Αφησαν πίσω την βομβαρδισμένη Συρία και ζουν με την αγωνία αν οι δικοί τους άνθρωποι είναι ζωντανοί. Ο λόγος για τους Κούρδους που ξεριζώθηκαν για να γλιτώσουν από τους τζιχαντιστές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα όσα λένε αποτελούν μαχαιριά στην καρδιά…

Τρεις γυναίκες που ήρθαν στην Ελλάδα από εδάφη που βομβάρδισαν οι Τούρκοι στη Βόρεια Συρία μιλούν στο «Εθνος της Κυριακής» για την εξόντωση αμάχων στις γειτονιές που έχασαν για πάντα αλλά και για τις θηριωδίες των τζιχαντιστών, οι οποίοι -όπως λένε- αποτέλεσαν την «εμπροσθοφυλακή» του τουρκικού στρατού.

Ο ξεριζωμός για εκείνες ήταν αναγκαία επιλογή για να σώσουν τα παιδιά τους. Πίσω τους άφησαν αδέρφια, ηλικιωμένους γονείς που δεν ήταν σε θέση να μετακινηθούν και φίλους που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς. Σήμερα ζουν στον καταυλισμό των Κούρδων στο Λαύριο, όπου τις συναντήσαμε το πρωί της Πέμπτης. Ολες τους με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι, προσπαθούσαν διαρκώς να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους τους στην εμπόλεμη ζώνη. Σε κάθε τηλεφώνημά τους οι σφυγμοί ανέβαιναν. Τα νέα από την πατρίδα τους τα τελευταία 24ωρα προκαλούν μόνο πόνο και θλίψη.

«Αν δεν φεύγαμε τα παιδιά μου μπορεί να μην ζούσαν»
Η Λεϊλά ζούσε με την οικογένειά της στην πόλη Ρας αλ Αϊν, εκεί δηλαδή όπου έλαβαν χώρα οι πιο πολλοί βομβαρδισμοί από την έναρξη της τουρκικής εισβολής. Το Δημοκρατικό Συμβούλιο της Συρίας που διοικεί τη Ροζάβα απηύθυνε, μάλιστα, έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη, καθώς παγιδεύτηκε πλήθος κόσμου και υπήρξαν πολλοί νεκροί και τραυματίες.