Βόρεια Μακεδονία: Ο πρωθυπουργός ζητεί πρόωρες εκλογές
Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επιθυμεί νέες εκλογές μετά την ένταξη της ΕΕ στις ενταξιακές συνομιλίες. Τώρα, ο πολίτης πρέπει να αποφασίσει τι ακολουθεί για το βαλκανικό κράτος, λέει.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεβ, κάλεσε για πρόωρες εκλογές σε τηλεοπτική διεύθυνση το Σάββατο.

Η κίνηση αποτελεί αντίδραση σε απόφαση της ΕΕ που λήφθηκε την Παρασκευή να μην ξεκινήσει επίσημες συνομιλίες με τη βόρεια Μακεδονία που θα επιτρέψουν στο κράτος να ενταχθεί στο μπλοκ. Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της διοίκησης του Ζάεβ.

“Αυτό προτείνω: να οργανώσετε γρήγορες πρόωρες εκλογές όπου εσείς, οι πολίτες, θα πάρετε μια απόφαση για το δρόμο που πρόκειται να πάρουμε, ” είπε στη διεύθυνση.

Εκτός από την Ελλάδα και τη βόρεια Μακεδονία, η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας εκτείνεται σε Αλβανία, Βουλγαρία και Σερβία καθώς και σε μικρές περιοχές του Κοσσυφοπεδίου (που δεν μπορείτε να δείτε αρκετά εδώ).

Σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, οι ηγέτες της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία η οποία θα επιτρέψει την έναρξη επίσημων ενταξιακών συνομιλιών με τα βαλκανικά κράτη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Η απόφαση για έναρξη των συνομιλιών είχε ευρεία υποστήριξη μεταξύ των κρατών μελών του μπλοκ, αλλά ο βασικός αντίπαλος της Γαλλίας, με την υποστήριξη των κάτω χωρών και της Δανίας, εμπόδισε την κίνηση.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ μακρόν αναφέρει ότι η ενταξιακή διαδικασία πρέπει πρώτα να μεταρρυθμιστεί.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πήρε την απόφαση της Παρασκευής “λάθος ” και προέτρεψε τα κράτη να μην τα παρατά.

Διαβάστε περισσότερα: γνώμη: η ΕΕ πρέπει να ενωθεί με τις ΗΠΑ στις ανανεωμένες συνομιλίες των Δυτικών Βαλκανίων

Ο Zάεφ επανέλαβε τα αισθήματα του Τασκ το Σάββατο, λέγοντας: «είμαστε θύματα του ιστορικού σφάλματος της ΕΕ».

Η Bόρεια Μακεδονία έχει καταβάλει συντονισμένες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις για ένταξη στην ΕΕ. Αυτό περιελάμβανε την καταπολέμηση της εκτεταμένης διαφθοράς στο σπίτι και την αλλαγή του ονόματός της, πρώην “Μακεδονία”, για να τερματιστεί μια σύγκρουση με την Ελλάδα.

Ο ζάεβ, σοσιαλδημοκράτης, ήλθε στην εξουσία το 2017 σε μια πλατφόρμα ένταξης στην ΕΕ. Θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας και άλλους πολιτικούς ηγέτες την Κυριακή για να συζητήσουν πώς θα προχωρήσουν.