496,804,500,000 τετραγωνικά μέτρα ή αλλιώς 496.805 τετραγωνικά χιλιόμετρα (191.817 τετραγωνικά μίλια) ως περιοχή που απαιτείται για να τροφοδοτήσει τον κόσμο με ηλιακούς συλλέκτες. Αυτό είναι μια έκταση περίπου ίση με την έκταση της Ισπανίας. Που αρκεί για τις ΕΤΗΣΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.

Αν αυτή η επιφάνεια τώρα διαιρεθεί σε 5.000 εγκαταστάσεις ανα τον κόσμο (μέσος όρος 25 ανά χώρα), στο κάθε φωτοβολταικό παρκο θα αντιστοιχεί έχει λιγότερο από 10 χιλιόμετρα η μία του πλευρά. Τα Ηνωμένα Αραβικα Εμιράτα έχουν σχέδια για την κατασκευή πάρκου των 1,500MW εως το 2020 τα οποία θα απαιτήσουν ένα διάστημα 3 χιλιομέτρων ανά πλευρά. Εάν τα ΗΑΕ κατασκευάσουν τα άλλα 7 χιλιόμετρα ανά πλευρά αυτής της περιοχής, θα είναι σε θέση να τροφοδοτούνται ως έθνος στο εξής πλήρως με ηλιακή ενέργεια. Οι ΗΠΑ θα απαιτούσαν μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή και περίπου 1.000 από αυτά τα σούπερ-sites. Κοκ.

Τι σημαίνει αυτό σε πρακτική, άμεση εφαρμογή 

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη 170.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους καταστρέφονται κάθε χρόνο. Αν κατασκευάζαμε ηλιακά πάρκα στη θεση τους με τον ίδιο ρυθμό, θα είχαμε καλύψει την παγκόσμια ζήτηση σε μόλις 3 χρόνια !

Υπάρχουν 1,2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γεωργικής γης στην Κίνα. Αυτό ισοδυναμεί με 2.5 φορές την έκταση που θα απαιτούσε το ηλιακό αγρόκτημα ικανό να τροφοδοτήσει ολόκληρο τον κόσμο με τις ανάγκες του 2030.

Συγκρίνετε αυτό λοιπόν με την έρημο της Σαχάρας (που δεν θα στερήσει αγροτική καλλιέργεια από κανέναν και έχει την μεγαλύτερη ετήσια ηλιοφάνεια παγκοσμίως) :

Η Σαχάρα είναι 9.064.958 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ή 18 φορές η συνολική απαιτούμενη έκταση για να τροφοδοτήσουμε τον κόσμο.

Με άλλο μέτρο , «η ακατοίκητη περιοχή της ερήμου Σαχάρας είναι πάνω από 9 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, η οποία αν καλύπτονται με ηλιακούς συλλέκτες θα παρέχουν 630 Terawatts συνολικής ισχύος. Όταν ο τρέχον ρυθμός κατανάλωσης ενέργειας της Γης είναι περίπου 13,5 TeraWatts σε οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή (συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, άνθρακα, πυρηνική και υδροηλεκτρική), το μέτρο αυτό φτάνει τις 46 φορές την έκταση που απαιτείται για την συνολική ενεργειακή κάλυψη και δείχνει ότι οι αριθμοί μου είναι πολύ συντηρητική.

Συγκρίνετε το με εθνικές οδούς καλυμένες με φωτοβολταικά (σ.τ.μ. Στις ΗΠΑ ήδη εφαρμόζεται καλυψη δρόμων με τέτοια αντί για άσφαλτο) :

Με αναλογία πυκνότητας εφαρμογής των φβ στους δρόμους 800 χιλιομέτρων ανά 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνολικό μήκος 75.440 χιλιόμετρα, η συνολική έκταση του συστήματος μεγάλων αυτοκινητόδρομων των ΗΠΑ είναι 94.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ή το 20% του συνολικού απαιτούμενου εδάφους για την κάλυψη των παγκόσμιων αναγκών. Όπως οι ΗΠΑ επίσης καταναλώνουν περίπου το 20% της παγκόσμιας ενέργειας η εφαρμογή αυτή στους δρόμους της μόνο αρκεί για να καλύψει στο εξής όλες τις ανάγκες τους.

Συγκρίνετε το με γήπεδα γκολφ:

Το τυπικό γήπεδο γκολφ καλύπτει περίπου ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο. Έχουμε 40.000 από αυτά σε όλο τον κόσμο ανοικτές επιφάνειες που έχουν σχολαστικά διατηρηθεί. Αν χρησιμοποιούντο για φωτοβολταϊκά πάρκα θα απέδιδαν μόνον αυτά το 10% των παγκόσμιων αναγκων.

Επίσης, να θυμάστε ότι εργαζόμαστε εδώ με ένα χειρότερο σενάριο που βασίζεται σε προβλέψεις για το έτος 2030 που επιβαρύνονται πολύν με την ανάπτυξη. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε όμως αν μειώναμε αντίστοιχα το συνολικό φορτίο Btu; Απλά οι αποδόσεις θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες, ο απαραίτητος χώρος πολύ μικρότερος και το παγκόσμιο ενεργειακο πρόβλημα μέχρι το 2030 πλεον μόνιμα και το κυριότερο καθαρά για το περιβάλον, λυμένο.

Στόχος μας πρέπει να είναι η κατασκευή το συντομότερο της περιοχής που απαιτείται και την ίδια στιγμή η μείωση της ζήτησης μας, τόσο με απόλυτη χρήση της υπάρχουσας τεχνολογίας και των καινοτομιών (σ.τ.μ. ενα κλιματιστικό ινβερτερ σήμερα καταναλώνει το 1/5 της ενέργειας που κατανάλωνε ενα κλιματιστικό ίδιας ισχύος χωρίς ινβερτερ εως πριν 5 χρόνια) όσο και με την έναρξη των απαραίτητων έργων υποδομής σήμερα παντού σε όλο τον κόσμο. Σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι αδιανόητες.