Αν και η κουζίνα είναι συχνά περιγράφεται ως απλή και τα υλικά για τα περισσότερα πιάτα είναι αρκετά βασικό, η διατροφική κουλτούρα της Σκανδιναβίας προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν τα γεύματα που έχουν τελειοποιήσει εδώ και χιλιάδες χρόνια και επηρεασμένη από τη Σκανδιναβική και Viking παραδόσεις.

Αντίθετα με τη λαϊκή πεποίθηση, η σκανδιναβική κουζίνα δεν περιορίζεται αυστηρά στα ψάρια. Πιάτα που βρέθηκαν σε όλη τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ισλανδία, τη Δανία και τη Φινλανδία γίνεται με μια ποικιλία των συστατικών που προέρχονται από τη γη και τη θάλασσα. Γνωστή στους ντόπιους ως husmanskost (“αγρότη ναύλος”), θα βρείτε πιάτα με παντζάρια, πατάτες, αγγούρια, και τα μήλα σε συνδυασμό με μια μεγάλη ποικιλία από θαλασσινά, χοιρινό, πουλερικά και κρέας.

Σαν τυπικό Σκανδιναβικό σχέδια, όμως, το μαγείρεμα σε αυτή την περιοχή ξύλα ως επί το πλείστον στα βασικά, αλλά υπάρχει ένα κομμάτι της Σκανδιναβικής ιστορία πίσω από κάθε πιάτο. Για παράδειγμα, τα γεύματα των Βίκινγκς σχεδόν πάντα περιελάμβαναν στρείδια ή μύδια και περιστασιακά χαρακτήρισε αρνί, τυρί, λάχανο, μήλα, κρεμμύδια, μούρα, και καρύδια—τα οποία μπορούν να βρεθούν σε πολλά τοπικά πιάτα σήμερα.

Βασικά συστατικά: από τη γη, τη θάλασσα, και λίμνες γλυκού νερού
Σκανδιναβία εκτείνεται σε όλη τη βόρεια Ευρώπη, συνορεύει προς τα βόρεια από τη Θάλασσα του Μπάρεντς, Γροιλανδία Θάλασσα και στον Αρκτικό Ωκεανό στα δυτικά από τη νορβηγική Θάλασσα και στον Ατλαντικό Ωκεανό και στα νότια από την Εσθονία, τη Βαλτική Θάλασσα, την Πολωνία, τη Γερμανία και την υπόλοιπη κεντρική Ευρώπη.

Από την εποχή των Βίκινγκς, σκανδιναβοί έχουν ζήσει από τη γη, τη θάλασσα, και λίμνες, και παραδόσεων από διαφορετικούς πολιτισμούς ακόμα επιρροή κουζίνα σήμερα. Στις περισσότερες Σκανδιναβία, ένα μεγάλο μέρος των τροφίμων που έρχεται από τη θάλασσα—όπως η νορβηγική φάλαινα μπριζόλα—έτσι θα βρείτε συνήθως τα ψάρια ως το λιγότερο ακριβό είσοδος στο μενού όλη την περιοχή.

Μαζί με τα θαλασσινά, τα περισσότερα σκανδιναβικά μενού περιλαμβάνουν ελάφια, ελάφι, ταράνδους, και το κρέας αρκούδα ως ορεκτικά, και cured φρέσκο νερό σολομός είναι ένα τοπικό αγαπημένο στη Νορβηγία ή τη Δανία. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε λίγο πιο τολμηροί, μερικά εστιατόρια στη Σουηδία εξυπηρετούν “χάμπουργκερ” από καπνιστό κρέας αλόγου, και το μεσοχείμωνο γιορτή στην Ισλανδία που ονομάζεται Thorrablot διαθέτει εξάπλωση κάποια πραγματικά μοναδικά στοιχεία του μενού.

Είναι αρκετά κοινό στη Σκανδιναβία να προετοιμάσει τα γεύματα με περισσότερο αλάτι από ό, τι στα περισσότερα άλλα μέρη του κόσμου. Για να κρατήσει τα ψάρια και το κρέας φρέσκο κατά τη διάρκεια των μεγάλων, σκοτεινό σκανδιναβικό χειμώνες, οι ντόπιοι έχουν ασκήσει το κάπνισμα και αλάτισμα τους τροφίμων για εκατοντάδες χρόνια.

Μοναδικές σκανδιναβικές κουζίνες ανά χώρα
Η σκανδιναβική κουζίνα περιλαμβάνει σουηδικές, φινλανδικές, νορβηγικές και δανικές διατροφικές παραδόσεις. Δεδομένου ότι αυτές οι χώρες ομαδοποιούνται γεωγραφικά, πολλές από τις γαστρονομικές κουλτούρες της χώρας είναι αρκετά παρόμοια. Ακόμα, υπάρχουν μερικά μοναδικά πιάτα που θα βρείτε σε ορισμένα μέρη της περιοχής.

Δανία: το ψάρι είναι βασιλιάς στη δανέζικη κουζίνα. Μπακαλιάρος με σάλτσα μουστάρδας και πατάτες βραστές (torsk), που είναι ανοιχτό σάντουιτς με ψωμί σίκαλης που ολοκληρώνεται με διάφορα κρέατα, αυγά και μια πικάντικη σάλτσα (smorrebrod), και μια ποικιλία από ζαχαροπλαστεία—όπως το δαχτυλίδι σε σχήμα multi-στρώμα κέικ από αμυγδαλόπαστα που ονομάζεται kransekake—είναι από τα μοναδικά πιάτα που θα βρείτε εδώ.
Νορβηγία: Ένα από τα πιο δημοφιλή ψάρια στη Νορβηγία είναι το νορβηγικό ρέγγα, ένα φθηνό ψάρι που χρησιμοποιείται σε μια ποικιλία από πιάτα λόγω του μεγάλου πληθυσμού του, στο κοντινό νορβηγική Θάλασσα. Άλλα δημοφιλή ψάρια περιλαμβάνουν stockfish και clipfish, τα οποία μπορούν να συνδεθούν με μπαστούνια και σηκώθηκε μέχρι να στεγνώσει. Το εθνικό πιάτο της Νορβηγίας είναι επίσης ένα αποξηραμένο ψάρι που ονομάζεται lutefisk, το οποίο τοποθετείται σε ένα ειδικό ποτό που γίνεται από τη σημύδα τέφρα και σερβίρεται με μπέικον, πατάτες και πουρέ αρακά.
Σουηδία: η σουηδική κουζίνα περιλαμβάνει λίγο πιο κόκκινο και λευκό κρέας από τη Νορβηγία ή τη Δανία, αν και τα ψάρια είναι ακόμα στο μενού στις περισσότερες εγκαταστάσεις της χώρας. Κεφτεδάκια που ονομάζεται köttbullar και κιμά χοιρινό είναι ένα από τα αγαπημένα πιάτα. Μια ιδιαίτερη ειδικότητα της Σουηδίας είναι το κρέας elk, το οποίο είναι πολύ χαμηλό σε λιπαρά και χρησιμοποιείται σε goulash ή μπριζόλα.
Φινλανδία: η φινλανδική κουζίνα περιλαμβάνει συχνά κρέας ταράνδων, φρουτώδη σάλτσα cloudberry και φρέσκο chanterelle. Επίσης, πολύ δημοφιλής στην περιοχή είναι ζυμαρικά γεμάτο με αλατισμένο πουτίγκα ρυζιού που ονομάζεται pierogis.